Húsvétra általában jól bevált, az évek során kitapasztalt menüsorral készülünk – akárcsak karácsonyra. Most azonban máshogyan alakul! Böngészd végig az általunk ajánlott recepteket!
Úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a bárányhúst, újfajta kalácsot és egy répatorta-receptet is – ahogy eddig nem! Ha egyszer kipróbáltad őket, ezentúl te sem akarsz majd mást készíteni húsvétra!A bárányhúst – nem szépítjük – nem könnyű beszerezni, vagy ha mégis, azt már sokszor eleve gyanúval fogadjuk: Budapesten a Nagykörúton viszont nemrégiben nyílt egy kifejezetten bárányhúsra specializálódott üzlet, érdemes vele próbát tenni. Vidéken a piacokon legyünk szemfülesek, hátha itt-ott megpillantjuk, de a legcélszerűbb érdeklődni a henteseknél vagy előre megrendelni náluk, ha be tudják szerezni. A bárányhús egyébként nagyon egészséges, a mindent elárasztó csirkeőrülettel szemben valódi kuriózum, pedig hihetetlenül egészséges fehérjeforrás, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Isteni, ízletes húsának nem nagyon lehet ellenállni. Rozmaringgal és fokhagymával készítik legtöbbször – a húsba tűzdelve tökéletesen átjárja az ételt a fűszerek aromája.
Sáfrányos fonott kalács
Tavaly keltem először hajnalban húsvét vasárnap, hogy édesanyám "nyuszi-tojta" húsvéti kalácsra ébredjen az ünnepi reggelen. Akkor is értékelte a család nemes gesztusomat, de a kalács ...
Aszalt mangós répatorta
Sokszor készítek sárgarépa tortát, és mindig kicsit máshogy, most találtam otthon mandulalisztet, ezért nem tettem bele sima lisztet. Nagyon tartalmas, finom tortát kapunk!
Répatorta ahogy Emőke készíti
Rachel Allen Bake c. könyvéből származik a recept. Nagyon bevált recept. Nekem kb. 60-65 perc alatt sül meg.
Paradicsomos-bazsalikomos tekert kenyér
Ez az "ezeréves" kenyér alap-receptemnek egyik variációja. Mióta van kenyérsütõm (kb. 15 éve), azóta változtatom a liszteket, magokat, a kenyér formáját. Sokszor terveztem, de nem ...
Báránycomb fehérborban baconös spárgával
Régóta szerettem volna kipróbálni a báránycombot egészben megsütve is. Nagyon kellemes lágy íze van, ez a pác nagyon jól beszívódik a husiba, és végre egy kicsit más, mint a ...
Tűzdelt báránylapocka
Húsvétra készítettem ezt az ételt. Sokan viszolyognak a bárányhústól, pedig nem kellene, hiszen lényegesen egészségesebb a legtöbb húsnál, még a nálunk kiemelt helyen tanyázó ...
Bárányborda fűszerkéregben
Ez a recept a Gusto magazin egyik számában tetszett meg, bár végül változtattam néhány ponton az elkészítése során. Fontos, hogy nagyon fiatal, lehetőleg új-zélandi bárányból ...
Próbálkozhatsz még ezen kívül zsályával, borsikafűvel és kakukkfűvel, ezek mind nagyon jól illenek a bárányhoz. Ha kapsz valahol mélyhűtöttet – kínálhatunk mellé párolt spárgát, újburgonya híján viszont marad a régi krumpli, ezt süssük héjában és így, hasábokra szelve kínáljuk mellé. A szokásos, kelt tésztás húsvéti kalácsot ezúttal spékeld meg egy kis sáfránnyal. Ha a répatortától eddig ódzkodtál, próbáld ki ezt a nagyon gazdag receptet és garantáltan egyetlen vendégednek sem marad hiányérzete vagy titkos vágya egy krémes után!
Kalácsrecepteket itt is találsz még >>
Sajnos a friss, szabadföldi paradicsomra még jó darabig várnunk kell, de hála a természetes tartósítási módszernek – aszalás –, ilyenkor is lophatunk némi napfényt az előző év terméseiből a tavaszba. A paradicsomos-bazsalikomos tekert kenyér egy kis olasz temperamentummal is felpezsdíti a konyhát, s mennyivel izgalmasabb ezt karikázni a húsvéti sonka és torma mellé! Jó étvágyat mindenkinek, aztán ne csodálkozz, ha ezek a receptek mindenki kedvenc szakácsává avatnak!
Olvass még több érdekességet az Egy kis plusz rovat cikkeiben! >>