9-féle sóletkonzervet teszteltünk - és nagyon nem a legdrágább lett a legjobb

A legfinomabb konzerves egytálételt teszteltük - sóletet. Összeszedtünk kilencfélét, hogy eldöntsük, mi melyiket vinnénk magunkkal nyaralásra, kempingezésre, kirándulásra.

A sóletnél kiadósabb, ízletesebb és mégis különlegesebb egytálétel kevés van, amit konzerv formájában is megehetünk. A hagyományos zsidó étel eredetileg libával készül, főtt tojással, árpagyönggyel. Ezekből természetesen sok minden nem stimmelt a különféle konzervváltozatokban, ezért is volt érdekes a teszt.

RECEPTAJÁNLÓ:

Tudtad?

Örökre vitás, hogy fehér, vagy tarka babból kell-e főzni a sóletet. Mindenképpen tesznek bele gerslit (árpagyöngy), füstölt húst, héjával főzik benne a tojást, többnyire libahússal, esetenként töltött libanyakkal, vagy kuglival (a sóletbe belefőzött betét) készítik el.Az étel a zsidó vallás előírásainak köszönheti létrejöttét, ugyanis a mózesi törvények szerint szombaton tilos tüzet rakni, a meleg ételre viszont hűvösebb éghajlaton határozottan volt igény. Ezért már pénteken délután begyújtották a kemencét, és a lassú tűzön megfőtt étel másnapra is meleg maradt - via.

Jártunk Lidlben, Aldiban, Penny Marketben, Tesco Expresszben (itt nem találtunk), Sparban, CBA-ban, és összesen kilencféle konzervet próbáltunk ki.

A teszt vakteszt volt, öten vettünk részt rajta. Véleményünk szubjektív, nem szakértői. A sóleteket kóstolás előtt (mikróban) melegítettük fel.

ÍME A SÓLETEK A TESZTELÉS SORRENDJÉBEN:

PRIMANA sólet marhahússal, Aldi, 349 Ft / 400 g

  • jó az illata, sós, de finom, a hús lágy, omlós
  • cuki kicsik a babok, jóhúsállag, illatos, fűszeres, jó ízű
  • bizalomgerjesztő külső, enyhe konzervíz
  • túl puha a bab, túl paprikás
  • gyönyörű külső, mint a házi, és zseniális az íze

BARONI sólet csípős kolbásszal XXL, Lidl, 349 Ft / 500 g

  • kicsit leveses, pirosas színű, vékony kolbászkarikák vannak benne
  • gulyáslevesre hasonlít, magyaros, paprikás ízvilág

Ezt láttad?

6+1 bolti bodzaszörpöt teszteltünk - vajon melyik közelített a házihoz leginkább?

ORSI sólet pácolt-füstölt libamellel, CBA, 899 Ft /420 g

  • fehér, tejfölös, lágy íz, finom a hús, kicsit kemény
  • kicsit bizarr a külseje, mivel ez az egyetlen fehér, és az íze is érdekes
  • piros zsírréteg van atetején, rántásos állagú, csomós, íztelen
  • taszít az állaga, kemény abab

HÁZIAS ÍZEK sólet csípős házikolbásszal, Spar, 599 Ft / 500 g

  • nagyon csípős, zsíros, túl sós
  • sűrű, kolbászos állag, mandulás mellékíz, amit elnyom acsípősség
  • kevés a bab, a csípősségén kívül nincs íze
  • intenzív piros szín, halszálvékony kolbik
  • házias külső, imádom, hogy csíp, nagyon finom

Ezt láttad?

Letesztelünk 15 itthon is elérhető tejszínt - ez a sorrend!

SPAR sóletbab csípős lecsókolbásszal, 319 Ft / 400 g

  • jó kolbászos, a bab pont jó puha
  • kifejezetten pirosas szín, átlagos sóletíz
  • kicsi lecsós a kinézete, van benne árpagyöngy is!
  • kellemes, kicsit paradicsomos

PENNY sólet füstölthússal, 599 Ft / 800 g

  • hígabb, húsdarabos, paprikás, paradicsomos íz
  • végre árpagyöngyök is vannak benne
  • paradicsomos bab
  • marhahúsos íz, paradicsomos babnak tűnik

CBA sólet csípős kolbásszal, 369 Ft / 400 g

  • halvány színű, nagyon puha benne minden
  • íztelen, fura mellékíze van
  • nem tetszik a hús kinézete, vizes állagú

GLOBUS sólet pácolt marhahússal, Spar, 559 Ft / 400 g

  • krémesen fest, rózsaszín a húsa, kellemes íz, klasszikus sólet
  • pici cuki babok, jó a marhahús, imádom
  • tipikus babkonzervíz, fűszerezése kicsit gyenge
  • tisztább kinézet, korrekt húsdarabok
  • főttgabona-illlatú, kicsit kevés a hús, de finom

GLOBUS sólet füstölt marhahússal, Spar, 1199 Ft / 860 g

  • nagy darab hús, szép a babok állaga is, dekicsit "szomorú" a hús íze
  • a hús furcsán krémes, enyhe paradicsomos felhang
  • bizalomgerjesztő kinézet, a hús egyből szétesik a szájban, túl puha
  • nem ízlik, savanykás, nem jó a hús, löncshúsos

A SORREND - szerintünk:

NÉVHol vettükÁr/tömegKilónkénti ár
PrimanaAldi349 Ft/ 400 g873 Ft / kg
Globus pácolt marhahússalSpar559 Ft / 400 g1398 Ft / kg
SparSpar319 Ft / 400 g798 Ft / kg
Házias ÍzekSpar599 Ft / 500 g1198 Ft / kg
Globus füstölt marhahússalSpar1199 Ft / 860 g1394 Ft / kg
PennyPenny Market599 Ft / 800 g749 Ft / kg
BaroniLidl349 Ft / 500 g698 Ft / kg
CBACBA369 Ft / 400 g922 Ft / kg
OrsiCBA899 Ft / 420 g2140 Ft / kg

...és ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!

Nosalty

Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Nosalty

További cikkek