Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jó-e a hideg zuhany? A tudomány szerint nem, a gyakorlat szerint viszont igenis működik

A házi praktikák szerint a hideg zuhany rengeteg mindenre megoldás, ezért érdemes lehet neked is kipróbálni. 

Valójában nagyon kevés kutatás zajlott eddig a hideg vizes zuhanyok pozitív hatásairól, annak ellenére, hogy régi házi praktikáról beszélünk, ami nagyanyáink szerint mindenre jó, a bőrfeszesítéstől az immunrendszer erősítésén keresztül a könnyebb (gyorsabb?) ébredésig.

A Mediumon megjelent cikk szerint a hideg vizes zuhany igenis működik, ezért a szerző sorra veszi a pozitív hatásokat, és azt a néhány tudományos eredményt, ami ide kapcsolódik.

A hideg zuhanyok elősegítik a zsírégetést

Készültek kutatások arra vonatkozóan, hogy a hidegnek kitett emberi test aktiválja az úgynevezett barna zsírszövetet, amely – a sárga zsírszövettel ellentétben – a kalóriaégetésben játszik szerepet. Míg a sokszor fehérnek is nevezett sárga társa elsősorban a fölös kalóriák eltárolásában jeleskedik, addig a barna, ha a megfelelő körülmények adottak, éppen a kalória égetésével vesz részt a hőtermelésben. A hideg zuhany pontosan ezeket a megfelelő körülményeket teremti meg, és arra készteti a barna zsírt, hogy kalóriát égessen.

Segít a depresszió kezelésében

A tudomány szerint rengeteg folyamat játszhat szerepet abban, amiért a hideg zuhany javíthatja a kedélyállapotot. Az egyik ilyen folyamat a szimpatikus idegrendszer aktivizálása lehet, amely elkezd úgynevezett noradrenalin neurotranszmittert kibocsátani, ez pedig a pozitív izgalmi állapotért felelős. Ugyanez a kutatás kimutatta, hogy a hideg zuhany elképesztő elektromos aktivitást generál az agy perifériás idegvégződéseiben, ami antidepresszáns hatást okozhat. Egy másik tanulmány szerint a hideg víz még a stresszhormon kortizol szintjét is csökkenti.

Felturbózza az immunrendszert

A hideg zuhanyok állítólag stimulálják az anyagcserét, ami azt vonja magával, hogy megnő a fehérvérsejtek képződése is. A fehérvérsejtek pedig az immunrendszer munkásai. Egy kutatás összefüggést talált a betegségek ritkulása és a rendszeres hideg zuhannyal történő fürdés között.

Segít az izomregenerálódásban

Nem véletlen, hogy a sportolókat gyakran zárják kriokamrába: a hideg szűkíti a vérereket, és ezzel csökkenti a gyulladást, hozzájárul a regenerációhoz, és ahhoz is, hogy az izomláz ne legyen olyan fájdalmas. Metaanalízis is készült a jelenségre, ami kimutatta, hogy van kapcsolat az izomláz enyhülése és a hideg vizes zuhany között.

A kevésbé tudományos hatások között szokták még emlegetni a bőr feszesedését és élettel telibbé válását, a vérkeringés fokozódását, az alvásminőség javulását, és még a tesztoszteronszint növekedését is, ezekről azonban inkább személyes tapasztalatok alapján szoktak nyilatkozni.

Egy biztos: érdemes lehet kipróbálni, hogy milyen hatással van a hideg zuhany, könnyen lehet ugyanis, hogy te is érezni fogod a pozitív hatásait.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!