Na, szerintünk meg ilyen egy nő teste szülés után

Szóval valahogy így fest a szülés utáni nő teste (és lelke) – a valóságban. Szerintünk.

A nagyobbik fiam 4,5 éves volt, amikor megszületett a kisebbik. Amúgy is kihívások elé állított minket a lendületes természetével, de az öccse megszületésekor minden klasszikus féltékenységi tünetet produkált. A férjemnek akkoriban épp kemény volt a munkája, az első fél évben gyakorlatilag este 10 előtt nem ért haza, és hétvégente legalább egy napot bement dolgozni.

Én gyakorlatilag köpni-nyelni nem tudtam, nem hogy arra figyelni, friss-e a frizurám, kerekre van-e vágva a körmöm, halványodtak-e már a striák a bőrömön, elindult-e végre a mérleg mutatója lefelé, és van-e estére friss, feszes kombiné tisztára mosva.

Nem volt dadus, se bébiszitter, se bejárónő, se sertepertélő nagymama. Csak mi négyen.

A kép illusztráció

A terhesség, a szoptatás időszaka, a szülés folyamata a női lét csodás privilégiuma.

A terhesség, a szoptatás időszaka, a szülés folyamata egy úthenger.

Alapjaiban rendezi újra a női testet - fizikailag és hormonálisan is. Bár egy gyerek születésekor egy anya is születik, neki nincs szülés előtti, sem szülés utáni teste. Csak teste van. Egy és ugyanaz.

Hogy ez a test megváltozott? Hát persze.

Hogy ez baj? Csúnya? Igénytelen?

Nem, nem az. Ahogy a ráncok, az idősödő test, a változó bőr, az arc, az őszülő haj sem az.

Ennél természetesebb dolog a világon nincs.

Amikor egy édesanya otthon van egy kisbabával, akkor nem a körmét reszelgeti. Az éjszakázások, az állandó aktív jelenlét, a szoptatás, a rendszertelen étkezés, a fogra-frontra-betegségre nyűgös babák hatalmas energiákat igényelnek. Ebben az időszakban az egyik legfontosabb, amit egy támogató társ, környezet adhat az az idő. Énidő, őidő. Ha a társ nem osztozik a gyerek(ek) ellátásával, a háztartással kapcsolatos feladatokban, ha nem vesz részt az éjszakai műszakokban, ha nem biztosít időt a társának - akkor eszébe ne jusson minősíteni.

Ha egy párkapcsolat azon bukik el, hogy milyenné változott a nő teste a szülést követően, akkor bukjon.

Akkor azt nem kell folytatni. A kritikus, minősítő társak pedig lesznek kedvesek elővenni a centit, ráállni a mérlegre, és a pucér tükörképükkel is eltölteni pár percet édeskettesben.

Hogy kell-e a nőknek szülés után odafigyelniük magukra? Hogy meg kell-e tenniük minden tőlük telhetőt egészségük érdekében?

Persze.

Csak úgy, mint szülés előtt, és csak úgy, mint a férfiaknak.

Mindig és mindenkinek.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek