Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 takarítási hiba, amitől még nagyobb mocsok lesz otthon

Sajnos annak is megvan a böjtje, ha nem szakszerűen állunk neki a takarításnak. 7 tipikus hiba és azok feloldozása, hogy ne legyen minden még koszosabb takarítás után.

Viszonylag kevés olyan embert ismerek, aki óriási örömmel, széles mosollyal az arcán vág bele a takarításba. Én legalábbis nem tartozom közéjük. Minden tiszteletem azoknak, akik pontosan tudják, mit hogyan érdemes megtisztítani, és az idejüket is tökéletesen osztják be, akkor is, ha hazaesve a munkából szakítanak időt a feladatra.

A hozzám hasonló sorstársaknak szuper kis összeállítást rakott össze a Taste of Home, ami azt bizonyítja, ha nem megfelelően suvickolsz, bizony még nagyobb piszkot generálhatsz a lakás különböző pontjain. Ki tudja, talán még a gyakorlottak is felfedezhetnek benne valamiféle hasznos új tippet:

1. Kihagyod a mosogatót

A mosogató sokszor nem kapja meg azt a figyelmet, amit érdemel. Egy kis ecetes vagy mosókendős áttörlés bizony nem lesz elegendő az egyik legmakacsabb baktériumgyűjtőnek. A lefolyókban pillanatok alatt elszaporodnak a nem kívánt kórokozók, hiszen folyamatosan nedves környezetnek vannak kitéve. Ez a helyzet egyre súlyosabbá válik, ha áztatjuk benne az edényeket.

A megoldást az jelenti, ha tényleg minden használatot követően alaposan megtisztítjuk a mosogatónkat, és lefolyótisztítást is végzünk, legalább heti egyszer. Nem kell nagy dolgokra gondolni, a szódabikarbóna is teszi a dolgát, meg az ecet is.

2. Mindent bedobálsz a mosogatógépbe

A kisebb konyhai eszközök, mint például a fokhagymaprés, a sajtreszelő és a szűrő az apró kis lyukakkal és résekkel szintén az elszaporodó baktériumok melegágya. A mosógép sajnos nem mindig képes arra, főleg, ha igazán megpakoljuk, hogy megbirkózzon ezekkel a nehezen elérhető, apró felületekkel, ezért élelmiszermaradékok maradhatnak az eszközökön, amik be is penészedhetnek. Arról nem is beszélve, ha csak a legközelebbi használatkor vesszük észre, a gyors elpakolást követően.

A megoldás pofonegyszerű, de kissé macerás: vegyük a fáradságot, és már mosogatáskor, lehetőleg a használatot követően, rögtön mossuk el jó forró vízben őket, külön figyelve a lukakra.

3. Egy rongy mindenek felett

Van egy kedvenc kis piros rongyod, ami bizony mindent, de tényleg mindent megtakarít? Az összes helyiséget, legyen szó fürdőről, konyháról vagy nappaliról? Királyul hangzik, de sajnos van egy kis bökkenő. Hiába öblítgeted gyakorta, ha minden pontra ugyanaz a lelkes kis törlőkendő jut, óhatatlanul magába gyűjti a szennyeződéseket. Ez bárhogy is nézzük, azt jelenti, hogy a fürdőszoba bacijait szépen felkenjük a konyhapultra, és így tovább.

Bizony, minden helyiséghez dukál egy új tisztítókendő, lehetőleg mikroszálas, amit minden használat után alaposan ki kell mosni.

4. Lentről fel

Te is szeretsz szép tiszta, felmosott vagy felporszívózott szobában takarítani? Lentről fel, ahogy a nagykönyvben meg van írva? Ki kell sajnos ábrándítsalak, ha a bútorok tisztítása előtt felsöpörsz, akkor később az asztalhoz érve szuperül rárakodik újra felülről a porréteg, amivel csak annyit érünk el, hogy megnöveljük a takarításra szánt időt.

A megoldás rém könnyű, kezdjük felülről, és lefelé haladjunk. Kezdjünk az ablakokkal, aztán egy szinttel lejjebb jöhetnek a polcok, majd az asztalok, székek és kanapék, egészen a dohányzóasztalig, míg végül eljutunk a padlóig. 

5. A WC-kefe problémaköre

Ha a WC-kefét közvetlenül használat után helyezzük vissza a tartójába, a WC-ből származó nedvesség és baktériumok csapdába esnek a kefe fejében és a tartályban, ahol szaporodnak és szaporodnak. Ezeket a baktériumokat ráadásul a kefe a következő használatakor visszaviszi a WC kagylóba. 

A súrolás után hagyd, hogy a WC-kefe teljesen megszáradjon, mielőtt visszateszed a tartójába.

6. A mosógép magát tisztítja? 

A ruhákon lévő makacs foltok, bőrsejtek és egyéb szennyeződések szépen lerakódnak a mosógép dobjában, a fedelén és az ajtaján is. Nem is beszélve a mosószer-adagolóról, ami egy idő után oda vezethet, hogy a ruháidat is piszkos vízben mosod, amitől nem éppen kellemes illatot árasztanak majd. A dolgot úgy tudod a legkönnyebben kiküszöbölni, hogy elindítod rajta egyszer a leghosszabb programot, a legmagasabb hőfokon. Amikor a dob szinte teljesen megtelítődött vízzel, önts bele egy liter ecetet és egy csésze szódabikarbónát, majd hagyd, hogy egy órán keresztül nyugalmi állapotban tegye a keverék a dolgát. Ez idő alatt szépen megtisztíthatod a fedelét is, majd futtass le egy programot. Ha ennek vége, hagyd nyitva a gép ajtaját, hogy teljesen ki tudjon szellőzni és száradni. 

Az elől töltős mosógép esetében töltsd bele 1/4 csésze szódabikarbóna és víz keveréket, majd két csésze ecetet is önts a dobba. Állítsd szintén a legmelegebb hőmérsékletre, és hagyd, hogy tisztuljon a készülék. A ciklus végeztével szintén hagyd kiszáradni. 

7. A porszívó belsejétől is félünk

Amennyiben a porszívó zsákját nem cseréled gyakran, nemcsak a vákuum szívóképessége csökken, hanem a szennyeződéseket és a port sem tudod maradéktalanul eltüntetni az otthonodból. Sőt, a levegő visszafújhatja a port a szellőzőnyílás mellett, ezzel nagyobb kárt téve, mint hasznot. 

Cseréld ki a porzsákot, ne várd meg, míg tökéletesen megtelik. Töröld le a csatlakozási pontokat, és a szellőzőnyílást is törölgesd meg mikroszálas tisztítókendővel vagy nedves papírtörlővel. Mindenképp ellenőrizd előtte, hogy nincsen-e bedugva a készüléked.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: American Hustle/Columbia Pictures

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!