Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lebbencstészta házilag

Lebbencstészta házilag
Lebbencstészta házilag
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Emlékszem még Nagymamám hogy készítette a lebbencstésztát. Összegyúrta a lisztet a tojással, kinyújtotta szép vékonyra a deszkán. De nem ám géppel, hisz akkor még csak sodrófa volt. Késsel szép egyforma darabokat kanyarintott. Anyukám volt, hogy idő hiányában csak elnyújtott egy-egy darabka tésztát, és mikor megszáradt, darabokra törte.
Nagyon régen volt terítéken ilyen leves, ezért találtam ki, hogy akkor legyen ez a következő ebéd első fogása. Kaptunk Párom Anyukájától gyönyörű, nagy és igazán sárga házi tojásokat. Azzal a legjobb a házi tészta. Tényleg nem nagy ördöngösség, ha van egy kis szabadidőnk, megéri elkészíteni.
Egyik születésnapomra a család meglepett egy tésztanyújtó géppel, ami meglehetősen leegyszerűsíti és lerövidíti a nyújtási fázist.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást egy tálkába ütjük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
  2. Közben kézzel gyúrjuk össze. Ne legyen a tészta se túl lágy, (mert akkor ragadni fog) se túl kemény. Nekem sohasem sikerül azonos mennyiségű liszttel készíteni, mert nem egyforma méretűek a tojások, és a liszt minősége is változó. Most épp kb. 9,5 dkg lisztet "vett fel" a tojás.
  3. Ha jól összedolgoztuk, kb. 4 részre osztjuk.
  4. A tésztanyújtó gép legvastagabb fokozatán kezdve, (nekem 8 van rajta) elkezdjük nyújtani, és mindig kisebb egységre állítva, egyre vékonyabbra nyújtjuk. Ez a képen szereplő 3-as, azaz 3 mm vastag tészta lett.
  5. Gép hiányában ezt a műveletet sodrófával is végezhetjük, ami kicsit több időt vesz igénybe.
  6. Közepes méretű rombuszokra vágjuk.
  7. Tiszta konyharuhára téve hagyjuk megszáradni. Ha nem használjuk fel azonnal, akkor 1-2 nap alatt szépen megszárad.
  8. Papírszalvétával kibélelt papírdobozban vagy üvegben tárolhatjuk a kész tésztát.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 17 146
elküldve: 1
receptkönyvben: 46
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

lebbencstészta, házi lebbecstészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

108
tojás 1 db
finomliszt 10 dkg