Az angol konyha nem unalmas!

Az angol konyha is lehet izgalmas! Sokan unalmasnak minősítik a szigetország gasztronómiáját. Pedig a szendvicsen és a fish&chipsen túl is sok egyszerű, finom ételük van!

A mai értelemben vett szendvicset az angolok fedezték föl, a XVII. századi feljegyzések legalábbis erről tanúskodnak. A britek nem szívbajosak, ha szendvicsbetétről van szó, sok-sok hússal fogyasztják a gabonaszeleteket. A bőségesen fűszerezett, szaftos sültek egyébként is jellegzetes ékkövei gasztronómiájuknak. Akárcsak a klasszikusnak számító fish&chips, ami nem más, mint rántott hal sült krumplival, ezzel nagyot nem hibázhatnak, sokan szeretik.

A sok állati eredetű fehérje ellensúlyozására rengeteg párolt zöldség is kerül az angolok ebédlőasztalára, melyek önmagukban persze nem jelentenek nagy élvezeti értéket, de ha az Angliában népszerű indiai konyha fűszereivel dobjuk fel őket, máris jobban esnek a puha zöldségek. A desszerteket illetően pedig ismét az egyszerűség diadalmaskodik. Gondoljunk csak a pudingokra vagy a hagyományos, de mégis ezerféleképpen összedobható trifle-re, az angolok évszázados múltra visszatekintő édességére, amit ízlés szerint bármilyen, több-kevesebb gyümölccsel elkészíthetünk. A sok közül most mutatunk nektek hármat a britek exportcikkei közül, lássuk, kik a legfelkapottabb sztárszakácsaik!

Jamie Oliver

Pörgős, nagydumás brit szakács, aki elkötelezett híve az egészséges, gyorsan elkészíthető fogásoknak. Rengeteg halat, mediterrán alapanyagokat használ, rendszeresen készít újszerű tésztaételeket. Nem veti meg a jó sülteket sem, és missziójának tekinti, hogy megreformálja az általános és középiskolák menzáit.

Nigella Lawson

Őrületesen jó nézni, ahogy Nigella Lawson a konyhában tevékenykedik. Sugárzó életörömmel sürgölődik a tűzhely körül és készíti cseppet sem kalóriaszegény fogásait. Előszeretettel esik túlzásokba, nem is titkolja, hogy imádja a brownie-t, főleg, ha triplacsokis. Nigella azért egészséges, minőségi hozzávalókkal dolgozik, egy egyszerű lazacsalátába is pikantériát próbál csempészni. Sok halat használ, klasszikus édességeket készít.

Gordon Ramsay

Nagyon népszerű világszerte, műsorainak nézettségi mutatói folyamatosan a csúcson tartják a bulvársajtó által is kedvelt skót sztárszakácsot. Hosszú utat járt be, mire gasztronómiai pályája az egekbe emelkedett, jellegzetes stílusa összetéveszthetetlen. Nálunk A konyha ördöge című sorozata volt látható, melyben vergődő éttermekbe lehel új életet, jó adag agresszióval és sértegetésekkel ébren tartva a néző figyelmét. Az iparilag előállított késztermékek ellen indított harca már-már legendás.

További angol receptek itt >>

Nektek ki a kedvenc szakácsotok? A hazaiak közül akad olyan, akitől rendszeresen merítetek ötletet? Írjátok meg nekünk kommentben!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek