Létezik természetes szúnyogriasztó spray, ami tényleg működik?

A legtöbb termék alapja rovarirtó szer, de mi a helyzet a természetesebb hatóanyagokkal?

Jön a nyár, és vele a szúnyogok is, kertipartik, grillezések és szalonnasütések zümmögő, vérszívó kis megrontói. Néha úgy tűnik, füstöltethetünk spirálokat, kitehetünk csodalámpákat, fújhatunk bármit magunkra, csak a vastag farmer védi meg a bőrünket, de azért minden évben megpróbálunk beszerezni valamilyen csodaszert.

Mindenhová dörzsöljük

A másik baj, hogy a legtöbben nem igazán szeretünk kemikáliákat a bőrünkre fújni, mivel aztán általában a kezünkkel kenjük őket végig a bőrünkön, majd jócskán megy a szemünkbe, szánkba, orrunkba is belőle. Ezért igyekszünk olyan terméket választani, amely természetes alapanyagokkal működik. A Prevention most annak járt utána, vajon ezek mennyire működőképesek.

A rovarirtó működik

A rossz hír az, hogy a jelek szerint nem túlzottan. A sokat dicsért illóolajok, eukaliptusz olajok a kutatás szerint nem igazán riasztják el a szúnyogokat, az egyetlen működő hatóanyag a tesztek eredményei szerint a DEET nevű rovarirtószer, teljes nevén dietil-meta-toluamid. Ez a sárgás színű olaj hatékony szernek tűnik, egyszerűen azon az elven alapszik, amely szerint a rovarok - különösen a szúnyogok és a kullancsok - nem szeretik a szagát.

Ezt olvastad már?

Lejárhat-e a tavalyi naptej? Érdemes résen lenni, mert talán idén már nem hatékony

Biztonságos rovarirtó?

Bár az elnevezés nem hangzik biztatóan, a legtöbb amerikai egészségügyi szervezet alapos vizsgálatoknak vetette alá, és biztonságosnak tulajdonította a hatóanyagot. Kockázata éppen hosszú hatóidejéből fakad: minél tovább van a bőrünkön, annál inkább veszélyes, bár súlyos mellékhatásait még csak állatoknál bizonyították. Kanadában már szigorúbbak a vele kapcsolatos előírások, és csak 30 százalékos hígításban lehet alkalmazni annak esetleges egészségügyi kockázatai miatt.

via GIPHY

A másik gyakran használt hatóanyag a pikaridin, ami a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint biztonságosabb a DEET-nél, bár ugyancsak rovarirtónak számít.

Természetes megoldás?

Mégis érthető, ha valaki szeretne valamilyen természetesebb vegyületet kenni a saját vagy a gyerekei bőrére: erre a célra a Prevention szerint a citromos eukaliptusz olaj a legalkalmasabb.

Ez az olaj nagyon hatékony a szúnyogok elűzésére, hosszan tart és általában nem irritálja a bőrt sem, mondja a cikkben megszólaltatott szakértő, mégis tiltják a három éven alatti gyermekek számára a használatát, mert szembe dörzsölve irritációt okozhat. Szokták még ajánlani szúnyogok riasztására a citromfű, a rozmaring vagy a muskátli olajat is. Ám az egészségügyi szervezetek ezeket nem ismerik el szúnyogriasztóként és nem is javasolják az allergiás reakciók veszélyei miatt.

Egyszóval úgy tűnik, ha hatékony szúnyogűzőt akarunk, meg kell barátkoznunk az irtószerekkel, ha pedig a természetes megoldásokat kedveljük, maradjuk a vastag farmernél.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek