Őszibarack befőtt recept

Őszibarack befőtt
Őszibarack befőtt
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egész augusztus végéig tart a barack befőzőszezon, gondoltam hasznos lehet, ha megosztom, én hogyan készítem a barackbefőttet.
Ebből az adagból körülbelül 7 üveg befőtt készül, természetesen érdemes többet készíteni, mert elég hamar elfogy:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Jól lehűtve a legfinomabb! 


receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
mikor: uzsonna
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: télire, kompót, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

barackbefőtt, befőtt, őszibefőtt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk és leválasztjuk a magjáról, majd citomos vízbe áztatjuk pár percre.
  2. A citromos vízből kiszedve és lecsurgatva barackokat szétosztjuk az üvegekbe (jó szorosan) és még a maradék citromos levet is kicsöpögtetjük az üvegekből.
  3. A vizet a cukorral együtt felforraljuk, majd még melegen ráöntjük az üvegekbe tett barackokra (az üvegek teljesen legyenek tele).
  4. Egy késhegynyi szalicilt teszünk a víz tetejére, celofánnal lefedjük, legumizzuk és rátekerjük a fedőket.
  5. Dunsztolás: egy nagy lábasban előmelegítünk vizet, beletesszük az üvegeket, ezt egy konyharuhával lefedjük és addig melegítjük, míg az üvegekben el nem kezd gyöngyözni a cukros víz.
  6. Az üvegeket 12 órán kersztül a vízes dunsztban, a lábasban kell hagyni, míg teljesen ki nem hűl.
  7. Száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.

  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 105 372
elküldve: 16
receptkönyben: 496
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

Hozzászólások (24)

Pancsurka
Pancsurkah, 2012-09-03 14:00

Elnézést kérek előre is az okoskodásomért de aki ezt a receptet írta az elég elavult módszerekkel s egészségtelenül rakja el a télire valót!!!!Első......régen nem használunk Szalicilt/már a forgalomból is kivonták....40 év orvosi diagnózisa kellett és sok májrákos ember ahhoz hogy rádöbbenjenek ez bizony rákot okozott!!!!!Ez nem humbuk ...sajnos tény...ez egy vegyszer ugyanúgy mint a Nátrium benzonát...aki ezt olvassa az utána is tud nézni a neten bárhol ahol elmondják ezeknek a vegyszereknek a káros hatásait,ezek nem "tartósítószerek" hanem csírátlanítók azaz olyan mintha fehér inget szeretnénk felvenni s ehhez felvesszük a koszosat és megisszuk a hypót.......sőt még ettől is barbárabb dolog!!!!!!Én pl most semmilyen tartósítót nem tettem sem a barackba sem a körtébe de még a paradicsomlébe sem.......és lássanak csodát gyönyörűek az üvegben!!!!!Jó lenne már haladni a korral ,bár inkább figyelmesebbnek lennünk és nem minden marhaságot elfogadni hanem az ésszerű egészségünket védő dolgokat kipróbálni!!!!!

timicskee
timicskeeszo, 2013-09-14 17:20

Tisztelt Pancsurka!

Rendben, hogy ne használjuk ezeket a szereket. De akkor ezek nélkül milyen módszerrel lehet tartósítani. Azt a módszert szeretnénk mi is kipróbálni.
Üdvözlettel: Timi

azovan
azovank, 2012-10-09 21:41

Kedves Pancsurka! Úgy látom, te is tartósító ellenes vagy, az én gyomrom sem bírja. Tudnál segíteni, hogyan lehet savanyúságokat eltenni? Az édes dolgok nekem is elállnak felforralás, száraz dunsztolás után, de a savanyú dolgokat nem nagyon lehet felfőzni, pl. csalamádé, káposztával töltött paprika stb.

V2rider
V2riderk, 2013-09-17 17:41

Üdv!
Elnézést,hogy kéretlenül belekotyogok,de én kb. 20 éve befőzök,de tartósítót sosem használok. A savanyúságokat úgy rakom el,hogy a villanytűzhelyen,dunsztoláskor megvárom,amíg az üvegekben gyöngyözik a felöntőlé,majd kikapcsolom a rezsót és rajtahagyom a tűzhelyen fazekastól,másnapig,amíg ki nem hűl. Nálam ez bevált,anyukámtól tanultam.

azovan
azovansze, 2011-09-21 22:26

Köszönöm a segítséget! Jövőre kipróbálom a másik módszert, és többféle barackot is elrakok. A barna barack meg jó lesz vegyes gyümölcslevesbe. :)

