7 divatkaja, aminek nagyobb a füstje, mint a lángja

Van pár étel, ami irtó menőnek számít - de vajon jogosan? De miért pont az? És ciki-e, ha bevallom, némelyik kifejezetten fel tud idegesíteni?

Vannak élelmiszerek, amelyeknek manapság konkrét divatjuk van, némelyiket gasztrokörökben superfoodnak is hívják - de vajon tényleg olyan isteniek? És non plus ultrák? És minden jobb lesz tőlük? És rosszat se lehet rájuk mondani? De lehet, most megmutatom!

Szubjektív fanyalgásom következik.

Gránátalma

Bevallom, imádom a magját, de az azokhoz való eljutást és az árát sokkal kevésbé. Mert azok a csodás bíborrózsaszín, savanykásan édes szemek nem mindig érik meg nekem a 4-600 forintot, és a felvágás, pucolás, magveregetés kínját, valamint hogy utána az egész pult úszik a vörös lében, mintha legalábbis eret vágtam volna, így hát sokszor inkább elsétálok mellette a boltban, hanyagul legyintve. "Á, inkább nem."

Rukkola

Szerintem a legfinomabb zöld levél, amit a salátádba rakhatsz, sőt, én egyenesen füstölt szalonnás aromát érzek rajta - tényleg imádom. Viszont nem tudnak olyan kiszerelést csinálni, amiből egy főnek megérné megvenni. Mert a rukkola olyan jószág, hogy kinyitás után azonnal meg is kell enni, különben pár órán elül megfonnyad és beposhad. Próbálkozom én az ételhordóban, rétegesen, szilviával történő vákuumos elzárással, de valahogy nem jön össze, így el is ment a kedvem tőle.

Avokádó

Az örök vitatéma, ami miatt erdőket vágnak ki, így ez egy nyomós érv ellene, de azért néha meg-megkívánja az ember. Pirítóson, tésztán, olívával, sóval, borssal, fokhagymával. Sőt, akár sütiben is - bár ez nem vonzott sosem. Viszont valljuk be, igaziból sok íze nincs. És mellé jön az is, hogy lehetetlen pontosan akkor megvenni, amikor tökéletes. Vagy várni kell vele pár napot, míg beérik, vagy már eleve barna, vagy mire felérsz a lépcsőn, érik túl. Nem adja könnyen magát, És ugye olcsón sem. 3-800 forintig terjed darabja.

via GIPHY

Koriander

Néhány éve, a pho-levesek térhódításával vált igen népszerű trendnövénnyé, amit a rajongói térde borulva szeretnek, ellenzői viszont tehetetlenül hevernek a puszta tény előtt: egyszerűen nem bírják se az ízét, se a szagát. Utóbbiba tartozom, a poloska- és parfümíz lófütty ehhez képest. Viszont dolgozom rajta, hátha egyik nap úgy kelek, mégis imádom - mert a szívem mélyén érzem, hogy ha ízlene, akkor nagyon ízlene.

CHIAmag

Ezzel nincs sok tapasztalatom, de dietetikusunk egész sok időt szánt rá, hogy tejben "megkelessze" az apró magokat, konkrétan minimum egy éjszakát vártunk, és semmi. Lehet, hogy mi bénáztuk el, de ez annyira beivódott a fejembe, hogy azóta se áll össze, hogy ennyi pénzért miért érné meg ez a kis magélmény. Értem, hogy emésztést segítő, de akkor inkább eszem egy almát, érted.

Trópusi gyümölcsök

Sárkánygyümölcs, passiógyümölcs, kumkvat, lichi, pomelo, kaki, csillaggyümölcs. Valahogy néha úgy érzem, annyira távol vagyunk mi ezektől, tekintve, hogy nálunk nem teremnek, hogy értelmezni se tudjuk őket. Hogy pucolod meg? A héja ehető? És mi van a magjával? Meg amúgy is, minek eszem én ezt?

via GIPHY

Macaron

Trendédesség, mandulalisztből, baromi nehezen elkészíthetően, drágán, hosszadalmasan. Megéri ez? Számomra tipikusan a nagyobb a füstje, mint a lángja kategória.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek