Nagy a baj a bodzával, van, aki már le se szedi a fáról a termést

Vajon mi történik a bodzáskertekben, hogy sok gazda már le se szedi a termést?

Visszaesett a kereslet a bodza iránt. Míg 2021-ben 600–800 forintot fizettek kilójáért a felvásárlók, mára örülnek a termelők, ha 100 forintot kapnak érte - írja a Sokszínűvidék.

Nagy baj van a bodza körül

Hiába keresték és fogyasztották a Covid-járvány alatt egyre lelkesebben a bodzát, és hiába telepítettek a növényből otthonra is egyre többen az elmúlt három évben, sajnos fokozatosan csökken a kereslet iránta.

A felvásárlási ár nagyon alacsony, 100 forintos kilónkénti áron értékesítettük a termést egy gyümölcslégyártó cégnek. Azért nem hagytuk a bokron a bodzát, mert évek óta visszajáró erdélyi dolgozóink vannak, akiknek munkát kellett adni, illetve a veszteséget is csökkenteni akartuk. Így a ráfordított költséget talán sikerült visszanyernünk

– mesélte egy gazda.

Vannak, akik emiatt egész bodzáskertjük felszámolását tervezik, vannak pedig, akik az alacsony árszabás miatt fennhagyták a termést a bodzabokrokon, mert ebből az árból nem tudták fedezni a szüretet meg a szállítást. Akad pedig olyan család, ahol, mivel nem éri meg bérmunkásokat megbízni, a családtagokkal oldották meg a betakarítást.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek