Csúnya, SÁRGA foltos párnán alszol? Mutatjuk, hogyan lehet újra patyolattiszta!

Nem ciki róla beszélni, hiszen szinte minden háztartásban előfordul a besárgult, foltos alvópárna. Ne dobd ki, egy kis ügyeskedéssel még újra patyolattiszta lehet! 

Valószínűleg mindenki találkozott már a sárga foltos párna jelenségével: bár a huzaton semmi nem látszik, párnáink egy idő után foltosak lesznek, a látvány pedig, valljuk be, nem túl gusztusos. Sokan azonnal megszabadulnának a foltos vánkostól, amely még egy alapos mosógépi mosás után sem lesz sokkal szebb.

Mitől sárga?

Az emberek éjszaka is izzadnak, a hajunkról, fejbőrünkről és arcbőrünkről lekerülő olaj, a le nem mosott smink és még a vizes haj is egyaránt képes elszínezni a párna külsejét. Egy sima mosás nem fogja kiszedni ezeket a foltokat, egy alapos áztatós módszerrel azonban párnáid újra régi pompájukban tündökölhetnek!

Amire szükséged lesz:

1 csésze mosópor, 1 csésze mosogatópor (ma már bio változatok is kaphatóak, de a klasszikus pöttyös kendős nénis is tökéletes), 1 csésze fehérítő és fél csésze bórax.

Első lépésként nézd meg a párna textil-KRESZ címkéjét, mosható-e gépben, érheti-e forró víz az anyagot. A legtöbb párna állja a gépi mosást, vannak azonban olyan memóriahabos, különleges töltőanyaggal rendelkező párnák, amelyeket csak kézzel ajánlott mosni.

Áztasd be a párnát forró vízbe, erre a célra használhatod a kádat vagy egy nagyobb lavórt. Míg a párna elkezd ázni, forralj fel vizet, a felforralt vizet vedd le a tűzről, öntsd bele a tisztításhoz szükséges szereket, és keverd el, amennyire csak lehet. Ezt öntsd a lavórba, majd áztasd a párnát még fél óráig (félidőnél megfordíthatod, hogy mindkét oldalt érje a tisztítószer).

Az áztatást követően mosd ki a párnát gépben. Ügyelj rá, hogy teljesen megszáradjon a párna (különösen a memóriahabos párnákra figyelj), ugyanis ha a tölteték belül vizes marad, a vánkos könnyen bepenészesedhet. Ha a párnád még száradás után sem rendelkezik kellemes illattal, akkor tényleg itt az ideje, hogy új fejalávaló után nézz. A bóraxos-mosóporos-mosogatóporos mosást félévente érdemes újra elvégezned.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via everydaycheapskate

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek