4+1 dolog, amit sose csinálj lefekvés előtt, ha jól akarsz aludni

Úgy érzed, mindent kipróbáltál, hogy jól aludj? Lehetséges, hogy inkább pár rossz szokásodtól kell csak megszabadulnod.

Ne nagyon egyél

Soha ne egyél közvetlenül lefekvés előtt, hiszen a szervezeted nem tudja rendesen megemészteni a bevitt táplálékot, emiatt gyomorégésed lehet az éjszaka folyamán, ami rontja az alvásminőségedet, sőt hosszabb távon akár refluxot is okozhatsz.

Ne gyúrj

A legideálisabb, ha este 6 és 8 óra között végzed el a napi mozgást, mert így van ideje a szervezetednek „lepörögnie”. Ha későbbre hagyod az edzést, akkor garantáltan nem fogsz tudni rendesen aludni, hiszen a véráramba rengeteg adrenalin kerül, ezek pedig órákig stimulálnak.

Ne kütyüzz

Tudjuk, hogy jó érzés elalvás előtt megnézni egy utolsó részt a sorozatunkból és elolvasni a híreket, de van egy nyomos okunk, miért ne tedd! Az egyik, hogy ezzel felpörgeted az agyadat, és nem tud időben „kikapcsolni”, ami miatt így nem tudsz mélyen aludni az éjszaka folyamán.

Ne tütükézz sokat

Persze nem egy pohár borra gondolunk, de sokkal többet ne igyál, ha fontos, hogy kipihend magad másnapra. Ha becsípve, közvetlenül ivás után lefekszel, sokkal rosszabb lesz a másnap, a másik pedig, hogy könnyebben lehetnek húzós rémálmaid.

Ne aludj túl melegben

Tudjuk, hogy nagyon jó érzés úgy ágyba bújni, hogy a szobában is nagyon meleg van, de ez nem éppen szolgálja az alvásodat, mivel a testhőmérsékleted folyamatosan csökken éjjel. Ezért a szakértők szerint az az ideális, ha 15 és 19 fok közötti a hőmérséklet a szobában, ahol alszol. Lehet, hogy ez nagyon kevésnek tűnik, de egy meleg takaró alatt, hidd el, hogy nem fogsz fázni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!