7 batátarecept az egészségért!

Édesburgonyaként ismerjük, pedig igazából nem is burgonya. Itthon is egyre több helyen kapható, sőt, meg is terem, úgyhogy érdemes megismerkedni vele közelebbről is!

Ma már a zöldségesek többségénél találkozhatunk édesburgonyával, vagy más néven batátával. Bár hivatalosan nem burgonya, mégis talán annak helyettesítésére használják a legtöbben, hiszen kiváló alapanyag krémlevesekhez, hús- vagy halételek mellé köretnek, és salátának is. Vidám színével az asztal dísze, édeskés íze a harsányabb fűszerezést is jól bírja – pörgessük fel egy kevés chilivel, fahéjjal a teljesebb élményért!

Élénk narancssárga színéért a béta-karotin nevű anyag a felelős, amely az A-vitamin elővitaminja, azaz miután szervezetünkbe került, mi állítjuk belőle elő a vitamint. Energia- és szénhidráttartalma is a burgonyáéhoz hasonló, ugyanakkor gazdag folsavban és élelmi rostokban is.

Kiválogattam nektek 7 db, adagonként kevesebb mint 450 kalória energiatartalmú édesburgonyás ételreceptet, próbáljátok ki őket ebédre vagy vacsorára!

  1. 1.

    Hagymával sült édesburgonya

  2. 2.

    Diétás rakott krumpli serpenyőben

  3. 3.

    Kerekrépa gratin

  4. 4.

    Narancsos édesburgonya püré

  5. 5.

    Joghurtöntetes rakott cukkini édesburgonyával

  6. 6.

    Téli sült zöldségek

  7. 7.

    Édesburgonya saláta avokádóval rukkolával és tahini öntettel

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!