Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 zero waste praktika, ami jól jöhet – és fenntartható – a karantén alatt

A karantén egy zero waster életében extra nehézségeket okoz, de most sajnos muszáj félretenni szokásainkat - átmenetileg. Viszont van pár dolog, amiről nem kell lemondani!

Környezetvédőként igyekszem elkerülni a csomagolásokat, saját szütyőkkel, üvegekkel és dobozokkal járom a csomagolásmentes boltokat és piacokat minden héten, saját pohárba kérem útközben elvitelre a kávét, a kulacsom is mindenhová elkísér, azonban ezek egyikét sem csinálhatom, mióta önkéntes karanténba vonultam néhány héttel ezelőtt.

Ezt láttad, olvastad?

Főzz okosan, finomat: a karantén a vegánoknak is lehet élvezhető

Most nem kérheted saját bögrébe a kávédat

Eleinte csalódottan konstatáltam, hogy a legtöbb kávézó már nem nem engedi, hogy a saját poharamba kérjem a zabtejes lattét (aztán be is zártak a helyek), és mivel kénytelen voltam hosszan eltárolható élelmiszereket beszerezni, a hozzánk legközelebb eső szupermarketből, a csomagolásmentességemnek is befellegzett egy időre.

Ám hamarosan rájöttem arra, hogy bizony mekkora hasznát vehetem néhány zero waste praktikának és eszköznek, hiszen ezeknek köszönhetően egy csomó mindenre nem volt eddig szükségem a karantén alatt, rengeteg alkalommal óvtak meg attól, hogy kitegyem a lábam az ajtón, és persze spóroltam is velük. Mondom, mik ezek:

1. A híres mosótojás

Mivel mosótojással mosok, nem kell attól félnem, hogy elfogy a mosószer vagy az öblítő a korlátozások alatt, ráadásul egy csomó pénzt megspórolok ennek köszönhetően, ami most valljuk be, mindenkinek jól jön. A tojás maga újrahasznosított műanyagból készül, a benne lévő mosószóda és turmalingolyócskák tisztítják a ruhákat. Egyszerűen csak beteszem az eszközt a mosógép dobjába, a ruhák közé, és a mosás lejártával kiveszem a tiszta ruhákkal együtt. A szerkezetet minden mosásnál újrahasználom, a fehér mosószóda-golyócskákat csak 210 mosásonként kell utántölteni benne, így ezzel a technikával 19 forintra hozok ki egy mosást, szemben a hagyományos mosószerrel és öblítővel, amivel akár 75 forintra is emelkedhet a mosások ára.

2. Takarékoskodjunk

Zöldséghéj menjen alapléba

Az önkéntes karanténunk alatt igyekszünk minimalizálni a vásárlások számát, hogy minél kevesebbszer kelljen közösségbe mennünk, ezért próbálunk takarékoskodni az élelmiszer-készleteinkkel. A zöldségek megmosott, letisztított héját nem a komposztra teszem, hanem egy dobozban gyűjtöm a fagyasztóban, majd miután megtelt a doboz, megfőzőm, leszűröm, és zöldségalaplevet készítek belőle, ami jól jöhet levesekbe és mártásokba is.

3. Papír helyett textil

Az utóbbi hetekben nagy hangsúlyt fektettünk a fertőtlenítésre, napjában többször töröljük le alkoholos fertőtlenítővel a kilincseket és azokat a felületeket, amiket gyakran taperolunk. Ha nem lennének a textil rongyaink, bizony gyorsan fogynának a papírtörlők.

4. Csináld magad

Amiatt sem kell aggódnom, hogy ha elfogy a samponom vagy az általános tisztítószerem, akkor el kellene hagynom a lakást, hiszen elő tudom állítani őket néhány egyszerű összetevő segítségével is, amik minden háztartásban megtalálhatóak.

Sampon helyett:

1 dl almaecetet összekeverek 3 dl vízzel, majd átöblítem és dörgölöm vele a már benedvesített hajamat, végül ismét leöblítem vízzel. Vagy ha nincs otthon almaecet, hasonló eredményt érhetünk el egy kanál szódabikarbóna és 2 dl víz segítségével is. Keverjük el a szódabikarbónát a vízben, majd öntsük egy szprés flakonba, és fújjuk a hajvégekre. Dörzsöljük át, és öblítsük le. Ezeket a samponmentes módszereket hívjuk „nopoo” technikának.

És ami a legmeglepőbb, hogy ezeket az eszközöket alkalmazhatjuk takarításra is. Az ecet kiváló fertőtlenítőszer, a szódabikarbóna pedig szembeszáll akár a legmakacsabb foltokkal is.

5. Mosható a nehezebb napokon is

Mióta sokan elkezdtek irreálisan nagy mennyiségeket felhalmozni olyan háztartási kellékekből, mint a WC-papír vagy takarítószerek, a női intimhigiéniás termékek száma is megcsappant a boltok polcain. De nekem nem kell, hogy emiatt főjön a fejem, hiszen van itthon intimkelyhem, menstruációs bugyim és mosható betétem, arról nem is beszélve, hogy amióta ezeket használom, egy fillért nem költöttem a havi vérzésre.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!