Belsőségekről bensőségesen

Az állatok belső szerveinek fogyasztása valamikor teljesen természetes volt, mára nagy részüket elpazaroljuk. Pedig elképesztően ízletes ételeket készíthetünk belőlük!(X)

A vidéki disznótorokon még ma sem merül fel egy pillanatra sem, hogy a sertés belsőségeit ne hasznosítsák. Alig van olyan rész, amelyet teljes egészében kidobnának. Mégis, a tömegkereskedelem következtében egyre inkább hajlunk arra, hogy csak a tisztábbnak, minőségibbnek tartott húsrészeket vásároljuk meg, és a nyelv, a szív, a vese vagy épp a lép valahol elveszik ebben a körforgásban.

Persze úgy tartják, a szegény ember nem engedheti meg magának, hogy ilyen dolgokat is elpazaroljon, ám véleményem szerint teljesen elhibázott úgy tekinteni ezekre az alapanyagokra, mintha "alsóbbrendűek" lennének. Ugyanis nem azok – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a belőlük születő ételeknek a csodálatossága. A belsőségek közt is vannak kiváltságosabb helyzetben lévők, a máj például igen kitüntetett helyet foglal el konyháinkban, de a mirigyek, a here vagy a vér már sokkal kevésbé örülhet ilyen elismerésnek.

Sokan irtóznak is ezektől a dolgoktól, a pacal vagy a vese nem kevés ember számára visszataszítónak tűnik. Végignézni, hogy valaki ezekből a részekből fogyaszt, olyan borzongással is eltölthet bennünket, mint amikor az AXN lehengerlő sorozatának, a Hannibalnak a főhősét, a pszichopata kannibált nézzük, amint épp emberi részekből komponál magának vacsorát.

Pedig nincs okunk viszolyogni, csak meg kell tanulnunk, milyen nagyszerű fogásokat varázsolhatunk az asztalunkra. Íme néhány példa!

Sertésvelő

A legegyszerűbb, disznótorokon felbukkanó ínyencség a disznóagyvelő rántottában kisütve. Pedig nem csak erre jó: különböző töltelékként vagy épp levesekben, lecsókban is megállja a helyét.

Ezeket olvastad már?

Pacal

A kérődző állatok puha gyomra, amelyből általában pörköltet vagy levest szokás főzni. Ám nem csak ez az egyetlen elkészítési mód: kiránthatjuk, süthetjük csülökkel együtt, vagy épp egy másik kevésbé népszerű állati résszel, a sertéskörömmel együtt is pörkölhetjük.

Ezeket olvastad már?

Tüdő

Szintén több hagyományos, valamikor igen népszerű eledelünk alapanyaga az állati tüdő, gondoljunk csak a pájslira és szalontüdőre. Ezek nemcsak ízletesek, de állítólag a másnaposság enyhítésére is kiválóak.

Szív

Mind a szárnyasok, mind pedig a nagyobb állatok (sertés, borjú, bárány) szívét bátran megehetjük. A csirkeszívet levesekben és pörköltben láthatjuk viszont, de más aprólékkal együtt tarhonyás vagy rizses húsban is. A sertés és borjú szívet felszolgálhatjuk vadas mártással együtt, vagy meg is tölthetjük.

Nyelv

Igazi ínyencségnek számít mind a sertés- , mind pedig a marhanyelv. Nyersen és füstölve is kapható, mesésen mutat a hidegtálakon, de főzve és sütve is felbukkan.

Máj

Neki nem kell különösebb bemutatás, hiszen szinte heti rendszerességgel megfordul az asztalunkon. A csirkemáj, libamáj, sertésmáj, borjúmáj végtelen távlatokat nyit meg előttünk. Szinte fel sem lehet sorolni a rengeteg fajta ételt, amely ebben a sokszínű kavalkádban találkozik. Sütve, főzve, levesbe és raguba, töltelékként vagy épp gombóc formájában is botolhatunk májváltozatokba.

Ezeket olvastad már?

Vér

Mivel frissességének megőrzése elég nehéz, igen ritkán használt alapanyag. A disznótoros reggelik hagymával sült vére mellett a slágertermék mindenképp a véreshurka, de kis fantáziával ennek új változatai is kifejleszthetők.

Véres pite disznótorra recept

Fül, farok, köröm

Itt főként a sertés vonatkozó részeire szoktunk gondolni. Ezekből általában kocsonya készül, de testes leveseknél és pörkölteknél is jó szolgálatot tesz.(X)

Ezeket olvastad már?

Tüdőleves 3., ahogy anyósomnál megszerettem

Pájsli

Szalontüdő tésztával

Sertésszív vadasosan

Csupaszív raguleves kalap alatt

Szívpörkölt Zozianyu konyhájából

Főtt füstölt marhanyelv szilvás szőlősalátával

Nyelvragu

Főtt nyelv Norbi konyhájából

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek