10 tipp edző szakértőnktől, amit kezdőként muszáj megfogadnod

Sosem késő elkezdeni a sportolást, ha most vágnál bele, mindenképpen olvasd el szakértőnk tanácsait!

Nehezedre esik a rendszeres edzés kialakítása a hétköznapokban? Úgy érzed nincs elég időd, vagy nem vagy elég motivált? Alakítsd át lépésről lépésre a rendszert, amiben élsz úgy, hogy az edzés is napi rutinná váljon. Segítünk!

1. Jelöld ki a céljaidat!

Nagyon fontos, hogy mindenhez reális határidőt adj, különben könnyen elsikkadnak a feladatok. A hosszú távú célod bármi lehet, pl. eldöntheted, hogy jövő nyárra szeretnél 20 kg-t leadni. Ez nagyon szuper, csak az a baj vele, hogy ez így nagyon távoli, és nagyon általános ahhoz, hogy megvalósítható legyen. Ezért különösen fontosak a részcélok - gondold végig, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a hosszú távú célodat elérd. Mennyit kell változtatnod a táplálkozásodon, a sportolási szokásaidon, szükséged van-e orvosi, dietetikusi vagy edzői segítségre? Tűzz ki reális részcélokat, és haladj lépésről-lépésre a változás útján!

2. Kezdd azzal, amit szeretsz!

Nagyon fontos, hogy elsőre olyan sportot válassz, amit tényleg élvezel. Sokszor előfordul majd, hogy nyűgnek érzed az edzést, mert minden energiádat leszívta a napi munka, az iskolai zűrök, a hétköznapi nehézségek. Ha még az edzésen sem tudsz lelkileg feltöltődni, akkor várhatóan csak nagyon rövid ideig leszel motivált, hiszen hiába tudod fejben, hogy épp jó neked, ha egyáltalán nem élvezed, amit csinálsz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan mozgásprogramot keress, amiben örömödet leled. Nem vagyunk egyformák, van, aki a lelki feltöltődését az úszásban, van, aki a futásban, van, aki a táncban találja meg. Az azonban biztos, hogy mindenki számára létezik olyan sport, ami nemcsak a testét, hanem a lelkét is feltölti. Ez a hosszú távú motiváció fenntartásának legfontosabb titka.

Ez a cikk is érdekelhet:

Csoportos vagy egyéni edzés - melyiket érdemes választani?

3. Keresd meg az ideális helyet!

Mindenki más közegben találja meg az ideális helyet a sportoláshoz. Van, aki imádja az edzőtermeket, van, aki szívesebben edz a természetben személyi edzővel, és olyanok is sokan vannak, akik még személyi edzőt sem akarnak látni, mert egyedüllétre vágynak. Mások nagy csoportban, egy közösség részeként szeretnek edzeni, és van, aki a pár fős közegben érzi a legjobban magát. Gondold végig, hogy számodra melyik variáció a legjobb, és ennek megfelelően keress sportolási lehetőséget!

4. Gondold át, mennyit tudsz költeni a sportra!

Természetesen a rendszeres sportolással járó anyagi kiadások mellett sem lehet elmenni - ezt szintén nagyon fontos figyelembe venni, már a célkitűzésnél. Mindenhol érdemes utánanézni az akcióknak és a kedvezményes bérletáraknak. Sajnos könnyen előfordulhat, hogy még egy kedvezményes fitneszbérlet is túl nagy kiadást jelent számodra. Szerencsére van megoldás: az edzőtermek mellett gyakran a helyi közösségi házban is vannak csoportos edzések, sőt néhány helyen még személyi edzésre is van lehetőség, jóval kedvezőbb áron, mint egy nagy fitneszteremben. Persze tény, hogy a fitnesztermek szolgáltatási színvonala magasabb, hiszen van, hogy szauna, légkondi és óriás eszközpark áll a vendégek rendelkezésére, de tény az is, hogy ezt a kiadást sajnos nem mindenki engedheti meg magának. A legfontosabb, hogy eleinte mindig edzői felügyelettel sportolj, hogy még véletlenül se terheld túl magad, vagy sérülj le.

5. Szerelemsport hetente kétszer

Amint megtaláltad a megfelelő sportot és a megfelelő közeget saját magad számára, járj el hetente minimum két alkalommal oda. Lelkiállapotban, vitalitásban és energiában hamar érezni fogod a változást, ám a nagy eredményekhez ez még nem lesz elég. Ha ez a forma már beépült az életedbe, és rendszeressé vált, jöhet a következő lépés.

6. A harmadik edzés legyen keményebb!

A heti két szerelemsport mellé egy-két hónap után el kell kezdeni beépíteni egy keményebb edzést. Olyat, ami számodra nehéz, de nem lehetetlen. Ha eddig kardióedzést végeztél, akkor valamilyen súlyzós edzést, vagy saját testsúllyal végezhető mozgásformát keress, viszont, ha neked eddig a súlyemelés volt a favorit, akkor valamilyen kardióedzéssel érdemes kiegészítened az edzéseket.

7. Figyelj az étkezésedre is!

A változáshoz a rendszeres sport sajnos önmagában még nem elég. A napi ötször keveset, finomat és táplálót elve örökérvényű szabály, mégis kevesen figyelnek oda erre. Márpedig az egészséges anyagcsereműködéshez - és így a valódi fogyáshoz - ez nélkülözhetetlen. Keress fel egy dietetikust, hogy személyre szabott tanácsokat adhasson céljaid eléréséhez!

8. Igyál eleget!

Ne feledkezz meg a hidratálásról! Igyál meg minden nap 2-3 liter folyadékot, lehetőleg víz formában. Mindig legyen az asztalodon egy üveg víz, és kortyolgasd napközben, ne utólag próbáld meg behozni a lemaradást. Ha eleget iszol jobb lesz a teljesítményed, szebb lesz a bőröd és sokkal energikusabb leszel egész nap, ráadásul a fogyás is könnyebben megy majd.

Ez a cikk is érdekelhet:

Vajon meg lehet inni napi 2,5 liter folyadékot? Mi kipróbáltuk!

9. Feküdj le időben!

A megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés kulcskérdés egészségünk szempontjából. ha nem alszunk eleget, akkor nem fogjuk tudni hatékonyan ellátni a hétköznapi teendőinket, és természetesen az edzésünk sem lesz eredményes. Elalvás előtt próbáljuk elkerülni a mobiltelefon használatát és a tévé nézést, hogy ne gátoljuk vele a szervezet melatonintermelését.

10. Ellenőrizd a fejlődésed!

Annak érdekében, hogy nyomon követhesd a fejlődésed, szükséges legalább havonta elvégezni egy állapotfelmérést, akár saját magadnak is. De figyelj arra, hogy ez az állapotfelmérés ez ne csak a testsúly méréséből álljon. Ha lehet, mérd meg a testzsírszázalékod, az izomtömeget változását is, és állóképességet is tesztelj. Így fogsz reális képet kapni arról, hogy a fejlődésed valóban jó irányba halad-e.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Titkos, föld alatti bár nyílt az Andrássy úton

A W Budapest hotel alagsorában nyílt meg a szálloda sejtelmes hangulatú bárja, amely több fronton is biccent a főváros különleges történelme felé. Elfeledett titkok és misztikum, impozáns épületekről elnevezett koktélok várják a betérő vendégeket, érkezzenek akár az ajtón, akár az étterem mosdóján keresztül.