Édes köleskása recept

1 adag
298
kcal
Édes köleskása
Édes köleskása
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Akárhány táplálkozáskultúrás órám volt a néprajz szakon, minden  kurzus olvasmánylistájának alapdarabja volt Kisbán Eszter: Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva című tanulmánya. A cikk tulajdonképpen arról szólt, hogyan szivárgott be a fehércukor a magyar paraszti táplálkozásba, mégpedig olyannyira, hogy a végén még ezt az ősi, archaikus ételt is cukorral készítették.
Én minden alkalommal azonnal éhes lettem, amikor ezt a cikket olvastam. És fel is vettem arra a képzeletbeli listámra, amin a régi magyar táplálkozás már kihalóban lévő ételei szerepelnek, és amiket mindenképpen szeretnék kipróbálni.
Mert kérem szépen a köleskása az egyik legtipikusabb, legősibb táplálékunk. (Valójában nemcsak nekünk - az egész emberiségnek. Főzték vízben, főzték tejben, sósan hússal és káposztával, édesen vajjal és tejjel, különböző gyümölcsökkel és lekvárokkal. A napi táplálék része volt, nemcsak a paraszti, de a városi és főúri konyhákban is.
Aztán lett kenyerünk, ami kicsit kiszorította, és szép lassan beszivárgott a főtt tészta Itáliából- mi meg elfelejtkeztünk a kölesről.
Kár volt, mert nagyon egészséges, nagyon finom, magas tápértékéhez képest pedig viszonylag alacsony a kalóriatartama. Pár éve, mióta a biodivat hódit, megint kezdjük próbálgatni - nagyon helyesen.
Ezt az ételt készítettem el először az köleskása ételek közül, és nálam helyből kitúrta a tejbegrízt vagy tejberizst. Laktózérzékenyek nyugodtan készíthetik vízzel is. És bár a kiindító cikk pont a cukorról szól, azért ha már pont az ősisége fogott meg, én mézzel csináltam, mint réges-régen. Ja, hogy a fahéj nem volt része a paraszti fűszereknek? Hát, kicsit azért lehet csalni :D

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Forró nyárban jól behűtve, friss idénygyümölccsel, vagy lekvárral, télen forrón, asztalt gyümölccsel, kompóttal.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejbeköles, édes köleskása gyümölccsel, gyümölcsös édes köleskása
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kölest kicsit átmossuk, lecsöpögtetjük.
  2. Egy lábasba beleöntjük a tejet, beleszórjuk a kölest, hozzáadunk egy csipet sót, a mézet és a fahéjat.
  3. Kis lángon, időnként megkeverve legalább, 35 percig főzzük. Akkor jó, ha a köles szétnyílt és megduzzadt. (Ha szükéges, önthetünk még alá tejet útközben.)
  4. Ha már majdnem készen van, levesszük a tűzről, lefedjük, és 10 percet állni hagyjuk, hogy a kölesszemek az összes tejet beigyák.
  5. Tálkákba szedjük, és gyümölccsel, lekvárral tálaljuk. (Én 2-2 adagot csináltam. A gyümölcsöshöz apróra vágtam a barackot, és belekevertem, a cseresznyésnél egyszerűen díszítettem a lekvárral.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 64 259
elküldve: 23
receptkönyben: 631
elkészítve: 30/42
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
303 recept

Hozzászólások (17)

BeePoo
BeePooszo, 2014-06-21 08:40

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy szerinted ha este megcsinálom és másnap reggelire fogyasztom, akkor is ugyanolyan finom lesz? Nem veszít sokat az állagából?
Előre is köszi a válaszod

Dacota
Dacotaszo, 2014-06-21 13:14

Szia!
Háát, frissen a legjobb, de ha kis tejjel felöbtöd, és utána újramelegíted kis lángon, szerinrem jó lesz. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

dehira
dehirasze, 2014-01-15 13:57

Akinek az álaga miatt nem jön be a köleskása, csinálhat belőle felfújtat, űgy inkább sütire hajaz.
A langyosra hűlt, ízlés szerint beízesített édes köleskásába keverj 2-3 tojássárgáját, a fehérjét verd habbá csipet sóval, majd a habot forgasd a kásába. Kivajazott jénaiban fedő alatt tűpróbáig kell sütni közepesen meleg sütőben. Melegen NEM szeletelhető, várni kell vele. Remélem másnak is ízleni fog így.

gyongykata
gyongykatah, 2013-06-03 13:33

Nekem is ajánlották a kölest az egészséges táplálkozás részeként, mint ősi magyar ételt. Elkészítettem. Nekem nem lett kesernyés, nagyon ízlett, valóban finomabb, mint a tejbegríz. Szerintem jó sok tej kell hozzá, legalább 1 liter, és hajlamos odakozmálni, a második félidőben már figyelni kell ám. Gyümölccsel különösen ízletes.

