A kashmir konyha zamata

Egyre többen esnek szerelembe az indiai konyhával itthon is. De India hatalmas ország, a konyha pedig tartományonként változik. A Gourmet Guides most Kashmir tartományba kalauzol titeket!

India hatalmas, északi szegletében azonban van egy tartomány, Kashmir, amelynek konyhája kifinomult és harmonikus. A török, perzsa és közép-ázsiai hatásoknak köszönhetően pedig semmihez sem hasonlítható. Az indiai konyha, akárcsak a kínai, tartományról tartományra változik. Nemcsak a távolság miatt különbözik egyik a másiktól, a vallás is sokban befolyásolja, hogy mi kerül a tányérra. Egy azonban aranyszabály, bárhol is járjunk az országban: az étel Isten ajándéka, ezért nagyon nagy tisztelet övezi.

Mesés India: fűszervarázslat >>

Kashmir Pakisztánnal és Kínával határos, India északi részén fekszik. Konyhája sokszínű, hiszen számtalan hatás érte a történelem során, jellemzője leginkább az, hogy törekszik a fűszerek és gyümölcsök egyensúlyára az ételekben. Kifinomult, szemet gyönyörködtető fogások kerülnek ki a kashmiri szakácsok kezei közül. A húsmentes ételek fantáziadúsak, ami nem meglepő, hiszen India a vegetarianizmus bölcsője. Az indiai konyha nagyon fűszeres, éppen ezért sokan gondolják azt, hogy egészségtelen. Éppen az ellenkezőjéről van szó: a fűszerek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, megszínezik az ételt, aminek látványa viszont a léleknek gyógyszer. Az indiai ételek sava-borsa a fűszer, amelyek közül egy európainak szinte biztos, hogy elsőnek a curry jut eszébe. A curry azonban nem csupán egy fűszer, hanem 25-30 fűszerből álló keverék, eredeti jelentése szerint pedig „szósz”, „mártás”, pontosabban a „pörköltszerű” ételek megnevezése.

Ízutazás imádjuk a thai konyhát >>

A kashmíiri ételekhez sok tejet és tejterméket használnak fel, ahogyan rengeteg a zöldség és a gyümölcs is bennük. Evőeszköz helyett pedig a tandoori kemencében hólyagosra sült naan kenyérrel (ez az indiai kenyér) „kanalazzák ki” a tányérból a finomságokat. Kézzel azért esznek, mert az ételt érintve közelebb érzik magukat Istenhez. Az étkezés tehát nem csak egy „túlélő bravúr”, jóval több annál: ételbe foglalt imádság. Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy belekóstolj a kahsmiri ételekbe, március 8-án, a Gourmet Guides vacsoraestjén megteheted. A vacsoraest részleteiről itt olvashatsz!

A Gourmet Guides-ról még több infót itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek