20 perces teriyaki csirke, amit ragacsosan édes-sós máz von be

Szójától és rizsecettől édesen savanykás, barna cukortól ragacsos szósz omlós csirkével, főtt rizzsel, párolt brokkolival. Ízbomba, különleges, mégis belefér fél órába. Teriyaki csirkét alkottunk, és már most újra nekiállnánk!

Az üveges teriyaki szósz vásárlásának napjai rég elmúltak. Ez a finom csirketeriyaki könnyen az új kedvenced lesz, ráadásul 20 perc alatt már az asztalra kerülhet a vacsora. Az egyszerűen elkészíthető pácból gyönyörű, könnyű máz lesz, amely a megfelelő mennyiségű sós és édes ízt ad a lédús csirkecombokhoz. A maradék másnap ebédre is jó.

20 perces teriyaki csirke, recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Készítheted ezt a teriyaki csirkét kicsontozott, bőr nélküli csirkecombbal vagy -mellekkel, de akár csirkeszeletekkel is. Szerintem a csirkecomb a legjobb ehhez a recepthez, mert gyorsan megsül, és rendkívül puha és lédús marad.

A csirkét sütés előtt 30 percig, vagy akár egy teljes napig is pácolhatod a maximális íz érdekében. Minél tovább pácolódik, annál finomabb lesz.

20 perces teriyaki csirke, recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Tudtad?

A japán szójaszószokról elmondható, hogy kevésbé sűrűek, mint a kínai változatok, az egyik legismertebb, évszázadok óta létező japán szójaszósz márka a Kikkoman. A világosnak hívott szójaszósz valójában szintén barna színű, de nem annyira, mint az egészen sötét, sűrű változatok. Ehhez rizsbort is kevernek.

A tamari nevű japán szósz jellemzője, hogy nem tartalmaz búzát, csak teljes szójababból készül, és a misokészítés mellékterméke. Sötét szójaszósz, aminek igen koncentrált, sós íze van.

A kínai szójaszószok között is rengeteg alváltozatot különböztetnek meg, általánosságban világosabb színű szószokat használnak.

20 perces teriyaki csirke, recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Hozzávalók:

500 g csirkecomb (kb. 4 darab csont és bőr nélküli csirkecombfilé), 50 ml szójaszósz, 2 cm gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek barna cukor, 1 ek rizsecet (vagy mirin), 100 ml víz, 1 ek szezámolaj (vagy más növényi olaj), 1 g étkezési keményítő (egy teáskanálnyi), 2 ek szezámmag, 200 g rizs (párolva köretként), 500 g brokkoli (párolva köretként), 1 db újhagyma zöldje, só, bors, 1 dl szaké

Elkészítés:

Készítsük el teriyaki szószt. Egy kis keverőtálban keverjük sima eleggyé a szójaszószt, a barna cukrot, a finomra reszelt gyömbért, a darált vagy finomra zúzott fokhagymát, a szezámolajat, a rizsecetet (vagy mirint), a vizet és a keményítőt. Ha hozzájutunk szakéhoz (a japánok tradicionális, rizsből erjesztett alkoholos itala, nevezzük rizsbornak) szintén ezen a ponton öntsük az alapszószhoz. Ezután tegyük át egy kisebb főzőedénybe, majd pár perc alatt, folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze. Tartsuk szemmel, mert nagyon gyorsan elkezd sűrűsödni. Ha kész, tegyük félre.

A csirkecombfilét felhasználhatjuk egyben is (ekkor egyben fogjuk pácolni és megsütni, majd csak a legvégén szeleteljük fel), vagy vágjuk 1,5 centis kockákra.

Melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben vagy wokban közepes-magas lángon, amíg az olaj felforrósodik, körülbelül 1 perc alatt. Adjuk hozzá a csirkét, és minden oldalról pirítsuk aranybarnára, körülbelül 5-6 perc alatt.

A serpenyőből öntsük le a felesleges olajat. Öntsük a csirkéhez a szószt, és jól keverjük össze, hogy a csirkét egyenletesen bevonja. Folyamatos keverés vagy forgatás mellett süssük tovább közepes lángon 3-4 percig, amíg a kívánt állagúra nem sűrűsödik.

Tálaláskor díszítsük szezámmaggal és zöldhagymával, köretként párolt vagy sült rizs, sült tészta és brokkoli is remekül passzol hozzá.

A 20 perces teriyaki csirke receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!