4+1 halfajta a magyar konyhákban

A magyar gasztronómiában számtalan halételt ismerünk, a Karácsony közeledtével pedig ezek a fogások még inkább előtérbe kerülnek. Nézzük a legnépszerűbb halfajtákat!

Egyre több konyhába kerülnek vissza alapanyagként, az éttermek kínálatában is visszakapták méltó helyüket, sőt egyre-másra nyílnak a halas éttermek is (és nemcsak fish&chips vonalon). Örömteli hír, hogy az egészséges, finom és nem utolsó sorban változatos halétek ismét létjogosultságot nyernek a hazai konyhaművészetben.

A NetPincér, online ételrendelő oldal összegyűjtötte a legfontosabb információkat, amit a magyar gasztronómia halfajtáiról tudni érdemes.

Az édesvizek óriása, a bajszos harcsa

A harcsa a legnagyobb hazai ragadozóhal, mérete a két métert és a 100 kilót is meghaladhatja. A hazai vizek kétségkívül legbajszosabb hala azon túl, hogy könnyen elkészíthető és viszonylag szálkamentes, még finom és egészséges is. D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag, melyek fontos szerepet játszanak az érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Ezek után nem csoda, hogy itthon az egyik legnépszerűbb halfajta. A húsa az átlagnál kicsit zsírosabb, aminek következtében gyakran „pocsolya ízűvé” válhat, ezért is ajánlott még a főzés előtt eltávolítani a bőre alatt található barnás, zsíros részt. A harcsa további előnye, hogy rendkívül sokféle étel alapja lehet, közülük a halászlé (amibe egyébként az igazi szakértők 4-5 féle halat is tesznek) mellett talán a legismertebb a harcsapaprikás túrós csuszával.

A szúrós kedvenc, a ponty

A harcsa mellett szintén nagy népszerűségnek örvend a ponty, amit a horgászok gyakran a kedveskedő potyka névvel is illetnek. Elsősorban az álló, illetve a lassan folyó vizeket kedveli, így nemcsak a Balatonnak, de a Dunának és mellékágainak is őshonos halfaja, mely az iszapos részeken úszva szerzi be apró állatokból és növényekből álló táplálékát. Ugyan a ponty vásárlás ma már nem jelent különösebb gondot, ám mivel a kelleténél jellemzően több szálkát tartalmaz, sokan félnek a fogyasztásától. Azonban ha a halat nagyon sűrűn beirdaljuk, és besózzuk, akkor ezek a szálkák szinte eltűnnek. Több nagy séf is a halászlénél is a pontyra esküszik, de rántva, sütve is kiváló fogás. Az extrémebb változata pedig a sokak által kedvelt a krumplikarikákkal, hagymával, paprikával, paradicsommal rakott rácponty.

A kétnevű süllő

A süllő a sügérfélék közé tartozó ragadozó, melynek másfél kilósnál nagyobb példányait fogasnak vagy fogassüllőnek nevezik. Szálkamentes, zsírszegény húsa teszi rendkívül kedveltté. Paprikás lisztben egészben sütve vagy rántva a balatoni halsütők állandó „vendége”.

A nagy túlélő, a kecsege

A hazai vizekben élő tokfélék közül a kecsege gyakorlatilag az egyetlen, amely nem védett. Orsó alakú megnyúlt teste, kissé felfelé hajló hosszú orra rendkívül kecsessé, a fogashoz hasonlóan fehér és szálka nélküli húsa pedig nagyon ízletessé teszi. Kiválóan alkalmas füstölt, illetve pácolt hal készítésére, de grillezésre is. Rokona, a szibériai tok ikrája adja a legfinomabb, legdrágább kaviárt, mely néhány éve már magyarországi tenyészetekben is megtalálható.

+1 A kakukktojás, a lazac

Csakúgy, mint a híres balatoni hekk, a lazac sem tartozik az őshonos magyar halfajták közé, de töretlen népszerűsége miatt mindenképpen a listánkra kívánkozik. Ha otthon szeretnénk elkészíteni, a tenyésztett fajták helyett érdemes vadlazacot felkutatni. Szakértők szerint a skót, illetve a norvég lazac garantálja a legjobb minőséget, húsa sütve, párolva, grillezve és gőzölve egyaránt finom, de nagyon kell vigyázni, nehogy kiszáradjon.

Karácsonykor szinte minden ünnepi menü elengedhetetlen része a halászlé és a rántott hal, ám ha a családban nem mindenki halimádó, akkor a vacsora összeállítása a háziasszonynak bizony fejtörést okoz. A NetPincérnek hála, ma már nem kell egy egy tálas halászlével bajlódni. Több száz magyaros étterem kínálatából választva, néhány kattintással akár a karácsonyi halászlevet is házhoz lehet rendelni.

Ez is érdekelhet!

10 aranyszabály a halvásárláshoz

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek