Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Drasztikusan növeli egyes betegségek kockázatát az elhízás

Telnek az évek és szinte észrevétlenül rakódnak ránk a plusz kilók. Lépjünk időben, mert az elhízás komoly egészségügyi következményekkel jár!

Jelentős mértékben hozzájárul egyes krónikus betegségek kialakuláshoz az elhízás egy hosszú távú, nagy létszámú brit tanulmány szerint, amelyet az Európai Elhízástudományi Konresszus (ECO) vasárnap Glasgow-ban kezdődött éves ülésén mutattak be.

A tanulmány alapjául szolgáló kutatás több mint 2,8 millió brit felnőtt adatait elemezte. Az eredmények azt mutatták, hogy akiknek 30-35 közötti a testtömegindexe (BMI, a testmagasság és a testtömeg hányadosa), azoknál 70 százalékkal nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint a normál súlyúaknál. (Elhízottnak a 30 BMI felettiek számítanak, pl. egy 180 centiméteres, 100 kilogrammos, 45-54 éves férfi BMI-je 30,86.)

Számold ki te is a BMI-det kalkulátorunk segítségével! Kattints a képre!

A kutatás eredményei szerint, azoknál, akiknek 35-40 közötti a BMI-je, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata majdnem kilencszer, az alvási légzéskimaradás (apnoe) kockázata pedig 12-szer nagyobb, mint a normál súlyúaké.

A súlyosan elhízottak (40-45 közötti BMI) 12-szer nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek és 22-szer nagyobb az esélyük az alvási apnoéra. Ezek az emberek ráadásul a szívelégtelenség, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint háromszoros kockázatával néznek szembe, valamint 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt.

„Mivel az elmúlt 30 év alatt majdnem megháromszorozódott az elhízottak száma a világon, eredményeink súlyos közegészségügyi következményekre hívják fel a figyelmet”  – mondta el Christiane Haase, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók több mint 2,8 millió felnőtt adatait elemezték, melyek a brit klinikai kutatási adatbázisból származtak és a 2000-2018 közötti időszakot ölelték fel.

Nem csak a britek, de a hazai lakosság sem áll túl jól a túlsúly, az elhízás terén. A felnőtt magyar lakosság 2/3-ának magasabb a testtömege az optimálisnál, és sajnos ez a tendencia a gyerekeknél is megjelenik már. Egészségünk, a krónikus betegségek megelőzése érdekében figyeljünk oda a testtömegünkre, és tegyünk időben lépéseket annak érdekében, hogy egyensúlyba kerüljünk ezen a téren is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via MTI, BBC, címlapfotó: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!