9-féle sóletkonzervet teszteltünk - és nagyon nem a legdrágább lett a legjobb

A legfinomabb konzerves egytálételt teszteltük - sóletet. Összeszedtünk kilencfélét, hogy eldöntsük, mi melyiket vinnénk magunkkal nyaralásra, kempingezésre, kirándulásra.

A sóletnél kiadósabb, ízletesebb és mégis különlegesebb egytálétel kevés van, amit konzerv formájában is megehetünk. A hagyományos zsidó étel eredetileg libával készül, főtt tojással, árpagyönggyel. Ezekből természetesen sok minden nem stimmelt a különféle konzervváltozatokban, ezért is volt érdekes a teszt.

RECEPTAJÁNLÓ:

Anyukám sóletje

Anyukám receptje ez a tradicionális zsidó étel, sertés és tejes étel mentes, de nincs benne a hagyományos kugel. Ha valaki nem ragaszkodik ennyire a szabályokhoz, készítheti akár ...

Sólet 2.

Nagyon sokáig kutattam igazán jó recept után, míg végül egy idős nénitől sikerült megtanulnom ezt. A sólet legfinomabb, ha cserépfazékban sütjük, de vastagabb falú fazékban, ...

Tudtad?

Örökre vitás, hogy fehér, vagy tarka babból kell-e főzni a sóletet. Mindenképpen tesznek bele gerslit (árpagyöngy), füstölt húst, héjával főzik benne a tojást, többnyire libahússal, esetenként töltött libanyakkal, vagy kuglival (a sóletbe belefőzött betét) készítik el.Az étel a zsidó vallás előírásainak köszönheti létrejöttét, ugyanis a mózesi törvények szerint szombaton tilos tüzet rakni, a meleg ételre viszont hűvösebb éghajlaton határozottan volt igény. Ezért már pénteken délután begyújtották a kemencét, és a lassú tűzön megfőtt étel másnapra is meleg maradt - via.

Jártunk Lidlben, Aldiban, Penny Marketben, Tesco Expresszben (itt nem találtunk), Sparban, CBA-ban, és összesen kilencféle konzervet próbáltunk ki.

A teszt vakteszt volt, öten vettünk részt rajta. Véleményünk szubjektív, nem szakértői. A sóleteket kóstolás előtt (mikróban) melegítettük fel.

ÍME A SÓLETEK A TESZTELÉS SORRENDJÉBEN:

PRIMANA sólet marhahússal, Aldi, 349 Ft / 400 g

  • jó az illata, sós, de finom, a hús lágy, omlós
  • cuki kicsik a babok, jóhúsállag, illatos, fűszeres, jó ízű
  • bizalomgerjesztő külső, enyhe konzervíz
  • túl puha a bab, túl paprikás
  • gyönyörű külső, mint a házi, és zseniális az íze

BARONI sólet csípős kolbásszal XXL, Lidl, 349 Ft / 500 g

  • kicsit leveses, pirosas színű, vékony kolbászkarikák vannak benne
  • gulyáslevesre hasonlít, magyaros, paprikás ízvilág

Ezt láttad?

6+1 bolti bodzaszörpöt teszteltünk - vajon melyik közelített a házihoz leginkább?

ORSI sólet pácolt-füstölt libamellel, CBA, 899 Ft /420 g

  • fehér, tejfölös, lágy íz, finom a hús, kicsit kemény
  • kicsit bizarr a külseje, mivel ez az egyetlen fehér, és az íze is érdekes
  • piros zsírréteg van atetején, rántásos állagú, csomós, íztelen
  • taszít az állaga, kemény abab

HÁZIAS ÍZEK sólet csípős házikolbásszal, Spar, 599 Ft / 500 g

  • nagyon csípős, zsíros, túl sós
  • sűrű, kolbászos állag, mandulás mellékíz, amit elnyom acsípősség
  • kevés a bab, a csípősségén kívül nincs íze
  • intenzív piros szín, halszálvékony kolbik
  • házias külső, imádom, hogy csíp, nagyon finom

Ezt láttad?

Letesztelünk 15 itthon is elérhető tejszínt - ez a sorrend!

SPAR sóletbab csípős lecsókolbásszal, 319 Ft / 400 g

  • jó kolbászos, a bab pont jó puha
  • kifejezetten pirosas szín, átlagos sóletíz
  • kicsi lecsós a kinézete, van benne árpagyöngy is!
  • kellemes, kicsit paradicsomos

PENNY sólet füstölthússal, 599 Ft / 800 g

  • hígabb, húsdarabos, paprikás, paradicsomos íz
  • végre árpagyöngyök is vannak benne
  • paradicsomos bab
  • marhahúsos íz, paradicsomos babnak tűnik

CBA sólet csípős kolbásszal, 369 Ft / 400 g

  • halvány színű, nagyon puha benne minden
  • íztelen, fura mellékíze van
  • nem tetszik a hús kinézete, vizes állagú

GLOBUS sólet pácolt marhahússal, Spar, 559 Ft / 400 g

  • krémesen fest, rózsaszín a húsa, kellemes íz, klasszikus sólet
  • pici cuki babok, jó a marhahús, imádom
  • tipikus babkonzervíz, fűszerezése kicsit gyenge
  • tisztább kinézet, korrekt húsdarabok
  • főttgabona-illlatú, kicsit kevés a hús, de finom

GLOBUS sólet füstölt marhahússal, Spar, 1199 Ft / 860 g

  • nagy darab hús, szép a babok állaga is, dekicsit "szomorú" a hús íze
  • a hús furcsán krémes, enyhe paradicsomos felhang
  • bizalomgerjesztő kinézet, a hús egyből szétesik a szájban, túl puha
  • nem ízlik, savanykás, nem jó a hús, löncshúsos

A SORREND - szerintünk:

NÉVHol vettükÁr/tömegKilónkénti ár
PrimanaAldi349 Ft/ 400 g873 Ft / kg
Globus pácolt marhahússalSpar559 Ft / 400 g1398 Ft / kg
SparSpar319 Ft / 400 g798 Ft / kg
Házias ÍzekSpar599 Ft / 500 g1198 Ft / kg
Globus füstölt marhahússalSpar1199 Ft / 860 g1394 Ft / kg
PennyPenny Market599 Ft / 800 g749 Ft / kg
BaroniLidl349 Ft / 500 g698 Ft / kg
CBACBA369 Ft / 400 g922 Ft / kg
OrsiCBA899 Ft / 420 g2140 Ft / kg

...és ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...