adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
560
Kalória
30g
Fehérje
40g
Szénhidrát
20g
Zsír
299.8g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
40g
Cukor
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
560
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
5600
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
42
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13299.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 1156 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 12139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 40 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 299.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
560
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 300 g
Zsír
-
Összesen 200 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132991.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11562 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 121394 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 400 g
-
Cukor 400 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 2997.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
5600
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 999.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 913 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 22.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
42
kcal
Elkészítés
- A friss nyers tejet nagy fazékba öntjük, és kis-közepes lángon 36-38 °C-ra melegítjük. (Akinek nincs konyhai, szondás laborhőmérője, orvosi hőmérővel is ellenőrizheti a tejhőmérsékletet.)
- Amikor a megfelelő hőmérsékletet elérte, a lángot legkisebb fokozatra állítjuk, a tejhez 20-22 csepp tejoltó enzimet adunk, és lassú mozdulattal belekeverjük, hogy egyenletesen elosztódjon, majd a fazekat konyhakendővel letakarjuk.
- 40-45 percig állni hagyjuk, a hőmérsékletre ügyelve, hogy az a 36-38 °C-os intervallumban maradjon. Közben egy alj nélküli tortaformát készítünk elő, amit gézterítővel bélelünk ki (ezzel szűrjük le a túrót).
- Az idő leteltével a koagulálódott tejet egy hosszú késsel (ami leér a fazék aljáig), lassú mozdulatokkal hosszában is, széltében is elvágjuk.
- A feltörő savót merőkanállal kimerjük (ebből ordát lehet majd főzni), és a fazék alján levő túrókockákat a formába merjük. Néha megemeljük a géz széleit, hogy a maradék savó hamarabb kifolyjon.
- A formában levő túrót tömörítjük (a tetejére egy, a tortaformával azonos átmérőjű kerek vágódeszkát teszünk, majd arra rá egy nehezéket). Másnapig préseljük.
- Sóból és vízből páclevet készítünk, 4-5 órára beletesszük a túrót, majd kivesszük, lecsöpögtetjük. Ezután ízlés szerint füstölhető, érlelhető, vagy ami a leginkább kézenfekvő ... fogyasztható :-)
- Jó étvágyat!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 p
Aki járt Erdélyben, biztos evett Telemea túrót. Ez egy félkemény, zsíros, sós túró, ami készülhet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből, esetleg valamennyi keverékéből. Nem egy ördöngösség az elkészítése, bárki belevághat házilag, tejoltóhoz a netről bárki hozzájuthat. Füstölt szalonnával, tepertővel, hónapos retekkel, zöldhagymával fejedelmi ... és persze egy vastag karéj friss, ropogós héjú, foszlós parasztkenyérrel.