Édes köleskása recept

Édes köleskása
Édes köleskása
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Akárhány táplálkozáskultúrás órám volt a néprajz szakon, minden  kurzus olvasmánylistájának alapdarabja volt Kisbán Eszter: Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva című tanulmánya. A cikk tulajdonképpen arról szólt, hogyan szivárgott be a fehércukor a magyar paraszti táplálkozásba, mégpedig olyannyira, hogy a végén még ezt az ősi, archaikus ételt is cukorral készítették.
Én minden alkalommal azonnal éhes lettem, amikor ezt a cikket olvastam. És fel is vettem arra a képzeletbeli listámra, amin a régi magyar táplálkozás már kihalóban lévő ételei szerepelnek, és amiket mindenképpen szeretnék kipróbálni.
Mert kérem szépen a köleskása az egyik legtipikusabb, legősibb táplálékunk. (Valójában nemcsak nekünk - az egész emberiségnek. Főzték vízben, főzték tejben, sósan hússal és káposztával, édesen vajjal és tejjel, különböző gyümölcsökkel és lekvárokkal. A napi táplálék része volt, nemcsak a paraszti, de a városi és főúri konyhákban is.
Aztán lett kenyerünk, ami kicsit kiszorította, és szép lassan beszivárgott a főtt tészta Itáliából- mi meg elfelejtkeztünk a kölesről.
Kár volt, mert nagyon egészséges, nagyon finom, magas tápértékéhez képest pedig viszonylag alacsony a kalóriatartama. Pár éve, mióta a biodivat hódit, megint kezdjük próbálgatni - nagyon helyesen.
Ezt az ételt készítettem el először az köleskása ételek közül, és nálam helyből kitúrta a tejbegrízt vagy tejberizst. Laktózérzékenyek nyugodtan készíthetik vízzel is. És bár a kiindító cikk pont a cukorról szól, azért ha már pont az ősisége fogott meg, én mézzel csináltam, mint réges-régen. Ja, hogy a fahéj nem volt része a paraszti fűszereknek? Hát, kicsit azért lehet csalni :D

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Forró nyárban jól behűtve, friss idénygyümölccsel, vagy lekvárral, télen forrón, asztalt gyümölccsel, kompóttal.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejbeköles, édes köleskása gyümölccsel, gyümölcsös édes köleskása
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kölest kicsit átmossuk, lecsöpögtetjük.
  2. Egy lábasba beleöntjük a tejet, beleszórjuk a kölest, hozzáadunk egy csipet sót, a mézet és a fahéjat.
  3. Kis lángon, időnként megkeverve legalább, 35 percig főzzük. Akkor jó, ha a köles szétnyílt és megduzzadt. (Ha szükéges, önthetünk még alá tejet útközben.)
  4. Ha már majdnem készen van, levesszük a tűzről, lefedjük, és 10 percet állni hagyjuk, hogy a kölesszemek az összes tejet beigyák.
  5. Tálkákba szedjük, és gyümölccsel, lekvárral tálaljuk. (Én 2-2 adagot csináltam. A gyümölcsöshöz apróra vágtam a barackot, és belekevertem, a cseresznyésnél egyszerűen díszítettem a lekvárral.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 59 154
elküldve: 19
receptkönyben: 601
elkészítve: 22/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
261 recept

Hozzászólások (17)

BeePoo
BeePooszo, 2014-06-21 09:40

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy szerinted ha este megcsinálom és másnap reggelire fogyasztom, akkor is ugyanolyan finom lesz? Nem veszít sokat az állagából?
Előre is köszi a válaszod

Dacota
Dacotaszo, 2014-06-21 14:14

Szia!
Háát, frissen a legjobb, de ha kis tejjel felöbtöd, és utána újramelegíted kis lángon, szerinrem jó lesz. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

dehira
dehirasze, 2014-01-15 14:57

Akinek az álaga miatt nem jön be a köleskása, csinálhat belőle felfújtat, űgy inkább sütire hajaz.
A langyosra hűlt, ízlés szerint beízesített édes köleskásába keverj 2-3 tojássárgáját, a fehérjét verd habbá csipet sóval, majd a habot forgasd a kásába. Kivajazott jénaiban fedő alatt tűpróbáig kell sütni közepesen meleg sütőben. Melegen NEM szeletelhető, várni kell vele. Remélem másnak is ízleni fog így.

gyongykata
gyongykatah, 2013-06-03 14:33

Nekem is ajánlották a kölest az egészséges táplálkozás részeként, mint ősi magyar ételt. Elkészítettem. Nekem nem lett kesernyés, nagyon ízlett, valóban finomabb, mint a tejbegríz. Szerintem jó sok tej kell hozzá, legalább 1 liter, és hajlamos odakozmálni, a második félidőben már figyelni kell ám. Gyümölccsel különösen ízletes.

