Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 divatkaja, aminek nagyobb a füstje, mint a lángja

Van pár étel, ami irtó menőnek számít - de vajon jogosan? De miért pont az? És ciki-e, ha bevallom, némelyik kifejezetten fel tud idegesíteni?

Vannak élelmiszerek, amelyeknek manapság konkrét divatjuk van, némelyiket gasztrokörökben superfoodnak is hívják – de vajon tényleg olyan isteniek? És non plus ultrák? És minden jobb lesz tőlük? És rosszat se lehet rájuk mondani? De lehet, most megmutatom!

Szubjektív fanyalgásom következik.

Gránátalma

Bevallom, imádom a magját, de az azokhoz való eljutást és az árát sokkal kevésbé. Mert azok a csodás bíborrózsaszín, savanykásan édes szemek nem mindig érik meg nekem a 4-600 forintot, és a felvágás, pucolás, magveregetés kínját, valamint hogy utána az egész pult úszik a vörös lében, mintha legalábbis eret vágtam volna, így hát sokszor inkább elsétálok mellette a boltban, hanyagul legyintve. „Á, inkább nem.” 

Rukkola

Szerintem a legfinomabb zöld levél, amit a salátádba rakhatsz, sőt, én egyenesen füstölt szalonnás aromát érzek rajta – tényleg imádom. Viszont nem tudnak olyan kiszerelést csinálni, amiből egy főnek megérné megvenni. Mert a rukkola olyan jószág, hogy kinyitás után azonnal meg is kell enni, különben pár órán elül megfonnyad és beposhad. Próbálkozom én az ételhordóban, rétegesen, szilviával történő vákuumos elzárással, de valahogy nem jön össze, így el is ment a kedvem tőle.

Avokádó

Az örök vitatéma, ami miatt erdőket vágnak ki, így ez egy nyomós érv ellene, de azért néha meg-megkívánja az ember. Pirítóson, tésztán, olívával, sóval, borssal, fokhagymával. Sőt, akár sütiben is – bár ez nem vonzott sosem. Viszont valljuk be, igaziból sok íze nincs. És mellé jön az is, hogy lehetetlen pontosan akkor megvenni, amikor tökéletes. Vagy várni kell vele pár napot, míg beérik, vagy már eleve barna, vagy mire felérsz a lépcsőn, érik túl. Nem adja könnyen magát, És ugye olcsón sem. 3-800 forintig terjed darabja.

Koriander

Néhány éve, a pho-levesek térhódításával vált igen népszerű trendnövénnyé, amit a rajongói térde borulva szeretnek, ellenzői viszont tehetetlenül hevernek a puszta tény előtt: egyszerűen nem bírják se az ízét, se a szagát. Utóbbiba tartozom, a poloska- és parfümíz lófütty ehhez képest. Viszont dolgozom rajta, hátha egyik nap úgy kelek, mégis imádom – mert a szívem mélyén érzem, hogy ha ízlene, akkor nagyon ízlene.

CHIAmag

Ezzel nincs sok tapasztalatom, de dietetikusunk egész sok időt szánt rá, hogy tejben „megkelessze” az apró magokat, konkrétan minimum egy éjszakát vártunk, és semmi. Lehet, hogy mi bénáztuk el, de ez annyira beivódott a fejembe, hogy azóta se áll össze, hogy ennyi pénzért miért érné meg ez a kis magélmény. Értem, hogy emésztést segítő, de akkor inkább eszem egy almát, érted.

Trópusi gyümölcsök

Sárkánygyümölcs, passiógyümölcs, kumkvat, lichi, pomelo, kaki, csillaggyümölcs. Valahogy néha úgy érzem, annyira távol vagyunk mi ezektől, tekintve, hogy nálunk nem teremnek, hogy értelmezni se tudjuk őket. Hogy pucolod meg? A héja ehető? És mi van a magjával? Meg amúgy is, minek eszem én ezt?

Macaron

Trendédesség, mandulalisztből, baromi nehezen elkészíthetően, drágán, hosszadalmasan. Megéri ez? Számomra tipikusan a nagyobb a füstje, mint a lángja kategória.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

franci97
Franci a krémes / franci97 Tue, 2018-08-14 00:05

Nem értem miért született meg ez a cikk, mivel egyik érv se jogos. A gránátalma helyes megpucolásáról rengeteg youtube videó van, akárcsak a trópusi gyümölcsökéről. A rukkolát piacon kell venni kimérve, bár nekem hűtőben a bolti nagy kiszerelés is 3-4 napig eláll. Az avokádó ha éretlen be kell várni míg megérik, de amúgy több olyan üzlet van ahol direkt krémnek való érett avokádót árulnak, ami ugyan puha, de nem romlott, és nemhogy mire felérünk a lépcsőn, de két nap múlva is ehető lesz. A chia mag pudingot őszintén nem értem hogy lehet elrontani, kell nézni egy olyan receptet ami normálisan leírja az arányokat, nekem 2 kanál mag, 2 dl tej mindig működik, és ha azt nézzük hogy fél kiló magból mennyi pudig kijön már annyira nem is drága. A trópusi gyümölcsökről csak annyit, hogy a kakiszilva nem trópusi, Magyarországon is megterem. És szerintem egy receptoldalnak pont az lenne a feladata, hogy meghozza az emberek kedvét kevésbé ismert ételek kipróbálásához és nem az hogy elriassza őket :)

witch
witch / witch Thu, 2018-04-26 20:36

Szerintem a maradek rukkolabol finom pestot lehetne kesziteni es ugy mar le is lehet fagyasztani. Amugy en is mindig az ilyen nagy csomagos felhasznalassal kuzdok. Nalunk peldaul a karalabe ilyen, hogy 3-4 jol megtermett peldany van egy csomagban, nekem az okoz fejtorest, hogy mit kezdjek vele, miutan a huslevesbe csak egy darabot rakok.

onyxka
onyxka / onyxka Thu, 2018-04-26 07:39

teljes mértékben egyetértek. ráadásul a rukkolánál már a nevet is marketingfogásként használják, ugyanis, ha valaki gyermekláncfűlevélként vagy pipeviráglapiként, esetleg pitypang levélként próbálná meg forgalmazni, azonnal lehúzhatná a rolót. eleve nem értem, hogy miért kell ezt boltban megvenni, mikor mindenhol megterem, áttöri a betont is :D

macskagazda
macskagazda Sat, 2019-03-16 16:17

A rukkola nem gyermekláncfű!! Borsmustár . A pitypang éveló növény ,és a levele ehető ,gyógynövényként is használják . A rukkóla már egy virágládában nevelhető ...

Motyóbábi
Motyóbábi Tue, 2019-02-12 19:37

van a fűszerkertemben rukkola. hidd el, köze sincs a pitypanghoz, amiből akad a pázsitban elég (mindig elhatározom, hogy végzek velük, de aztán kinyílnak és az egész udvar mosolygós sárga, akkor már képtelen vagyok az egybefüggő zöld felületre gondolni is:) szóval a hasonlóság megtéveszthet, ha képen látod, de ha a kezedbe veszed, még csak az sem. kb. annyira összetéveszthető, mint a csiperke a gyilkos galócával. semennyire, ha nem vakon esel neki. :)

witch
witch / witch Thu, 2018-04-26 20:30

A rukkola meg a pitypang ket kulon noveny. A rukkolanak borsos ize van, a pitypang inkabb keseru. Kostoltam mind a kettot, de kinezetre is mas. Esetleg valaki arusitotta rukkola neven a pitypangot, mert lehet, hogy o nem tudta, mi a kulonbseg.