r
Nosalty Logó

Tapadósra főzött rizs ázsiai ételekhez

NS
Tapadósra főzött rizs ázsiai ételekhez
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

358
Kalória
6.5g
Fehérje
79.2g
Szénhidrát
0.5g
Zsír
213.1g
Víz
-
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
-
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 358 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1074 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 119 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    213.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 358 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    285 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    237.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    639.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    693 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1074 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    71 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 119 kcal

Elkészítés

  1. Egy kb. 1 literes edényt harmadáig töltsünk meg rizzsel, majd csap alatt lassan folyassunk rá vizet, és közben a kezünkkel óvatosan kevergessük a rizst, majd öntsük le róla a vizet. Ezt addig ismételjük, amíg a víz tiszta nem lesz (4-5 öblítés).
  2. Töltsük fel vízzel az edényt a kétharmadáig, tehát a rizshez képest nagyjából kétszeres mennyiségű legyen, amit az ujjunk belemélyesztésével ellenőrizhetünk.
  3. Hagyjuk benne ázni a rizst 20-30 percig.
  4. Ezután gyújtsuk be alá, és nagy lángon, forrásig melegítsük.
  5. A forráspontot elérve állítsuk minimálisra a lángot, fedjük le az edényt, és így forraljuk 10 percig.
  6. 10 perc után oltsuk el a lángot, és fedő alatt pihentessük még 5 percig.
  7. Az így elkészített rizs, mivel kissé tapadós, gond nélkül fogyasztható pálcikával. Ha esetleg maradna belőle, akkor tedd hűtőszekrénybe, mert másnap remek rizses egytálétel, pirított rizs készíthető belőle, illetve lefedve 1-2 ek víz hozzáadásával mikrosütőben (max. teljesítménnyel 3-4 perc alatt) tökéletesen felfrissíthető.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p

Egy ázsiai számára egy csésze gőzölgő, illatozó rizs ugyanolyan csábító és étvágygerjesztő, mint egy európai számára a frissen sült pékáru vagy kenyér illata és látványa. Sok ázsiai nyelven a "főtt rizs" kifejezés magát az "étel" szót is jelenti. Ázsiában a rizst sokszor csak önmagában fogyasztják vagy minimális fűszerezéssel -mint pl. a képen látható furikake-, illetve nagyon egyszerű feltétekkel, savanyúsággal. Persze szinte minden hagyományos -nem tésztás jellegű- ázsiai étel mellé is ezt tálalják leggyakrabban. A pálcikával történő fogyasztáshoz kissé tapadósnak kell lennie a végterméknek, pont ezért nem mindegy, hogyan készítjük el. Ezzel a módszerrel nekünk közel 100%-ban jól sikerül, tehát különálló, de tapadós és rugalmas rizsszemeket kapunk, és nem kell hozzá rizsfőzőgép sem. A Magyarországon kapható rizsek minősége viszont nagyon ingadozó, ezért ha valami már bejött, ne cserélgessük sűrűn!

További receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...