Ezek a diéták tönkretehetik a bélrendszert

Egy friss kutatás szerint a nagyon szigorú, alacsony szénhidráttartalmú diéták nagyon károsak lehetnek a bélrendszerre.

A bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad helyet, amelyek befolyásolják a szervezet szinte minden funkcióját, még az agyműködést is – ezeknek összességét nevezzük mikrobiomnak. Az étrended alakítja a bélmikrobiom összetételét, és korábbi kutatások kimutatták, hogy az egészségtelen és feldolgozott élelmiszerek, valamint az állati eredetű élelmiszerek csökkentik a mikrobiom változatosságát, ami betegségeket vonhat maga után.

Néhány diéta kifejezetten árthat a szervezetnek

Korábbi tanulmányokból azt is tudjuk, hogy a változatos bélmikrobiommal rendelkező emberek napi étrendjében nagyobb valószínűséggel szerepelnek egyensúlyban a növényi eredetű élelmiszerek, valamint a hús- és tejtermékek. Egy friss kutatás azonban most azt vizsgálta, hogy az étrend szénhidráttartalmának van-e köze a bélbaktériumok egészséges arányához.

Ez a tanulmány a korábbi kutatásokkal együtt megerősíti, hogy az egészséges bélmikrobiomot az összes élelmiszercsoport közötti egyensúly támogatja a legjobban, anélkül, hogy az étrend korlátozná a rostban gazdag gabonából készült élelmiszereket vagy állati termékeket, például a fermentált tejtermékeket.

– mondta Miguel Freitas, a kísérletet szervező Danone kutatója.

A szakértők megnézték, hogy milyen étrendek milyen hatással vannak a bélmikrobiomra, és azt találták, hogy a feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő nyugati étrend a legrosszabb ebből a szempontból. Az olyan alacsony szénhidráttartalmú diéták is károsak, mint a paleo vagy a keto diéta. Azok az étrendek, amelyekben kevés szénhidrát, állati eredetű élelmiszer és zöldség volt, a Bifidobacterium mennyiségének csökkenéséhez vezettek, ami felboríthatja a bélmikrobiomot.

Az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy az élelmiszerek változatossága a napi étrendben fontosabb a bélrendszer egészsége szempontjából, mint az étrend egyes összetevőire, például a fehérjére vagy a rostokra való összpontosítás.

Forrásunk volt. 


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!