öregKis
öregKiscs, 2012-11-22 16:38

Lisztérzékeny cukorbeteg vagyok, gyakran eszem kölest. Legjobban a zöldséges köleskását szeretem. Valaki kérdezte a köles adatait, ide írom: 100 grammra : Kcal 362 , fehérje 11 g, zsír 3,9 g, szénhidrát 71g (mint a barnarizs CH tartalma). Igy készítem: (egyedül élek, egyszemélyre készül) , kis fej hagymát kacsazsíron üvegesre párolok,5 dkg kölest ( jól megmosva) beleforgatok, kicsit pirítom.Kb 3 dl vizzel felöntöm, hozzáadok 1 leveskockát, felaprított zöldséget vagy egy kis zborsó-srépa zöldségkonzervet, esetleg kicsi szárított gombát előzetesen beáztatva.. Izlés szerínt fűszerezhető, én tárkonnyal szeretem. A sózással vigyázzunk, mert a leveskocka sós.Addig kell főzni míg majdnem elfogy a víz, utána fedő alatt megvárni, míg felnyílik a köles Leggyakrabban köretként használom maradék húshoz, esetleg két-három szelet sonkát vagdalok bele a végén.Meglehetősen laktató és bőven belefér déli CH keretbe. Céklasalátát vagy kovászos uborkát szoktam mellé tálalni.

andyca73
andyca73h, 2012-07-16 17:54

Finom lett,de nekem is van egy enyhén kesernyés beütése. Ez mitől lehet? Direkt nem raktam bele fahéjat...
Legközelebb több tejet rakok bele,mert kicsit "száraz" lett, de nem baj,azért elfogy :)
Köszi!!

witch
witchv, 2012-07-15 14:15

Kedves Dacota!
Koszonom a receptet! Amiert ilyen egyszeru, ezzel
kezdtem, hogy osszeismerkedjek a kolessel. Haaat
melegen nem izlett, de amikor a hutobol kiveve kostoltam
ugy mar baratsagosabb volt. :) Igy belemerek kezdeni
bonyolultabb etelekbe is.
udv:witch

Dacota
Dacotav, 2012-07-15 15:34

Kedves witch,
Nagyon szívesen, és örülök, hogy barátkozol a kölessel.
Borzasztó egészséges, és nagyon sokrétűen felhasználható! :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Edit64
Edit64h, 2012-04-02 16:14

Szervusztok!
Elkészítettem, Én hámozott almát tettem rá. Méz helyett, fahéjas barnacukrot tettem bele. A gyerekemnek igen izlett. Nagyon finom.:::))) Köszönjük.

Picurkám
Picurkámcs, 2011-12-29 18:46

Helló, mindenki! Évekkel ezelőtt fordítottam egy vegareceptes könyvet, és abban az állt, hogy a kölest főzzük előbb 2 percig (vízben...), aztán öntsük le ezt az első fővőlevet, mert állítólag valamilyen "haszontalan" anyag így kifő belőle, és arra nincs szüksége a szervezetünknek. Lehet, hogy attól van az a kis kesernyés íz? Én mindenképpen azt ajánlanám, hogy próbáljátok ki, öntsétek le az első lét róla, utána pedig forrásban levő vízzel (vagy tejjel) öntsétek fel a kölest, és abban főzzétek meg alaposan. Én épp most fogok neki a köleskása-főzésnek )

eve1122
eve1122szo, 2010-10-30 14:13

Sya! Nagy örömmel vetettem bele magam a receptbe,meg is csináltam,tettem bele mézet, nádcukrot, fahéjat és sajnos mégis fura keserű utóíze volt :( Esetleg lenne tipped, hogy mit ronthattam el?
Köszi előre is :)
pusz :)

Dacota
Dacotav, 2010-10-31 13:35

Kedves Éva!
Hát, nem tudom. Elsőre arra gondolnék, hogy nem lett jól átmosva a köles, bár nem tudom, annak lehet-e kesernyés íze. Nekem egyszer lett kicsit kesernyés, mikor a faéj megszaladt. Ez a második tipp, más ötletem nincsen, nyáron ezen éltem, és ezen az egy alkalmon kívül semmi bajom nem volt vele :(
Remélem, azért nem ment el a kedved a kölestől :)
szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Gargoyle
Gargoyleszo, 2010-06-05 09:10

Ezt reggeliztünk! Mindig tartok itthon kölest, páldául arra az esetre, ha Nóra feltesz egy jó kis köleskása receptet. :-D Lesz még több is?
Nekünk ízlett! Köszi!
Eszter

Dacota
Dacotaszo, 2010-06-05 22:54

Kedves Eszter!
Igyekszem...nekem is nagyon ízlett, úgyhogy most lelkesen olvasom újra a Magyar Néprajz Nyolc Kötetben táplálkozás fejezetét az újabb lehetőségek után kutatva :D
Örülök, hogy ízlett, és nagyon szívesen!
Üdv:
Nóra

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Puha, szaftos csirkemáj sűrű mártásban, sok zöldséggel vagy kívül jól átpirítva - sokféleképpen szeretjük. Most mutatunk kilenc változatot - 300 kalória alatt!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
298