12 tipp sárgabarackhoz

Fagyasztani nem érdemes, enni annál inkább:  közel 85%-a víz és elképesztően gazdag béta-karotinban. Jöjjön hát egy tucat recept, amiből válogathatunk a hétvégére.

A sárgabarackot Kecskemét aranyának is nevezik, mert a hagyományos, apró szemű fajták jól bírták a fagyokat, viszont rengeteg napsütésre volt szükségük, így az Alföld környéke tökéletes termőhelynek bizonyult számukra. Eleinte csak a szőlőtőkék közé, majd később önálló gyümölcsösökbe telepítették a csemetéket, innen pedig többek között a híres kecskeméti barackpálinkákba kerültek.

A pálinkán túl, gyakorlatilag bármit készíthetünk ebből az élénksárga gyümölcsből: lekvárokat-dzsemeket, befőttet, húsokat tölthetjük vele, minden gyümölcsös édességben isteni és a fagylatot is mennyeivé varázsolja. A fagyasztással nem érdemes próbálkozni, meg kiengedés után csak plöttyedt gyümölcsöket találunk majd, így inkább az alábbi receptválogatásban jöjjön 12 ötlet, hogy mire használd a friss sárgabarackot.

Praktika

Legegyszerűbben úgy hámozhatjuk meg a barackokat, hogy kereszt alakban bevágjuk a gyümölcsök alját, majd néhány percre forró, utána pedig jeges vízbe tesszük. Ezután könnyedén, egy mozdulattal lehúzhatjuk a héját.

  1. 1.

    Sárgabarackos pite

  2. 2.

    Sárgabarack fagylalt

  3. 3.

    Sárgabarackos gombóc

  4. 4.

    Sárgabarackos-joghurtos süti

  5. 5.

    Kajszibarackos mascarponés túrókrém

  6. 6.

    Sárgabarack-krémleves túrógombóccal

  7. 7.

    Sárgabarack lekvár

  8. 8.

    Kecskeméti barackos kölestorta

  9. 9.

    Csirkemell sárgabarackmártással

  10. 10.

    Barackos smoothie

  11. 11.

    Sárgabarackos fagyi lime-os görög joghurttal

  12. 12.

    Barackos-túrós lepény cukormentesen

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?