Spárgaszag az illemhelyen

Évszázadok óta az érdeklődés középpontjában áll, hogy mitől lesz olyan jellegzetes szagú a vizelet spárgaevés után. Te tapasztaltad már?

Itt a spárga szezon, mi is adtunk már tippeket elkészítésére. Arról azonban még nem volt szó, hogy mi történik a spárgával szervezetünkben az elfogyasztása után.

Már 300 évvel ezelőtti források is foglalkoztak a spárga vizeletben megjelenő karakteres szagával. Azt mára már kiderítették a kémikusok, hogy maga a szag a spárga emésztése során létrejövő kén-tartalmú vegyületek eredménye, amelyek, mivel a lebomlás gyorsan történik, már 15-30 perccel a zöldség elfogyasztása után megjelennek.

Ugyanakkor az is tény, hogy nem mindenki érzi ezt a jellegzetes szagot. Ennek pontos okára azonban még nem sikerült fényt deríteni - egyes kutatók szerint van, akinél nem is jelenik meg ez a szag, mások szerint azonban mindig jelen van, de az egyén szaglóreceptorai nem képesek ezt érzékelni.

{ SZAVAZAS }

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Amikor a nyolc hónaposom spárgát eszik folyton nézegetem a pelenkáját, mert azt hiszem bekakilt, olyan büdös. :)

Bodon Judit dietetikus

:))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.