Édes köleskása recept

Kalória?
Édes köleskása
Édes köleskása
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Akárhány táplálkozáskultúrás órám volt a néprajz szakon, minden  kurzus olvasmánylistájának alapdarabja volt Kisbán Eszter: Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva című tanulmánya. A cikk tulajdonképpen arról szólt, hogyan szivárgott be a fehércukor a magyar paraszti táplálkozásba, mégpedig olyannyira, hogy a végén még ezt az ősi, archaikus ételt is cukorral készítették.
Én minden alkalommal azonnal éhes lettem, amikor ezt a cikket olvastam. És fel is vettem arra a képzeletbeli listámra, amin a régi magyar táplálkozás már kihalóban lévő ételei szerepelnek, és amiket mindenképpen szeretnék kipróbálni.
Mert kérem szépen a köleskása az egyik legtipikusabb, legősibb táplálékunk. (Valójában nemcsak nekünk - az egész emberiségnek. Főzték vízben, főzték tejben, sósan hússal és káposztával, édesen vajjal és tejjel, különböző gyümölcsökkel és lekvárokkal. A napi táplálék része volt, nemcsak a paraszti, de a városi és főúri konyhákban is.
Aztán lett kenyerünk, ami kicsit kiszorította, és szép lassan beszivárgott a főtt tészta Itáliából- mi meg elfelejtkeztünk a kölesről.
Kár volt, mert nagyon egészséges, nagyon finom, magas tápértékéhez képest pedig viszonylag alacsony a kalóriatartama. Pár éve, mióta a biodivat hódit, megint kezdjük próbálgatni - nagyon helyesen.
Ezt az ételt készítettem el először az köleskása ételek közül, és nálam helyből kitúrta a tejbegrízt vagy tejberizst. Laktózérzékenyek nyugodtan készíthetik vízzel is. És bár a kiindító cikk pont a cukorról szól, azért ha már pont az ősisége fogott meg, én mézzel csináltam, mint réges-régen. Ja, hogy a fahéj nem volt része a paraszti fűszereknek? Hát, kicsit azért lehet csalni :D

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Forró nyárban jól behűtve, friss idénygyümölccsel, vagy lekvárral, télen forrón, asztalt gyümölccsel, kompóttal.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejbeköles, édes köleskása gyümölccsel, gyümölcsös édes köleskása
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kölest kicsit átmossuk, lecsöpögtetjük.
  2. Egy lábasba beleöntjük a tejet, beleszórjuk a kölest, hozzáadunk egy csipet sót, a mézet és a fahéjat.
  3. Kis lángon, időnként megkeverve legalább, 35 percig főzzük. Akkor jó, ha a köles szétnyílt és megduzzadt. (Ha szükéges, önthetünk még alá tejet útközben.)
  4. Ha már majdnem készen van, levesszük a tűzről, lefedjük, és 10 percet állni hagyjuk, hogy a kölesszemek az összes tejet beigyák.
  5. Tálkákba szedjük, és gyümölccsel, lekvárral tálaljuk. (Én 2-2 adagot csináltam. A gyümölcsöshöz apróra vágtam a barackot, és belekevertem, a cseresznyésnél egyszerűen díszítettem a lekvárral.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 76 874
elküldve: 23
receptkönyben: 676
elkészítve: 36/48
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
347 recept

Hozzászólások (20)

junko
junko h, 2015-05-04 22:36

Sziasztok, kicsit olvasgattam talán ez lehet a gond a keserűségre. Én is megcsináltam isteni volt, de éreztem a kesernyés ízt és igaz elég régen vettem a kölest.

Mire ügyeljünk a vásárlásnál
Nézzük, meg hogy néz ki, a legfinomabb az élénksárga szemű köles. Minél fakóbb a színe annál „ragacsosabb” lesz az étel belőle. A többi gabonától eltérően nem lehet sokáig tárolni a magas zsírtartalma miatt, hamar megkeseredik, ilyenkor avas szagú, mindig, nézzük meg meddig szól a szavatossága. Ha mégis ilyen megkeseredett kölest vettünk megpróbálhatjuk megmenteni úgy, hogy leforrázzuk, leszűrjük, leöblítjük, és tiszta vízben feltesszük a szokásos módon főni. Szívem szerint, inkább ajánlom a madaraknak adni, nekik nem fog ártani, mert más az emésztésük.

