Amiről sosem beszélünk: 10 ok, amiért fura szagú a vizeleted

Sok mindent elárul az egészségedről a vizeleted – ezek a legvalószínűbb okok a megváltozott szagokra.

Hacsak nem az éjszaka közepén kelsz fel arra, hogy pisilned kell, de nem akarsz kimenni, mert túl kényelmesen fekszel, és nem akarsz rendesen felébredni, nagy az esély rá, hogy nem gondolsz túl sokat a saját vizeletedre. Pedig valószínűleg kellene, mivel rengeteg mindent elárul az ember egészségéről az, hogy milyen állagú, színű, vagy éppen szagú a vizelete.

A régi orvosok már ezekből a jellemzőkből is sokat megtudtak valakinek az állapotáról, de sokszor meg is kóstolták azt, mert állítólag az íz is sok mindenről árulkodik. Szerencsére ma már azért kifinomultabb módszereink vannak arra, hogy észrevegyük, ha valami baj van, de az biztos, hogy a vizeleted szagából már te is tudsz következtetni arra, hogy valami esetleg nem stimmel. Többek között például az alábbi okok állhatnak a furcsa szagok hátterében.

1. Nem ittál eleget

Ha a szervezet dehidratált, ennek egyik első jele, hogy sötét sárga, erős szagú vizeletet termel. Ilyenkor a veséink által kiválasztott felesleges melléktermékek mellé nem jut elég folyadék, ezért ammóniára emlékeztető szagot érezhetünk.

2. Húgyúti fertőzésed van

Ez a dehidratáltság után a második leggyakoribb oka a furcsa, kellemetlen szagú vizeletnek. Ez főként a nők körében gyakori, hiszen rövidebb húgycsövük van, mint a férfiaknak, ezért a baktériumoknak kevesebbet kell vándorolniuk a fertőzéshez. A nők 40-60 százaléka életében legalább egyszer átesik húgyúti fertőzésen.

3. Gombás fertőzésed van

Ismét csak a nőket érinti a dolog: egy gombás fertőzés, noha nem közvetlenül a vizeletet érinti, okozhat kellemetlen szagokat pisilés közben, mivel a vizelet érintkezhet a gombás bőrfelülettel, olyan kémiai reakciókat indítva be, amelyek rossz szagot eredményeznek.

4. Túl sok kávét ittál

Mivel a kávé elvonja a szervezettől a vizet, járhatsz úgy, mint az első pontban említett eset, és lehetsz dehidratált. Sőt, a kávé lebontása közben keletkeznek olyan vegyületek is, amelyek közvetlenül okozhatnak kicsit kellemetlen szagokat. Ezt a problémát könnyen kiküszöbölheted, ha figyelsz, hogy sok vizet igyál, ha sokat kávézol.

5. Túl hagymásat ettél

Ahogy a kávé lebontása közben, úgy a hagyma, fokhagyma emésztése közben is olyan vegyületek keletkeznek, amelyek rossz szagúvá tehetik a vizeletet. Ezzel nincs semmi baj, egy-két pisilés után elmúlik.

6. Hiányzik egy enzimed, és spárgát ettél

A spárga híresen bele tud zavarni az ember vizeletének színébe és szagába, de csak akkor, ha az illetőnek hiányzik egy bizonyos enzime, ami segít lebontani a spárgát a gyomorban. Ez olyan szagú vizeletet okozhat, mint a rohadó káposzta – nem túl kellemes, de hamar elmúlik.

7. Cukorbeteg vagy - vagy a betegség előszobájában állsz

A cukorbetegség során is változhat, hogy milyen gyakran pisilsz. A szervezet ilyenkor képtelen rendesen feldolgozni a cukrot, ami glükóz formájában távozik a vizeleteddel. Ennek lehet furcsa, szokatlan szaga. Ha soha nem múló szomjúság is kíséri a jelenséget, érdemes orvoshoz fordulni.

8. Multivitaminokat szedsz

Összetételüktől függően a multivitaminok is okozhatnak furcsa szagokat – főleg a B6-vitamin változtathatja meg a színét és a szagát is a vizeletnek. Ha elkezdtél új vitaminokat szedni, és utána jelentkezik a furcsaság, akkor gondolj erre a lehetőségre is. Ha abbahagyod, és visszaváltozik normális színűvé, nagy valószínűséggel csak a B-vitaminok voltak a hibásak.

9. Veseköved van

A vesekövek akkor alakulnak ki, ha a vizeletben található vegyületek kikristályosodnak. A jelenség részben a kevés folyadékfogyasztásnak tudható be, és eleinte, amikor még nagyon kicsik a kövek, nem is mutat különösebb tüneteket. Hacsak a furcsa szagú vizeletet észre nem veszed, ez is utalhat ugyanis a vesekövekre. További tünet lehet még, ha zavaros, esetleg véres is a vizelet, ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni.

10. Gyógyszermellékhatásként jelentkezik

Néhány gyógyszer felboríthatja a vizelet pH-értékét, ezzel furcsa szagúvá téve azt – ilyen például a húgyúti fertőzésekre vagy néhány, a cukorbetegség kezelésére felírt gyógyszer. Ha nagyon zavaró a mellékhatás, keresd fel az orvosodat, és írass magadnak másik gyógyszert!

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek