Az aszalt szilva tápanyagokban, például rostokban, vitaminokban (különösen K-vitaminban és néhány B-vitaminban) és ásványi anyagokban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Magas oldható és oldhatatlan rosttartalma különféle gyógyító tulajdonságokat kölcsönöz neki.

Ezek az aszalt szilva jótékony hatásai:
- Javítja az emésztést: magas rosttartalma (különösen az oldható rost), segít megelőzni a székrekedést és elősegíti az egészséges bélmozgást. Szorbitot is tartalmaz, amely egyfajta természetes cukor, ami enyhe hashajtó hatással rendelkezik.
- Csontok egészsége: K-vitamin, magnézium és bór forrása, ezek olyan tápanyagok, amelyek elősegítik az erős csontozat kialakulását és fenntartását, illetve segítenek megelőzni az olyan betegségeket, mint a csontritkulás.
- Koleszterin szabályozás: az antioxidáns vegyületek és az oldható rostok segíthetnek csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet, ami hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.
- Glükózkontroll: édes íze ellenére az aszalt szilvának alacsony a glikémiás indexe, ami segít megelőzni a vércukorszint kiugrását és stabilizálja az energiaszintet, így mérsékelt mennyiségben megfelelő választás lehet cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciában szenvedők számára.
- Antioxidáns tulajdonságok: olyan vegyületeket tartalmaz, mint például a polifenolok, amelyek leküzdik a sejtekben az oxidatív stresszt, segítenek megelőzni a korai öregedést és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
- Természetes energiaforrás: természetes cukortartalmuknál fogva ideálisak energiaellátásra, különösen fizikai aktivitás előtt vagy után.
Ezt az aszalt szilvát ne fogyaszd el, vidd vissza mielőtt...
A gyártó bejelentésére csomagolt aszalt szilvát vont ki a forgalomból a Spar Magyarország Kft. érzékszervi elváltozás miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Nosalty5 alapanyag, amitől izgalmas lesz minden unalmas téli étel
Télen nemcsak az ember hangulata pang egy kicsit, a konyhában készített ételekbe is valahogy kevesebb svung jut. Persze ez nem teljesen a szakács hibája, a hideg hónapokban amúgy is kevesebb lehetőségünk van, és jó sok kreativitás kell a változatos és színes főzéshez. A lenti hozzávalók szerencsére segítenek ebben.
Lakos BenedekTisztítja a beleket, és segít, ha puffadsz: ez a gyümölcs...
Az aszalt szilva nemcsak különleges és finom alapanyag, melyet magában vagy húsokba töltve és megsütve imádunk, de több okból is támogatja a testünket. Főleg, ha emésztésről van szó!
NosaltyAz aszalt szilva ajánlott mennyisége napi 3-5 szem, ami körülbelül 30-50 grammnak felel meg. Ennek a mennyiségnek a túllépése rost- és szorbittartalma miatt mellékhatásokat, például puffadást, gázképződést vagy hasmenést okozhat. Emiatt fontos mértékkel fogyasztani.
Olvass még gyümölcsökről: