12 tipp sárgabarackhoz

Fagyasztani nem érdemes, enni annál inkább:  közel 85%-a víz és elképesztően gazdag béta-karotinban. Jöjjön hát egy tucat recept, amiből válogathatunk a hétvégére.

A sárgabarackot Kecskemét aranyának is nevezik, mert a hagyományos, apró szemű fajták jól bírták a fagyokat, viszont rengeteg napsütésre volt szükségük, így az Alföld környéke tökéletes termőhelynek bizonyult számukra. Eleinte csak a szőlőtőkék közé, majd később önálló gyümölcsösökbe telepítették a csemetéket, innen pedig többek között a híres kecskeméti barackpálinkákba kerültek.

A pálinkán túl, gyakorlatilag bármit készíthetünk ebből az élénksárga gyümölcsből: lekvárokat-dzsemeket, befőttet, húsokat tölthetjük vele, minden gyümölcsös édességben isteni és a fagylatot is mennyeivé varázsolja. A fagyasztással nem érdemes próbálkozni, meg kiengedés után csak plöttyedt gyümölcsöket találunk majd, így inkább az alábbi receptválogatásban jöjjön 12 ötlet, hogy mire használd a friss sárgabarackot.

Praktika

Legegyszerűbben úgy hámozhatjuk meg a barackokat, hogy kereszt alakban bevágjuk a gyümölcsök alját, majd néhány percre forró, utána pedig jeges vízbe tesszük. Ezután könnyedén, egy mozdulattal lehúzhatjuk a héját.

  1. 1.

    Sárgabarackos pite

  2. 2.

    Sárgabarack fagylalt

  3. 3.

    Sárgabarackos gombóc

  4. 4.

    Sárgabarackos-joghurtos süti

  5. 5.

    Kajszibarackos mascarponés túrókrém

  6. 6.

    Sárgabarack-krémleves túrógombóccal

  7. 7.

    Sárgabarack lekvár

  8. 8.

    Kecskeméti barackos kölestorta

  9. 9.

    Csirkemell sárgabarackmártással

  10. 10.

    Barackos smoothie

  11. 11.

    Sárgabarackos fagyi lime-os görög joghurttal

  12. 12.

    Barackos-túrós lepény cukormentesen

Hozzászólások

B.TÜCSI

Köszi a recepteket!Jó párat elmentettem és kinyomtattam közülük!De van nekem egy tavalyi,itt megtalált receptem,amit az idén is el fogok készíteni .S?t most meggyel,tavaly pedig körtével is elkészítettem.Ez pedig Rumiszivi konyhájából a Rostos kajszilé recept!!! Isteni jó recept!!!Ajánlani tudom mindenkinek!!!!!Köszi a figyelmet!Tündi :)

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.