Természetes védelem szúnyogok ellen

Végre vége a télnek, a mínuszok helyett azonban most a szúnyogok ezrei repkednek, megkeserítve a szabadban töltött perceket.

Nem árt felkészülni a szúnyogok és kullancsok seregeire, hiszen az enyhe télnek megvan a böjtje. Ami a vérszívóknak Kánaán, nekünk szenvedés. Következzenek hát természetes módszereink és tippjeink, hogy ne végezzük svédasztalként.

Megelőzés

Állítólag a vörös- és a fokhagyma aromája igen hatékony szúnyog- és rovarűző. Persze nem tudjuk, mennyit kell ahhoz megennünk naponta, hogy nyugalmunk legyen, mindenesetre egy próbát megér – azért túlzásba ne vigyük, mert megvan az esély, hogy a közvetlen környezetünk is nagy ívben el fog kerülni bennünket.
A kullancsok ellen az ecet a nyerő – egy kevés almaecet kívül vagy belül, és jó eséllyel elkerülnek minket ezek az élősködők!

Távol tartás

Ha kiadnánk nekik a "végzést" egy kis csodaszerrel, akkor az alábbi alapanyagokra lesz szükségünk:
  • gyógyszertári alkohol vagy vodka
  • 10 g borsmenta
  • 10 g fodormenta
  • 10 g levendula
  • 10 g oregánó
  • 10 g citromfű
  • 1 marék szegfűszeg
  • 4 tk. citromlé
  • kámfor vagy eukaliptuszolaj

Elkészítése

A fűszernövényeket öntsük fel az alkohollal úgy, hogy teljesen ellepje őket, majd szórjuk bele a szegfűszeget. Tároljuk légmentesen zárható üvegben három hétig, sötét helyen. Ha letelt ez a bizonyos három hét, szűrjük le, öntsük az üvegbe, adjuk hozzá a citromlevet és az illóolajat, végül öntsük át egy szórófejes palackba. Persze nem kötelező, de jóval praktikusabb így. Ha hűtőszekrényben tároljuk a varázsszerünket, akár egész nyáron kitarthat, hacsak el nem fogy...
  1. Mindenképp nézzük meg, hogy az alapanyagok egyikére sem vagyunk-e allergiásak. Végezzünk az elkészítéselőtt bőrpróbát! A borsmenta például irritálhatja a bőrt.
  2. 2-3 óránként fújjuk be magunkat újra és újra, hogy hatékonyabban űzhessük el aszúnyogokat.
  3. Szembe ne kerüljön a szer!

Enyhítés

Ha mégis megtörtént a baj, célszerű enyhíteni a csípés utáni viszketést. Ha nem is magunkon, de a gyerekeken mindenképp. Készítsünk kencét, és ezt dörzsöljük az érintett területre.

Hozzávalók

  • 15 g kakukkfű
  • 15 g keskenylevelű útifű
  • 16 g levendula
  • 10 g palástfű
  • pár csepp mentaolaj

Elkészítés

A fűszernövényeket öntsük le vodkával – ahogyan előzőleg is tettük – , míg el nem lepi teljesen. Három hétig sötét helyen tároljuk, majd szűrjük le, nyomkodjuk ki a növényekből is az értékes nedűt, és zárható üvegben, szintén hűvös, sötét helyen tároljuk a továbbiakban. Ez a szer akár egy évig is eláll.

Amire ügyeljünk!

A kivakart csípések felülfertőzéshez vezethetnek és maradandó nyomot hagyhatnak. Inkább előzzük meg azzal, hogy a csípés után közvetlenül bedörzsöljük a bőrbe ezt a kencét.
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek