5 zero waste praktika, ami jól jöhet – és fenntartható – a karantén alatt

A karantén egy zero waster életében extra nehézségeket okoz, de most sajnos muszáj félretenni szokásainkat - átmenetileg. Viszont van pár dolog, amiről nem kell lemondani!

Környezetvédőként igyekszem elkerülni a csomagolásokat, saját szütyőkkel, üvegekkel és dobozokkal járom a csomagolásmentes boltokat és piacokat minden héten, saját pohárba kérem útközben elvitelre a kávét, a kulacsom is mindenhová elkísér, azonban ezek egyikét sem csinálhatom, mióta önkéntes karanténba vonultam néhány héttel ezelőtt.

Ezt láttad, olvastad?

Főzz okosan, finomat: a karantén a vegánoknak is lehet élvezhető

Most nem kérheted saját bögrébe a kávédat

Eleinte csalódottan konstatáltam, hogy a legtöbb kávézó már nem nem engedi, hogy a saját poharamba kérjem a zabtejes lattét (aztán be is zártak a helyek),és mivel kénytelen voltam hosszan eltárolható élelmiszereket beszerezni, a hozzánk legközelebb eső szupermarketből, a csomagolásmentességemnek is befellegzett egy időre.

via GIPHY

Ám hamarosan rájöttem arra, hogy bizony mekkora hasznát vehetem néhány zero waste praktikának és eszköznek, hiszen ezeknek köszönhetően egy csomó mindenre nem volt eddig szükségem a karantén alatt, rengeteg alkalommal óvtak meg attól, hogy kitegyem a lábam az ajtón, és persze spóroltam is velük. Mondom, mik ezek:

1. A híres mosótojás

Mivel mosótojással mosok, nem kell attól félnem, hogy elfogy a mosószer vagy az öblítő a korlátozások alatt, ráadásul egy csomó pénzt megspórolok ennek köszönhetően, ami most valljuk be, mindenkinek jól jön. A tojás maga újrahasznosított műanyagból készül, a benne lévő mosószóda és turmalingolyócskák tisztítják a ruhákat. Egyszerűen csak beteszem az eszközt a mosógép dobjába, a ruhák közé, és a mosás lejártával kiveszem a tiszta ruhákkal együtt. A szerkezetet minden mosásnál újrahasználom, a fehér mosószóda-golyócskákat csak 210 mosásonként kell utántölteni benne, így ezzel a technikával 19 forintra hozok ki egy mosást, szemben a hagyományos mosószerrel és öblítővel, amivel akár 75 forintra is emelkedhet a mosások ára.

2.Takarékoskodjunk

Zöldséghéj menjen alapléba

A kidobásra szánt zöldséghéjakból kiváló alaplé főhet

Az önkéntes karanténunk alatt igyekszünk minimalizálni a vásárlások számát, hogy minél kevesebbszer kelljen közösségbe mennünk, ezért próbálunk takarékoskodni az élelmiszer-készleteinkkel. A zöldségek megmosott, letisztított héját nem a komposztra teszem, hanem egy dobozban gyűjtöm a fagyasztóban, majd miután megtelt a doboz, megfőzőm, leszűröm, és zöldségalaplevet készítek belőle, ami jól jöhet levesekbe és mártásokba is.

3. Papír helyett textil

Az utóbbi hetekben nagy hangsúlyt fektettünk a fertőtlenítésre, napjában többször töröljük le alkoholos fertőtlenítővel a kilincseket és azokat a felületeket, amiket gyakran taperolunk. Ha nem lennének a textil rongyaink, bizony gyorsan fogynának a papírtörlők.

4. Csináld magad

Amiatt sem kell aggódnom, hogy ha elfogy a samponom vagy az általános tisztítószerem, akkor el kellene hagynom a lakást, hiszen elő tudom állítani őket néhány egyszerű összetevő segítségével is, amik minden háztartásban megtalálhatóak.

via GIPHY

Sampon helyett:

1 dl almaecetet összekeverek 3 dl vízzel, majd átöblítem és dörgölöm vele a már benedvesített hajamat, végül ismét leöblítem vízzel. Vagy ha nincs otthon almaecet, hasonló eredményt érhetünk el egy kanál szódabikarbóna és 2 dl víz segítségével is. Keverjük el a szódabikarbónát a vízben, majd öntsük egy szprés flakonba, és fújjuk a hajvégekre. Dörzsöljük át, és öblítsük le. Ezeket a samponmentes módszereket hívjuk "nopoo" technikának.

És ami a legmeglepőbb, hogy ezeket az eszközöket alkalmazhatjuk takarításra is. Az ecet kiváló fertőtlenítőszer, a szódabikarbóna pedig szembeszáll akár a legmakacsabb foltokkal is.

5. Mosható a nehezebb napokon is

Mióta sokan elkezdtek irreálisan nagy mennyiségeket felhalmozni olyan háztartási kellékekből, mint a WC-papír vagy takarítószerek, a női intimhigiéniás termékek száma is megcsappant a boltok polcain. De nekem nem kell, hogy emiatt főjön a fejem, hiszen van itthon intimkelyhem, menstruációs bugyim és mosható betétem, arról nem is beszélve, hogy amióta ezeket használom, egy fillért nem költöttem a havi vérzésre.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!