http://valodisafrany.blog.hu/2010/04/26/koles_panicum_miliaceum_l

anitasamu
anitasamu sze, 2015-02-18 17:59

A mai ebédem ez a köleskása volt. Hát már régóta kerestem ezt a receptet, mert még sosem sikerült tökéletesre, de ez most az lett. Nagyon finom! Köszönöööm! :-)

kristofvica
kristofvica sze, 2014-12-17 21:17

Sziasztok! Vacsira főztem ma köleskását, kicsit félve, mert olvastam, hogy többen is írtátok, hogy keserű lett, de mivel én nem szeretem a fahéjat, ezt teljesen kihagytam belőle - remélve, hogy így nem lesz "baj". Isteni finom lett (asztal gyümölcsöt kockáztam bele), keserű íznek se híre - se hamva .... szerintem... Jött ugyanis a ház ura, megkóstolta, és megkérdezte: Ez miért ilyen keserű???!! (Anélkül, hogy olvasta volna előtte itt a hozzászólásokat... azt mondta, gyógyszeríze van :-s ) Szóval úgy tűnik, inkább egyénfüggő, hogy keserű ízű lesz-e vagy sem...

BeePoo
BeePoo / BeePoo szo, 2014-06-21 09:40

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy szerinted ha este megcsinálom és másnap reggelire fogyasztom, akkor is ugyanolyan finom lesz? Nem veszít sokat az állagából?
Előre is köszi a válaszod

Dacota
Dacota / Dacota szo, 2014-06-21 14:14

Szia!
Háát, frissen a legjobb, de ha kis tejjel felöbtöd, és utána újramelegíted kis lángon, szerinrem jó lesz. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

dehira
dehira sze, 2014-01-15 14:57

Akinek az álaga miatt nem jön be a köleskása, csinálhat belőle felfújtat, űgy inkább sütire hajaz.
A langyosra hűlt, ízlés szerint beízesített édes köleskásába keverj 2-3 tojássárgáját, a fehérjét verd habbá csipet sóval, majd a habot forgasd a kásába. Kivajazott jénaiban fedő alatt tűpróbáig kell sütni közepesen meleg sütőben. Melegen NEM szeletelhető, várni kell vele. Remélem másnak is ízleni fog így.

gyongykata
gyongykata h, 2013-06-03 14:33

Nekem is ajánlották a kölest az egészséges táplálkozás részeként, mint ősi magyar ételt. Elkészítettem. Nekem nem lett kesernyés, nagyon ízlett, valóban finomabb, mint a tejbegríz. Szerintem jó sok tej kell hozzá, legalább 1 liter, és hajlamos odakozmálni, a második félidőben már figyelni kell ám. Gyümölccsel különösen ízletes.

öregKis
öregKis cs, 2012-11-22 17:38

Lisztérzékeny cukorbeteg vagyok, gyakran eszem kölest. Legjobban a zöldséges köleskását szeretem. Valaki kérdezte a köles adatait, ide írom: 100 grammra : Kcal 362 , fehérje 11 g, zsír 3,9 g, szénhidrát 71g (mint a barnarizs CH tartalma). Igy készítem: (egyedül élek, egyszemélyre készül) , kis fej hagymát kacsazsíron üvegesre párolok,5 dkg kölest ( jól megmosva) beleforgatok, kicsit pirítom.Kb 3 dl vizzel felöntöm, hozzáadok 1 leveskockát, felaprított zöldséget vagy egy kis zborsó-srépa zöldségkonzervet, esetleg kicsi szárított gombát előzetesen beáztatva.. Izlés szerínt fűszerezhető, én tárkonnyal szeretem. A sózással vigyázzunk, mert a leveskocka sós.Addig kell főzni míg majdnem elfogy a víz, utána fedő alatt megvárni, míg felnyílik a köles Leggyakrabban köretként használom maradék húshoz, esetleg két-három szelet sonkát vagdalok bele a végén.Meglehetősen laktató és bőven belefér déli CH keretbe. Céklasalátát vagy kovászos uborkát szoktam mellé tálalni.

andyca73
andyca / andyca73 h, 2012-07-16 18:54

Finom lett,de nekem is van egy enyhén kesernyés beütése. Ez mitől lehet? Direkt nem raktam bele fahéjat...
Legközelebb több tejet rakok bele,mert kicsit "száraz" lett, de nem baj,azért elfogy :)
Köszi!!

