Azta'Pasta – Igazi friss olasz tésztákat készítettünk, és a különbséget zongorázni lehet

Az Azta'Pasta mostani részében az olaszok elengedhetetlen alapanyagának és annak készítésének jártunk utána. Jöjjön az olasz konyha alfája és omegája: a tészta!

A tészta az egyik legnagyobb múlttal rendelkező étel a világ gasztrotörténelmében, több ezer évre tekint vissza. A korai földművelők első elvetett terményei a különfélebúzafajtákvoltak, amelyeknek számtalan felhasználási módja elterjedt az idők során. A búzatermesztés Olaszországban a XIV. században kezdett teret nyerni a mediterrán éghajlat igazán kedvező hatása, illetve a fellendülő kereskedelem és hajózás miatt.

A búzából készültszárított tésztákat eltarthatóságukmiatt kedvelték a kereskedők, akik hosszas tengeri útjaikra is el tudták vinni magukkal, eljuttatva a világ különböző tájaira. A gyártási technológia fejlődése megkönnyítette a termelést, és az egyre változatosabb formák is elkezdtek kialakulni. A 17.századra a köznép fő eledelévé váltak a tésztás fogások, mivel olcsón hozzá tudtak jutni a gabonához, amiből laktató és tápanyagokban gazdag ételt tudtak készíteni.

A tészta gyúrása, formázása, és végül az elkészítése általában az asszonyok feladata volt, de a kíváncsi gyermekek a konyhában sündörögve szintén megfigyelhették eme folyamatokat és besegíthettek, így továbbörökítve a családi hagyományokat. Ebből is látszik, mennyire fontos az olaszoknak a család, a főzés és a közös étkezések.

A tésztának több mint 300 formája létezik napjainkban, az egyes fajták pedig több néven is ismertek, így összesen több mint 1000-féle pasztát tartunk számon. Forma alapján lehet hosszú (fettucine, pappardelle), rövid (penne, fusilli), tölteni való (cannelloni, ravioli) és még sorolhatnánk a különböző egyedi formavilágokat.

Két fő csoportba sorolhatjuk őket: friss (fresca) és szárított (secca).

A friss tészták

Jellemzően északon készülnekfinomlisztből vagy 0-ásból, tojás hozzáadásával. Emilia-Romagna régiója messze a leghíresebb atradicionális,friss és töltöttfajtáiról. A leghíresebbek: tagliatelle, fettucine, tortellini, tortelloni, lasagne.

Délen inkább semolina durumlisztből készítik, kizárólag víz hozzáadásával.Pár jellegzetes fajta: cavatelli, capunti, troccoli, orecchiette, ferricelli.

A szárított tészták

Tulajdonképpen minden szárított tészta frissként készül, kizárólag durumbúza és víz hozzáadásával. A kereskedelmi forgalomban lévő, Olaszországban gyártott tészták szigorúan szabályozottak. A jó minőségű száraz tészta felülete érdes, így a mártást sokkal jobban fel tudja venni. A kevésbé minőségi tésztákat magasabb hőmérsékleten, rövidebb ideig szárítják, míg a jobbakat alacsonyabban, akár 2 napon keresztül is.

FELHASZNÁLÁS

Három további alkategóriába sorolhatjuk őket:

-ascutta (mártásos ételekhez), –brodo (levesbetétként), –al forno (csőben sült)

A tökéletes tészta elkészítéséhez szükség van először is egy jó nagy fazékra, amibe literenként egy csapott ek sót tegyünk. 1 liter vízben 100 g tésztát főzzünk ki, így biztos nem fog összetapadni, az olaj használatát pedig nyugodtan felejtsük el. Ha szeretnénk elérni a megfelelő állagot, azaz az 'al dentét', akkor a csomagoláson jelzett főzési idő előtt szűrjük le 1-2 perccel korábban. SOHA ne mossuk le folyóvíz alatt, az összes keményítőtől és sótól, egy szóval az ízétől válnánk meg ilyenkor!

A keményítőben gazdag főzővizet ne öntsük le teljesen, nyugodtan használjuk fel a mártásokhoz, gyönyörű krémes állagot adhatunk így az ételeknek.

Receptet itt találod!Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.