Ezek a diéták tönkretehetik a bélrendszert

Egy friss kutatás szerint a nagyon szigorú, alacsony szénhidráttartalmú diéták nagyon károsak lehetnek a bélrendszerre.

A bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad helyet, amelyek befolyásolják a szervezet szinte minden funkcióját, még az agyműködést is – ezeknek összességét nevezzük mikrobiomnak. Az étrended alakítja a bélmikrobiom összetételét, és korábbi kutatások kimutatták, hogy az egészségtelen és feldolgozott élelmiszerek, valamint az állati eredetű élelmiszerek csökkentik a mikrobiom változatosságát, ami betegségeket vonhat maga után.

Néhány diéta kifejezetten árthat a szervezetnek

Korábbi tanulmányokból azt is tudjuk, hogy a változatos bélmikrobiommal rendelkező emberek napi étrendjében nagyobb valószínűséggel szerepelnek egyensúlyban a növényi eredetű élelmiszerek, valamint a hús- és tejtermékek. Egy friss kutatás azonban most azt vizsgálta, hogy az étrend szénhidráttartalmának van-e köze a bélbaktériumok egészséges arányához.

Ez a tanulmány a korábbi kutatásokkal együtt megerősíti, hogy az egészséges bélmikrobiomot az összes élelmiszercsoport közötti egyensúly támogatja a legjobban, anélkül, hogy az étrend korlátozná a rostban gazdag gabonából készült élelmiszereket vagy állati termékeket, például a fermentált tejtermékeket.

– mondta Miguel Freitas, a kísérletet szervező Danone kutatója.

A szakértők megnézték, hogy milyen étrendek milyen hatással vannak a bélmikrobiomra, és azt találták, hogy a feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő nyugati étrend a legrosszabb ebből a szempontból. Az olyan alacsony szénhidráttartalmú diéták is károsak, mint a paleo vagy a keto diéta. Azok az étrendek, amelyekben kevés szénhidrát, állati eredetű élelmiszer és zöldség volt, a Bifidobacterium mennyiségének csökkenéséhez vezettek, ami felboríthatja a bélmikrobiomot.

Az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy az élelmiszerek változatossága a napi étrendben fontosabb a bélrendszer egészsége szempontjából, mint az étrend egyes összetevőire, például a fehérjére vagy a rostokra való összpontosítás.

Forrásunk volt. 


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...