witch
witch / witch v, 2012-07-15 15:15

Kedves Dacota!
Koszonom a receptet! Amiert ilyen egyszeru, ezzel
kezdtem, hogy osszeismerkedjek a kolessel. Haaat
melegen nem izlett, de amikor a hutobol kiveve kostoltam
ugy mar baratsagosabb volt. :) Igy belemerek kezdeni
bonyolultabb etelekbe is.
udv:witch

Dacota
Dacota / Dacota v, 2012-07-15 16:34

Kedves witch,
Nagyon szívesen, és örülök, hogy barátkozol a kölessel.
Borzasztó egészséges, és nagyon sokrétűen felhasználható! :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Edit64
Edit64 h, 2012-04-02 17:14

Szervusztok!
Elkészítettem, Én hámozott almát tettem rá. Méz helyett, fahéjas barnacukrot tettem bele. A gyerekemnek igen izlett. Nagyon finom.:::))) Köszönjük.

Picurkám
Picurka / Picurkám cs, 2011-12-29 19:46

Helló, mindenki! Évekkel ezelőtt fordítottam egy vegareceptes könyvet, és abban az állt, hogy a kölest főzzük előbb 2 percig (vízben...), aztán öntsük le ezt az első fővőlevet, mert állítólag valamilyen "haszontalan" anyag így kifő belőle, és arra nincs szüksége a szervezetünknek. Lehet, hogy attól van az a kis kesernyés íz? Én mindenképpen azt ajánlanám, hogy próbáljátok ki, öntsétek le az első lét róla, utána pedig forrásban levő vízzel (vagy tejjel) öntsétek fel a kölest, és abban főzzétek meg alaposan. Én épp most fogok neki a köleskása-főzésnek )

eve1122
Szabó Éva / eve1122 szo, 2010-10-30 15:13

Sya! Nagy örömmel vetettem bele magam a receptbe,meg is csináltam,tettem bele mézet, nádcukrot, fahéjat és sajnos mégis fura keserű utóíze volt :( Esetleg lenne tipped, hogy mit ronthattam el?
Köszi előre is :)
pusz :)

Dacota
Dacota / Dacota v, 2010-10-31 14:35

Kedves Éva!
Hát, nem tudom. Elsőre arra gondolnék, hogy nem lett jól átmosva a köles, bár nem tudom, annak lehet-e kesernyés íze. Nekem egyszer lett kicsit kesernyés, mikor a faéj megszaladt. Ez a második tipp, más ötletem nincsen, nyáron ezen éltem, és ezen az egy alkalmon kívül semmi bajom nem volt vele :(
Remélem, azért nem ment el a kedved a kölestől :)
szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle szo, 2010-06-05 10:10

Ezt reggeliztünk! Mindig tartok itthon kölest, páldául arra az esetre, ha Nóra feltesz egy jó kis köleskása receptet. :-D Lesz még több is?
Nekünk ízlett! Köszi!
Eszter

Dacota
Dacota / Dacota szo, 2010-06-05 23:54

Kedves Eszter!
Igyekszem...nekem is nagyon ízlett, úgyhogy most lelkesen olvasom újra a Magyar Néprajz Nyolc Kötetben táplálkozás fejezetét az újabb lehetőségek után kutatva :D
Örülök, hogy ízlett, és nagyon szívesen!
Üdv:
Nóra

Legfrissebb cikkek

A hét szakácsa: sWaddyWaddy
A hét szakácsa: sWaddyWaddy
Ismeritek a csokis pörkölt receptünk feltöltőjét sWaddyWaddy-t vagyis Kamillát? Ha nem akkor itt az idő, hogy felfedezzétek izgalmas és egészséges ételekkel teli konyháját!
Nagy tudás, kis energiafelhasználás, mi az?
Nagy tudás, kis energiafelhasználás, mi az?
Irányító típus vagy? Szereted, ha a kezed ügyében van minden? Még a mosógéped is a konyhába tervezted, hogy figyelhesd ruháid tisztulási folyamatát? Ez a cikk neked szól! (x)
A fruktóz felszívódási zavar étrendje
A fruktóz felszívódási zavar étrendje
Rendszeres puffadás, gázképződés, hasi görcs, hányinger, hasmenés? Lehet, hogy a gyümölcscukor a gond!
15 könnyű egytálétel ~500 kalóriából
15 könnyű egytálétel ~500 kalóriából
Cukkini, padlizsán, patisszon, brokkoli és zöldbab - isteni zsenge választások. Készítsünk belőlük kalóriákban szegény, könnyű, nyári egytálételeket!
298