7 hazai étel, ami egy híres magyar nevét viseli - te mindegyik történetét ismerted?

A székelykáposzta tényleg a székelyekről kapta a nevét? Mi köze van Rákóczi Ferencnek a Rákóczi túróshoz? Most kiderül!

Több ételünk van, ami egy híres magyar nevét viseli, és néhány olyan is, amiről tévesen hisszük, hogy valakihez vagy valakikhez köthető. Mutatjuk, melyek azok:

1. Dobostorta

Kezdjük egy olyan desszerttel, amit mindenki ismer. A dobostorta néhány héttel ezelőtt vált Hungaricummá, ezért jó tudni, hogy amegalkotója Dobos C. József. A pesti cukrászmester 1884-ben készítette el az édességet, melyet első alkalommal 1885-ben, az I. Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatott be a nagyközönségnek. Kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

2. Jókai-bableves

A Jókai-bableves tényleg Jókai Mór magyar regényíróhoz köthető.A leves kapcsán több legenda él. Az egyik szerint az író egyszer a saját ízlése szerint főtt bablevest (nagy szemű bab malackörömmel) rendelt Balatonfüreden, amely kedvence volt, és amit édesanyja illetve felesége, Laborfalvi Róza is sokszor elkészített számára. Egy másik szerint nem ő kérte a malackörömmel és paprikás rántással készült bablevest, de az annyira ízlett neki, hogy onnantól kezdve csak ezt a változatot volt hajlandó megenni.

Ma már ahány ház, annyiféleképpen készítik ezt a levest is. Jókai a Gundel étteremben született tejfölös csülkös bablevesre rá sem ismerne, annyira különbözik attól, amit ő szeretett.

3. Gundel-palacsinta

Ha már szóba került a Gundel étterem, akkor ejtsünk pár szót a Gundel-palacsintáról is. Ennek a desszertnek is érdekes története van. A palacsintaeredeti receptjét nem Gundel Károlynak, hanem Márai Sándor feleségének, Lolának köszönhetjük. Ő adta tovább a receptet Gundeléknek, akik sokáig Márai-palacsintaként szerepeltették azt étlapjukon.

4. Újházi tyúkhúsleves

Az Újházi tyúkleves vagy Újházi tyúkhúsleves megnevezése azért érdekes, mert eredetileg kakasból kellene készülnie. Az étel Újházi Ede színészhez köthető. A legenda szerint azért lett belőle mégis tyúkleves, mert Újházi Ede a Gundel étterem elődjében (Wampetics) tett látogatásai során elmondta, hogy ő az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és a megfelelő zöldséggel párolt leves kedvelője, és másnap a főszakácstól egy ilyen levest kapott.

5. Székelykáposzta

A székelykáposzta hallatán sokan azt hiszik, hogy az étel a székelyekhez köthető, pedig nem.Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki jóban volt Petőfi Sándorral. Neve a költőtől származik. Egyszer mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de későn érkeztek, ezért már nem volt elég étel számukra. A kocsmáros Székely kérésére a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi egy következő alkalommal ugyanezt az ételt rendelte Székelykáposztaként.

6.Eszterházy-torta

A dobostorta mellett egy másik nagy klasszikus. Az Eszterházy-torta az osztrák-magyar időkben született. Nevét Esterházy grófról kapta, aki imádta a süteményt. Azt viszont nem tudni a történeti leírások alapján, hogyEsterházy Pál Antal vagy Esterházy Miklós József volt ez a bizonyos gróf.

7. Rákóczi-túrós

A Rákóczi túróst halva sokan rögtön II. Rákóczi Ferenc fejedelemre gondolnak, de neki semmi köze nincs ehhez az isteni sütihez. Rákóczi János cukrásznak és mesterszakácsnak viszont már annál inkább. A desszert receptje 1937-ben jelent meg először egy szakácsoknak szóló lapban, és onnantól kezdve hamar elterjedt az éttermekben és cukrászdákban ez a finomság.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...