Attól is elhízhat a gyerek, ha terhesség előtt nassol az anyuka

Nem gondolná az ember, de az sem mindegy, hogy mit eszik a nő akkor, ha már babát tervez, de még nem fogant meg: a magas zsírtartalmú ételek a baba elhízásához vezethetnek!

Egyértelmű, hogy az anya étrendje befolyással van a születendő gyerekre is – ezt még talán az is tudja, aki nem tervez a közeljövőben családot alapítani. A Cornell Egyetem friss kutatása azonban most azt is kimutatta, hogy az is számít, hogy a későbbi anyuka mit eszik a fogantatás előtt – a magas zsírtartalmú étrend ugyanis módosíthatja a születendő gyerek ízlelőbimbóit, és több édességreceptort jelenthet. Ez pedig azt hozza magával, hogy a gyerek jobban vonzódik majd az egészségtelen gyorsételekhez, ezért könnyebben hízhat meg.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a kísérleteket a kutatók kísérleti egereken végezték, ami még nem biztos, hogy teljesen átvezethető az emberi terhességre. Ezeket az állatokat azonban magasabb zsírtartalmú diétára fogták, mint a kontrollcsoportot, méghozzá hetekkel a vemhesség előtt, és megfigyelték, hogy a kisegereknek fizikailag is nyomonkövethető változások jelentkeztek az ízlelőbimbóikban.

via GIPHY

A növekvő egereket egészen addig egészséges, kiegyensúlyozott étrenden tartották, amíg el nem érték a felnőttkort, utána azonban felajánlották nekik a zsírosabb, egészségtelenebb ételeket is.

Azok az egerek, amelyek szülei magas zsírtartalmú ételeken éltek vemhesség előtt, inkább az egészségteleneket választották, és rendszeresen túl sokat is ettek belőlük.

Bár a kutatásokat egereken végezték, azt már emberkísérletekből is tudjuk, hogy a túlsúly 40-70 százalékban örökletes dolog, és nagyon befolyásolja a szülők anyagcserehelyzete. A kutatók úgy gondolják, hogy a kísérlet azt mutatja, hogy az ízlés és az ételpreferenciák is átörökíthetők valamilyen szinten szülőkről gyerekekre.

Az eredmények segíthetnek az egyik legkomolyabb világszintű egészségügyi probléma, az elhízás megértésében és felszámolásában is.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

#HÁZIMENZA – Lendvai Lilla megsütötte nekünk a lehető legtökéletesebb olasz...

Az elmúlt időszak tumultusában, kicsiben ugyan, de mégis születtek pozitív dolgok. Az otthon eltöltött idő alatt lelassultunk, új dolgokat fedeztünk fel. Például az otthonfőzés szeretetét. A Nosalty és a Delonghi közös sorozata, a #HÁZIMENZA ezt a szeretetet mutatja be, néhány kreatív gasztroarc segítségével. A sorozat legújabb részében Lendvai Lilla stylist otthonában jártunk, aki beavatott minket az eredeti olasz pizza házi elkészítésének rejtelmeibe. (x)

Szponzorált tartalom

További cikkek