Veszélyben a balatoni lángos: aggódó vendéglátósok beszélnek az idei szezonról a 24.hu videójában

Aggasztó állapotokról számol be a 24.hu legújabb videóriportja, amely a balatoni turizmus és vendéglátás jelenlegi helyzetét mutatja be. Étterem- és büfétulajdonosok számolnak be tapasztalataikról és az újraindulás nehézségeiről.

A koronavírus-járvány a balatoni vendéglátást sem kímélte: ugyan nyárra minden kinyithatott, a tó körül dolgozó büfések és étteremtulajdonosok mégsem érzik bebiztosítva magukat. Az idei szezon több szempontból is nehezebb lesz, mint az eddigiek: egyrészt a vendégek száma, másrészt a szakképzett munkaerő hiánya miatt. Vajon túléli-e a balatoni vendéglátás a nyarat, és ha igen, milyen áron? A 24.hu videójából minden kiderül.

Veszélyben a balatoni lángos

Kevesebb szabadság, rövidebb nyaralások

A Gyenesdiási Termelői Halpiacon Németh Tamás, a Konyha 2.0 szakácsa arról beszélt, hogy jelentősen kisebb az idei forgalom, mind a külföldiek, de még a magyarok részéről is. Elmondása szerint nem is lehet összehasonlítani az idei számokat a tavalyiakkal vagy a korábbi évekével.

Szintén aggasztó tendencia, hogy kevesebben engedhetik meg maguknak az egész hetes nyaralást. A nagy többség csak egy-két napra, esetleg egy hosszúhétvégére tud elszabadulni, így hétköznap szinte alig van forgalom.

Ez annak is lehet a következménye, hogy a dolgozó emberek nagy részének az év elején elfogyott a szabadsága, nem tudnak hosszabb időre elutazni. A magyar vendégek számának csökkenése azért is érezhető jobban, mert külföldiek szinte egyáltalán nincsenek.

Eltűntek a szakemberek

Dobai András egy másik jelentős problémáról is beszámolt. A balatonfüredi Kredenc PizzaPont tulajdonosa szerint a szakképzett munkaerő eltűnését előre lehetett látni. A vendéglátás ingatag helyzete okot adott rá, hogy sokan pályát váltottak.

Ezek az emberek nem tehették meg, hogy megvárják az éttermek újranyitását, kénytelenek voltak váltani, hiszen a megélhetésük vált teljesen bizonytalanná.

A vendéglátásban ilyen 70% körüli, aki pályaelhagyó volt

- fűzte hozzá a jelenséghez Németh Tamás.

Megnövekedett bérigények

A számos pályaelhagyó mellett a visszatérők helyzete sem egyszerű. Talán a bizonytalanság miatt vagy más okból, de magasabb bérigénnyel térnek vissza a munkavállalók, mint korábban.

A munkaerő és a forgalom is bizonytalan a Balatonnál / Fotó: Kredenc Facebook oldal

A balatonudvari strand egyik büfése elmondta: a munkakeresők nagy része nettó 300-400 ezres havi fizetés alatt nem szívesen dolgozna. A probléma azonban tovább fokozódik. Ugyanis annak ellenére, hogy ők hajlandóak lennének ezt megadni, mégis szinte lehetetlen munkaerőt találni a büfébe.

Vannak azért túlélők is

Terjék Petra, a szigligeti Villa Kabala tulajdonosa egy érdekes helyzetről számolt be a 24.hu-nak. Náluk ugyanis a villában dolgozók kérték a vezetéstől a bérek csökkentését. A hosszú bezárás alatt így szerették volna biztosítani, hogy munkahelyük átvészeli a járványt.

Azok tudtak életben maradni, akik hajlandóak voltak nulla bevétellel is fizetést adni

- mondta el véleményét Terjék Petra.

A legtöbb vendéglátós ilyen szorult helyzetbe került az elmúlt időszak miatt: dönteniük kellett a gazdasági érdekeik és a munkavállalóik felé tanúsított szolidaritás között.

Az idei szezon emberpróbáló kihívás lesz a turizmus számára, amit remélhetőleg minél kisebb veszteség nélkül meg tudnak majd lépni az éttermek, büfék és szállodák.


Még több cikkünk a témában:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?