4 ízes és különleges bejgli, ha idén nem mákkal/dióval töltenéd

A karácsony a tradíciókról szól, hagyományosan készített töltött káposztáról, zserbóról, bejgliről. Ez utóbbi például csak mákkal, dióval töltve készülhet, mert ez így szokás. Idén teremtsünk új szokást, törjünk utat új hagyományoknak ezzel a 4 „alternatív” töltelékű bejglivel.

Talán azért is szeretjük a karácsonyt ennyire, mert az év ezen szakában mindig visszatérnek kedvenc ízeink, a legünnepibb receptek, amelyeket máskor nem biztos, hogy elkészítenénk. Várjuk már jó előre a halászlevet, a diós, mákos bejglit, a megszokott, kedves ízeket és élményeket. Persze lehet az ünnepben újdonság is, meglephetjük magunkat unortodox finomságokkal, ha valami másra, valami szokatlanra vágyunk. Ennek talán a legegyszerűbb módja egy klasszikus átformálása, például a bejgli töltelékeinek cseréje.

4 ízes és különleges bejgli, ha idén nem mákkal/dióval töltenéd

Kakaós bejgli

Tulajdonképpen egy isteni, omlós csokis tekercset kapunk, ha kakaós bejglit sütünk. A töltelékébe kerülő narancslekvártól fantasztikus komplex és aromás lesz a sütemény, hamisítatlanul hozza a karácsony hangulatát.

A kakaós bejgli receptjéért kattints a képre!

Ne ijedjünk meg, ha jobban ellaposodik a bejgli, mint egy diós vagy mákos: ez a töltelék miatt van, ami (ha jó sűrűre keverjük) nem fog kiszökni, de azért megolvad rendesen. Hagyjuk ezért teljesen kihűlni a rudakat, mielőtt felvágnánk.

Kókuszos bejgli

A leglégiesebb töltelék kókuszreszelékből készül, ez nem vitás. Persze ezért meg kell dolgoznunk: tojásfehérjével kell gondoskodnunk arról, hogy ne száradjon ki a süteménybelső, valamint egy réteg málnalekvárral is meg kell védenünk a sütő hőjétől.

A kókuszos bejgli receptjéért kattints a képre!

Ez utóbbi persze aromás feladatot is ellát, kiválóan illik a kókuszhoz, csakúgy, mint a töltelékhez reszelt limehéj és belecsöpögtetett vanília.

Gesztenyés bejgli

Akár klasszikusként is tekinthetnénk erre a bejglire, a gesztenye talán még nem esik annyira messze a hagyományos süteménytöltelékek fájától. Főleg, ha meggylekvárral is megkenjük a tésztát a töltés előtt.

A gesztenyés bejgli receptjéért kattints a képre!

Mandulás bejgli

Az összes bejglik legelegánsabbika a mandulás: szinte olyan, mintha marcipánba harapnánk a sütemény csigavonalain belül. És igen, persze meg kell fizetni (a mandula ára elég borsos), de talán egyszer az évben kirúghatunk a hámból picit.

A mandulás bejgli receptjéért kattints a képre!

És ha már kint vagyunk a hámból, rejtsünk koktélcseresznyéket a bejgli közepébe, hogy megkapjuk ezt a színes, szemre hajazó kinézetet a szeletekben.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Már kopogtat a karácsony, ezek a receptek jól fognak jönni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...