Klári
Klárik, 2011-09-20 17:28

Szia "azovan"
Ne idegeskedj, mert azzal már nem tusz segíteni rajta, szerintem a barack fajtája lehet az oka ezt azért
gondolom, mert egyik évben én is jártam így, csak nekem az volt a szerencsém, hogy kétféle barackot
vettem és csak az egyik fajta barnult meg.
A kérdésedre válaszolva a vizes dunsztolásnál a gyümölcsöt nyersen rakjuk az üvegbe, ráöntjük a forró szirupot.
Üdv.:Klári

Szilviaa
Szilviaap, 2011-09-09 06:09

Szia!
Őszintén, nem tudom mi lehet a gond. Anno anyukám is járt úgy, ahogy te. Én úgy csinálom a gyümölcsbefőtteket, hogy megtisztítva, feldarabolva berakom az üvegekbe, felöntöm hideg vízzel, beleteszem a cukrot, az üvegeket bepakolom egy nagy lábasba, amit felöntök hideg vízzel. Annyival, hogy kb az üvegek feléig érjen a víz. Két törölközővel szorosan, "légmentesre" betakarom és főzöm, majd olyan másfél óra múlva kezdek el rájuk kukucskálni, és amikor az üvegekben pici buborékokat látok fölfelé "szaladgálni, elzárom. Aztán hagyom simán ott kihülni a lábasban, a törölközők alatt. Nem tudom, hogy ezért, vagy másért nem, de nem szokott megbarnulni sem.

Szilviaa
Szilviaaszo, 2011-08-06 15:39

Én sosem rakok bele szalicilt, sem benzoátot. Csak cukrot, és a vizes dunszt..aztán mindig izgulok, hogy jajj, csak ne legyen baja (mert nincs kamrám, így szekrényben, szekrény tetején tartom...tehát meleg van rá), de még soha nem lett baja semmilyen befőttemnek így sem. Lekopogom:))

Pancsurka
Pancsurkah, 2012-09-03 14:02

üdvözlöm Szilviaa!!!Végre egy ember aki tudatosan nem mérgezi magát!!!!örülök,hogy találok ilyen háziasszonyokat!!!

Szilviaa
Szilviaak, 2012-09-04 10:54

Köszönöm.:)
Őszintén szólva, én érzem a tartósító ízt, ha olyan savanyúságot, befőttet eszem, amit tartósítóval készítettek, sokan megszólnak érte, hogy azoknak nincsen ízük...szerintem meg van.:) Nekem azoknak eleve olyan "romlott" ízük van, vagy olyan furcsa... így kerülöm őket. Szerencsére minden zöldséget és gyümölcsöt magunknak termelünk, nagy tételben, permetet sem használunk, mégis gyönyörűek, hatalmas barackok, cseresznyék, szilvák, körték, stb. Mégcsak locsolni sem locsolunk, idén ebben a nagy melegben és szárazságban háromszor láttuk szükségesnek. 31 éves vagyok. 2 és fél éve derült ki, hogy a kisfiam sok mindenre allergiás. Azóta itthon készül a kenyértől kezdve (nem gépben, kézzel dagasztva, sütőben sütve), a ketchupon át az ételízesítőkig minden, amire van mód. Még a chips is, és bonbonok is.:)) Annak ellenére, hogy az oviban azért sok mű dolgot kapnak, az itthoni tudatos életmódnak hála elhagyhattuk a gyógyszereket.

azovan
azovancs, 2011-09-08 23:27

Szia! Én is tartósító nélkül szoktam elrakni gyümölcsöket: a szilvával és a meggyel nem volt gond, de idén a 2 hónapos barackbefőtt már megbarnult, pedig raktam bele citromlevet (arra már nem emlékszem, hogy igazi vagy 50%-os citromlé volt-e). Szerinted mi lehet a baj? Egyébként nincs megromolva, csak olyan csúnyácska színe van. Én felfőzöm cukros szirupban a gyümölcsöt, azután üvegekbe rakom, és begöngyölöm plédekkel, abban hűl ki. A vizes dunsztolásnál nyersen megy a gyümölcs az üvegbe? Bocsi, hogy ennyi kérdéssel zaklatlak, de majdnem idegbajt kaptam :S, amikor megláttam, hogy hogy néz ki a "munkám gyümölcse". :)

