Elkészítettem 4 „igazi” családi mákos gubát karácsonyra, és meglepett a sokszínűség

A „ti mit esztek karácsonykor?” kérdésre elég egyértelmű válasz lehet például a halászlé, a töltött káposzta vagy a mákos guba. Ami azonban már kevésbé magától értetődő ezen receptek, de főleg a legutoljára említett édesség esetében, hogy pontosan milyen módon készítjük el. Sütőben, sütés nélkül, áztatva, saját tésztából, kifliből-kalácsból, sodóval vagy anélkül? Ezt az elképesztő variációhalmazt (vagy legalábbis egy szeletét) szerettem volna megmutatni az alábbi 4 családi recept elkészítésével.

Sok család karácsonyi asztalára kerül mákos guba, az egészen olcsó, mégis elegáns desszert hagyománynak számít megannyi háztartásban. De mégis milyen hagyományról beszélhetünk, ha egy tüzetes összehasonlítás során kitűnhet, hogy egyik család receptje sem ugyanolyan, mint a másiké? Erre a kérdésre kerestem a választ, amikor az almás piték újraalkotása után mákosguba-recepteket kértem a kollegáimtól. Négyen válaszoltak, és egytől-egyig, mindannyian képesek voltak meglepni engem azzal, hogy mégis mennyire egyedi tud lenni egy-egy család receptúrája.

Gubázódásra váró kiflik

Következzenek most a mákos gubáik, változtatás és mókolás nélkül, letaglózó egyediségükben!

Villámgyors mákos guba Grétitől

Gréti villámgyors mákus gubájának receptjéért kattints a képre!

„A mi családunkban nem nagyon készült mákos guba csak mákos bejgli karácsonykor, ugyanis édesapám ezt szerette a legjobban, neki egy saját külön rúdra volt szüksége, amiből senki más nem ehetett, és pont. Én viszont később sokszor sütöttem a saját villámgyors mákosguba-receptemet. Kisfiam valószínűleg örökölte a mákos finomságok iránti vonzalmat, folyton gubát szeretett volna enni.”

„Később sokszor sütöttem a saját villámgyors mákosguba-receptemet”

Később aztán gyermekeim nagymamájától kaptam egy igazi gubareceptet, náluk ugyanis nem kiflivel, hanem házilag készített gubatésztával sütötték ezt a finomságot.

„Nála kóstoltam először az ’igazi gubát’, de bevallom, nekem még sosem volt arra időm, hogy egyenként golyózgassam a tésztáját, és különben is, száraz kifli gyakran akad a kenyereskosárban.”

Gőzölt mákos guba Flórától

Flóra gőzölt mákos gubájának receptjéért kattints a képre!

„Mindent imádok, ami mákos, de a legnagyobb favoritom a mákos guba. (Akár egy vajlinggal is meg bírok belőle enni, bár ritkán készítem, nem vagyok egy nagy édesszájú.) Ez a recept nem a dédnagymama titkos recepteskönyvéből van és nem is övezi kacifántos história. Ez az én original „receptem”. (Meg nyilván sok más emberé is, aki hasonlóképp készíti.) Viszont Édesanyám például teljesen máshogy, mint ahogy én, és bevallom, őszintén a saját verziómat sokkal jobban preferálom (remélem, ezt most nem olvasod Anya ❤).”

„Mindent imádok, ami mákos”

Igazából sosem győzött meg az ő karikára vágott, száraz kiflis, langyos tejjel leöntött, cukros mákkal megszórt girbegu(r)bája. Sőt kimondottan szomorkásan is hangzik. Persze, azért az is finom, de csak, mert anya csinálja!

„Az én verzióm kissé összetettebb: az alapja szaftos és a hozzáadott tojáshabtól kissé légies, ami egy lágy és selymes vaníliakrémmel van nyakon öntve. A mákos-tejet leturmixolom, így még krémesebb lesz az állaga, miután beitta a kifli. Szinte már egy kenyérpudingra hajaz. Látványra is csodálatos, elmondhatatlanul finom, és elkészíteni sem bonyolultabb, mint a szerényebb társait. Fogadjátok szeretettel!”

Mákos bobajka Gábortól

Gábor mákos bobajkájának receptjéért kattints a képre!

„A bobajkával Felvidéken találkoztam a feleségem családjánál: ez tulajdonképpen egy apró gombócokból álló sült kelt tészta, édes tejben áztatva, mákkal nyakon szórva.”

„A bobajkával Felvidéken találkoztam a feleségem családjánál”

A bobajkára is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás.

„Van, aki cukros vízben áztatja, majd egy kevés vajjal forgatja át, mások mézes vagy cukros tejjel öntik le, amit vaníliával, citrom- és narancshéjjal is ízesíthetnek. Ami közös bennük, hogy a mákos tejjel összeforgatott bobajka nincsen összesütve, csupán hosszú órákra van beáztatva, mivel a tésztája nagyon kemény, és idő kell, hogy megszívja magát.”

Habos mákos guba Timitől

Timi habos mákos gubájának receptjéért kattints a képre!

„Kiskorom óta imádom a karácsonyt, mert ilyenkor általában kora reggeltől a konyhában szoktam ücsörögni, miközben anyukám a gyöngyöző, aranysárga húslevest és a sült kacsacombokat (természetesen párolt lilakáposztával) készíti. Már ezektől az ínycsiklandozó ételektől is mindig ünnepi hangulatba kerültem, ám az egyik legmeghatározóbb fogás mégis, az ünnepi menü utolsó fogása, a selymes vaníliasodós mákos guba volt.”

Nemcsak a különféle textúrák miatt számít ez az egyik nagy kedvencemnek, hanem azért is, mert varázslatos látványt nyújt az elkészítése, hiszen a szikkadt kiflik, a mák és a vaníliasodó kombinációjából valami igazán pompás és ínycsiklandozó sütemény bontakozik ki.

„Mi évközben nem igazán szoktunk mákos gubát enni, ezért karácsonykor jó nagy adagot szokott sütni az anyukám, mégis az utolsó falatig eltűnik a tepsiből. És bár ilyenkor már tele szokott lenni a bendőnk a levessel és a másodikkal, ám anyukám mákos gubájának egyszerűen senki sem tud ellenállni.”

Ahány ház, annyi guba

Ha a te családodnak is van saját mákosguba-receptje, töltsd fel bátran a Nosaltyra, hadd gyarapodjon az amúgy is sokszínű gyűjtemény. Vagy ha kipróbálnád a másét is, nézd meg az összes receptúrát ITT!

Receptek és fotók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több családi recept vár itt:

Címlapról ajánljuk