öregKis
öregKiscs, 2012-11-22 17:38

Lisztérzékeny cukorbeteg vagyok, gyakran eszem kölest. Legjobban a zöldséges köleskását szeretem. Valaki kérdezte a köles adatait, ide írom: 100 grammra : Kcal 362 , fehérje 11 g, zsír 3,9 g, szénhidrát 71g (mint a barnarizs CH tartalma). Igy készítem: (egyedül élek, egyszemélyre készül) , kis fej hagymát kacsazsíron üvegesre párolok,5 dkg kölest ( jól megmosva) beleforgatok, kicsit pirítom.Kb 3 dl vizzel felöntöm, hozzáadok 1 leveskockát, felaprított zöldséget vagy egy kis zborsó-srépa zöldségkonzervet, esetleg kicsi szárított gombát előzetesen beáztatva.. Izlés szerínt fűszerezhető, én tárkonnyal szeretem. A sózással vigyázzunk, mert a leveskocka sós.Addig kell főzni míg majdnem elfogy a víz, utána fedő alatt megvárni, míg felnyílik a köles Leggyakrabban köretként használom maradék húshoz, esetleg két-három szelet sonkát vagdalok bele a végén.Meglehetősen laktató és bőven belefér déli CH keretbe. Céklasalátát vagy kovászos uborkát szoktam mellé tálalni.

andyca73
andyca73h, 2012-07-16 18:54

Finom lett,de nekem is van egy enyhén kesernyés beütése. Ez mitől lehet? Direkt nem raktam bele fahéjat...
Legközelebb több tejet rakok bele,mert kicsit "száraz" lett, de nem baj,azért elfogy :)
Köszi!!

witch
witchv, 2012-07-15 15:15

Kedves Dacota!
Koszonom a receptet! Amiert ilyen egyszeru, ezzel
kezdtem, hogy osszeismerkedjek a kolessel. Haaat
melegen nem izlett, de amikor a hutobol kiveve kostoltam
ugy mar baratsagosabb volt. :) Igy belemerek kezdeni
bonyolultabb etelekbe is.
udv:witch

Dacota
Dacotav, 2012-07-15 16:34

Kedves witch,
Nagyon szívesen, és örülök, hogy barátkozol a kölessel.
Borzasztó egészséges, és nagyon sokrétűen felhasználható! :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Edit64
Edit64h, 2012-04-02 17:14

Szervusztok!
Elkészítettem, Én hámozott almát tettem rá. Méz helyett, fahéjas barnacukrot tettem bele. A gyerekemnek igen izlett. Nagyon finom.:::))) Köszönjük.

Picurkám
Picurkámcs, 2011-12-29 19:46

Helló, mindenki! Évekkel ezelőtt fordítottam egy vegareceptes könyvet, és abban az állt, hogy a kölest főzzük előbb 2 percig (vízben...), aztán öntsük le ezt az első fővőlevet, mert állítólag valamilyen "haszontalan" anyag így kifő belőle, és arra nincs szüksége a szervezetünknek. Lehet, hogy attól van az a kis kesernyés íz? Én mindenképpen azt ajánlanám, hogy próbáljátok ki, öntsétek le az első lét róla, utána pedig forrásban levő vízzel (vagy tejjel) öntsétek fel a kölest, és abban főzzétek meg alaposan. Én épp most fogok neki a köleskása-főzésnek )

eve1122
eve1122szo, 2010-10-30 15:13

Sya! Nagy örömmel vetettem bele magam a receptbe,meg is csináltam,tettem bele mézet, nádcukrot, fahéjat és sajnos mégis fura keserű utóíze volt :( Esetleg lenne tipped, hogy mit ronthattam el?
Köszi előre is :)
pusz :)

Dacota
Dacotav, 2010-10-31 14:35

Kedves Éva!
Hát, nem tudom. Elsőre arra gondolnék, hogy nem lett jól átmosva a köles, bár nem tudom, annak lehet-e kesernyés íze. Nekem egyszer lett kicsit kesernyés, mikor a faéj megszaladt. Ez a második tipp, más ötletem nincsen, nyáron ezen éltem, és ezen az egy alkalmon kívül semmi bajom nem volt vele :(
Remélem, azért nem ment el a kedved a kölestől :)
szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Gargoyle
Gargoyleszo, 2010-06-05 10:10

Ezt reggeliztünk! Mindig tartok itthon kölest, páldául arra az esetre, ha Nóra feltesz egy jó kis köleskása receptet. :-D Lesz még több is?
Nekünk ízlett! Köszi!
Eszter

Dacota
Dacotaszo, 2010-06-05 23:54

Kedves Eszter!
Igyekszem...nekem is nagyon ízlett, úgyhogy most lelkesen olvasom újra a Magyar Néprajz Nyolc Kötetben táplálkozás fejezetét az újabb lehetőségek után kutatva :D
Örülök, hogy ízlett, és nagyon szívesen!
Üdv:
Nóra

Legfrissebb cikkek

Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Hétfő van, és ha ez még önmagában nem lenne elég, akkor bónuszként szétáztat az eső a bringádon. Aztán beülsz egy kávézóba, és megváltozik a napod.
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Ha választanom kell aközött, hogy édes vagy sós legyen a nasi, akkor nálam egyértelműen a sós a nyerő. Nézzük, mire jutunk 200 kalória alatt!
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
A shrub angolul bokrot jelent, nem? Valóban, viszont a shrub az arab sharbah szóból ered, jelentése: ital. Hogyan készül, és mit kell tudni róla? Készíts te is shrubot!
299