Újra felkapták az aloe vera levét, de mégis mire jó?

Jelenleg rengeteg TikTok-videóban mesélik el a különböző felhasználók, milyen csodálatos az aloe vera leve. De mégis mit mondanak erről a szakértők?

Nemcsak az öltözködési vagy a hajviseleti trendek térnek vissza időről időre, de a különböző gasztrotrendek is. Így kerülhetett ismét elő az aloe vera leve is, ami a TikTokon olyan elixírként tűnik fel, ami minden bőrproblémát megold, és tökéletes a bélrendszernek is. Mostanra annyira népszerű ez a régi-új trend, hogy már több mint 1,7 milliárd felhasználó nézte meg az ezzel kapcsolatos videókat.

Újra felkapták az aloe vera levét, de mégis mire jó?

Bár sok felhasználó esküszik az aloe vera levének fantasztikus hatásira, a szakérték már korántsem tartják csodaelixírnek a növényből készült italt.

Tényleg tökéletes bőrt varázsol?

Dr. Nikhil Dhingra bőrgyógyász elmondta, hogy nagyon kevés olyan kutatás született, ami konkrétan az akné megszüntetése és az aloe vera fogyasztásának kapcsolatát vizsgálta volna. A szakértő pedig azt is hozzátette, hogy ezek eredményeit nem vehetjük egyértelmű bizonyítéknak.

Bár az nem kétséges, hogy az aloe vera gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően remekül alkalmazható külsőleg különböző sérülésekre, hegekre. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy belsőleg alkalmazva – a növény levét elfogyasztva – valóban segítene az aknés tüneteken.

Nincs bizonyítékunk arra, hogy jobb hatással lenne a bőrünkre az aloe vera evése vagy levének ivása, mint bármilyen más gyümölcsé vagy zöldségé

– mondta dr. Barry Goldman bőrgyógyász.

Még nagyon kevés kutatás készült az aloe vera fogyasztásának jótékony hatásaival kapcsolatban

A legtöbb bizonyíték csak anekdota, ami azt jelenti, hogy egy-két embernek remek tapasztalata volt, amit vagy elhiszünk, vagy nem. Vagy az aloe verától volt, vagy nem” – tette hozzá a szakértő.

És mi a helyzet a bélrendszerrel?

Szintén nagyon kevés adat van azzal kapcsolatban, hogy az aloe vera fogyasztása jó hatással lenne a bélrendszerre, azonban a tudósok nem zárják ki annak lehetőségét, hogy segíthet.

Az aloe vera szájon át történő alkalmazása különböző bélrendszeri tünetekre rövid távon még jó is lehet

– fogalmazott óvatosan dr. Nooshin Hosseini gasztroenterológus. A szakértő szerint segíthet enyhíteni a reflux, a bélrendszeri gyulladások vagy az irritábilisbél-szindróma panaszait.

„Átfogó klinikai vizsgálatokat azonban nem végeztek a témában, a hosszú távú hatásokat sem elemezték a bélrendszer esetében” – mondta dr. Hosseini, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a túlhasználat azonban hasmenést okozhat, ami a folyadékvesztés és az elektrolit-egyensúly megbomlása miatt akár veszélyes is lehet.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Címlapról ajánljuk

3 meggymagozási módszer, ha macera nélkül úsznád meg a folyamatot

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor kilószám kell megtisztítanunk a meggy és a cseresznye bordó szemeit. A magozás ugyan nem egy bonyolult folyamat, de mivel gyakran akár órákig is eltarthat, jobb, ha néhány trükkel és aprósággal megkönnyítjük a saját dolgunkat. A meggymagozásra több lehetséges módszer is adott: nézzük, kézzel, késsel vagy evőpálcikával járunk a legjobban!

Lakos Benedek

További cikkek