Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Telemea túró

Telemea túró
Telemea túró
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki járt Erdélyben, biztos evett Telemea túrót. Ez egy félkemény, zsíros, sós túró, ami készülhet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből, esetleg valamennyi keverékéből.

Nem egy ördöngösség az elkészítése, bárki belevághat házilag, tejoltóhoz a netről bárki hozzájuthat.

Füstölt szalonnával, tepertővel, hónapos retekkel, zöldhagymával fejedelmi ... és persze egy vastag karéj friss, ropogós héjú, foszlós parasztkenyérrel.

hozzávalók / 10 adag

  • 10 l tej (legjobb a fölözetlen, friss)
  • 1 ml tejoltó enzim (20-22 csepp)
  • 30 dkg (nem jódozott, durva só)
  • 3 l víz

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A friss nyers tejet nagy fazékba öntjük, és kis-közepes lángon 36-38 °C-ra melegítjük. (Akinek nincs konyhai, szondás laborhőmérője, orvosi hőmérővel is ellenőrizheti a tejhőmérsékletet.)
  2. Amikor a megfelelő hőmérsékletet elérte, a lángot legkisebb fokozatra állítjuk, a tejhez 20-22 csepp tejoltó enzimet adunk, és lassú mozdulattal belekeverjük, hogy egyenletesen elosztódjon, majd a fazekat konyhakendővel letakarjuk.
  3. 40-45 percig állni hagyjuk, a hőmérsékletre ügyelve, hogy az a 36-38 °C-os intervallumban maradjon. Közben egy alj nélküli tortaformát készítünk elő, amit gézterítővel bélelünk ki (ezzel szűrjük le a túrót).
  4. Az idő leteltével a koagulálódott tejet egy hosszú késsel (ami leér a fazék aljáig), lassú mozdulatokkal hosszában is, széltében is elvágjuk.
  5. A feltörő savót merőkanállal kimerjük (ebből ordát lehet majd főzni), és a fazék alján levő túrókockákat a formába merjük. Néha megemeljük a géz széleit, hogy a maradék savó hamarabb kifolyjon.
  6. A formában levő túrót tömörítjük (a tetejére egy, a tortaformával azonos átmérőjű kerek vágódeszkát teszünk, majd arra rá egy nehezéket). Másnapig préseljük.
  7. Sóból és vízből páclevet készítünk, 4-5 órára beletesszük a túrót, majd kivesszük, lecsöpögtetjük. Ezután ízlés szerint füstölhető, érlelhető, vagy ami a leginkább kézenfekvő ... fogyasztható :-)
  8. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 585
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gourmand

Mióta szakács: 2015.02.01.
34 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

házi sós túró

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

560
tej 10 l
tejoltó enzim 1 ml
30 dkg
víz 3 l