Szilviaa
Szilviaak, 2012-09-04 10:25

Szia!
Hát, jó régen írtad ezt, de azért leíom, hogy én hogy szoktam, hátha segít valakinek. Nekem sosem barnul meg, én nyersen bepakolom az üvegbe, rákanalazom a cukrot, és felöntöm vízzel. Aztán az üvegeket nagy lábasba pakolom, a lábasba annyi vizet öntök, hogy az üvegeknek kb feléig, vagy annál kicsit magasabbra érjen, letakarom törölközőkkel, és lassú tűzön kezdem "főzni", dunsztolni..és csak addig, amíg azt nem látom, hogy az üvegekben apró pici buborékok gyöngyöznek fel. Ilyenkor elzárom a tűzhelyet, és ott, abban a vízben hagyom kihűlni a befőtteket. Olyan másfél nap..idén a dögmelegben több idő kellett a hűléshez, de minél tovább tart, annál jobb elvileg. Megmarad a szép színe, és az eredeti barack íze (én nagyon kevéske cukrot szoktam hozzátenni). Jah, azóta mióta a hozzászólást írtam, már van kamrám, 270 üvegnyi befőttet tettem el idén. Egyikhez sem használtam tartósítót, bízom benne, hogy idén sem lesz semmi bajuk. És itt jegyezném meg, a boltban vásárolt üveges cékla "felforrt" a hűtőben. Bár nyilván már romlott volt, mikor megvettem is.

Klári
Klárik, 2011-03-22 18:46

Kedves Ancsa37!
Örülök a sikerednek.
Üdvözlettel: Klári

Ancsa37
Ancsa37p, 2011-03-11 18:49

Szia!
A nyáron így tettem a barackokat és a körtét is.Büszkén írhatom (eddig sosem sikerült),hogy egy sem romlott el és nagyon finom lett.
Köszi a receptet.

Lidi
Lidiszo, 2010-10-23 00:02

Sziasztok!
Hasonló eljárással rakok el minden befőttet!
De.......Én minden üvegbe csak 2 kanál cukrot teszek,vagy még kevesebbet!Nagyon finom higgyétek el,megmarad a gyümölcs igazi íze.És nyugi nem a cukor hiányától fog elromlani!Már persze ha elromlik!

ANBO
Hogy miért jön egy kicsit feljebb?......Talán nem nyomkodtad meg eléggé?De attól tuti jót fogsz enni belőle az ünnepek alatt!

ANBO
ANBOk, 2010-08-10 18:22

Azt szeretném kérdezni,hogy dunsztolás után nem baj,hogy feljött a barack az üvegben?

jakus nikoletta
jakus nikolettasze, 2010-07-21 17:29

Azt szeretném csak kérdezni,hogy ez a recept érvényes a kopasz barackra is?Mert mondjuk annak a héját nem hiszem,hogy le kéne szedni!

tamas erzsebet
tamas erzsebetp, 2010-07-02 10:03

nekem kerti barackom van ami nem az a nagy meret,szeretnem tudni ez a recep ervenyes-e ra es megkell-e hamozzam.mi tortenik ha egeszbe rakom bele a borkanyba?

petra
petrasze, 2009-08-26 23:45

Kedves Henci,
az elkészítés első pontjában olvasható rögtön, hogy meghámozzuk a barackokat:-)

NoSalty
NoSaltysze, 2009-08-05 21:23

Az elmúlt héten ezt a receptet nézték meg a legtöbben, gratulálunk!

Még egy Klári
Még egy Klárik, 2009-07-14 16:31

Pár éve hallottam és kipróbáltam bevált: mikrohullámuban rakom el a befőzni való őszibarackot: Megmosom , kimagozom, citromosvizbe teszem , majd üvegbe, szép sorjában. Négy evőkanál kristálycukrot szórok bele, felengedem vizzel, és négyessével be a mikróba, gyöngyözésig hevitem, kiveszem szalicil, vagy benzoaát a tetejére, rácsavarom a fémfedőt, és szárazdunsztba, jól betakargatva teszem. Amig kihül ott van, majd fel a polcra a helyére. Eddig még egy sem romlott meg és nagyon finom lett. Előnye, hogy ha csak pár üvegre való barack van akkor is érdemes megcsinálni.

Henci
Hencisze, 2009-08-26 17:45

Kedves Klári !
Ez nagyon jól hangzik :) Csak azt szeretném kérdezni,hogy a héját leszeded róla vagy héjastul teszed el?

O
Ok, 2008-07-22 13:36

A legjobbkor jött, köszönöm!! Megpróbálkozom életem első befőzésével...

Legfrissebb cikkek

Sós rágcsák 200 kcal alatt
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Ha választanom kell aközött, hogy édes vagy sós legyen a nasi, akkor nálam egyértelműen a sós a nyerő. Nézzük mire jutunk 200 kalória alatt!
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
A shrub angolul bokrot jelent, nem? Valóban, viszont a shrub az arab sharbah szóból ered, jelentése: ital. Hogyan készül, és mit kell tudni róla? Készíts te is shrubot!
Ferenc pápa beugrott egy étkezdébe
Ferenc pápa beugrott egy étkezdébe
Megválasztása óta Ferenc pápa rengeteg szimpatikus gesztust tett – a minap egy vatikáni önkiszolgáló étkezdébe ugrott be, és az ottaniakkal fogyasztotta el ebédjét.
1361