Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tapadósra főzött rizs ázsiai ételekhez

Tapadósra főzött rizs ázsiai ételekhez
Tapadósra főzött rizs ázsiai ételekhez
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy ázsiai számára egy csésze gőzölgő, illatozó rizs ugyanolyan csábító és étvágygerjesztő, mint egy európai számára a frissen sült pékáru vagy kenyér illata és látványa. Sok ázsiai nyelven a "főtt rizs" kifejezés magát az "étel" szót is jelenti. Ázsiában a rizst sokszor csak önmagában fogyasztják vagy minimális fűszerezéssel -mint pl. a képen látható furikake-, illetve nagyon egyszerű feltétekkel, savanyúsággal. Persze szinte minden hagyományos -nem tésztás jellegű- ázsiai étel mellé is ezt tálalják leggyakrabban.

A pálcikával történő fogyasztáshoz kissé tapadósnak kell lennie a végterméknek, pont ezért nem mindegy, hogyan készítjük el.

Ezzel a módszerrel nekünk közel 100%-ban jól sikerül, tehát különálló, de tapadós és rugalmas rizsszemeket kapunk, és nem kell hozzá rizsfőzőgép sem. A Magyarországon kapható rizsek minősége viszont nagyon ingadozó, ezért ha valami már bejött, ne cserélgessük sűrűn!

hozzávalók / 3 adag

  • 300 g rizs (olasz vagy ázsiai rövid szemű)
  • 600 ml víz

ajánlat

Bármilyen ázsiai étel mellé ajánlott. Könnyedén fogyasztható pálcikával.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kb. 1 literes edényt  harmadáig töltsünk meg rizzsel, majd csap alatt lassan folyassunk rá vizet, és közben a kezünkkel óvatosan kevergessük a rizst, majd öntsük le róla a vizet. Ezt addig ismételjük, amíg a víz tiszta nem lesz (4-5 öblítés).
  2. Töltsük fel vízzel az edényt a kétharmadáig, tehát  a rizshez képest nagyjából kétszeres mennyiségű legyen, amit az ujjunk belemélyesztésével ellenőrizhetünk.
  3. Hagyjuk benne ázni a rizst 20-30 percig.
  4. Ezután gyújtsuk be alá, és nagy lángon, forrásig melegítsük.
  5. A forráspontot elérve állítsuk minimálisra a lángot, fedjük le az edényt, és így forraljuk 10 percig.
  6. 10 perc után oltsuk el a lángot, és fedő alatt pihentessük még 5 percig.
  7. Az így elkészített rizs, mivel kissé tapadós, gond nélkül fogyasztható pálcikával. Ha esetleg maradna belőle, akkor tedd hűtőszekrénybe, mert másnap remek rizses egytálétel, pirított rizs készíthető belőle, illetve lefedve 1-2 ek víz hozzáadásával mikrosütőben (max. teljesítménnyel 3-4 perc alatt) tökéletesen felfrissíthető.
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 1000 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 166
elküldve: 2
receptkönyvben: 69
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Anchan

Mióta szakács: 2013.03.05.
12 recept

receptkategóriák

egyéb elnevezések

ázsiai rizs, tapadós rizs, pálcikával ehető rizs

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

brekikri
brekikri Thu, 2015-02-26 14:55

Ez jól jöhet gyerekeknél akik nem könnyen birkóznak meg a különálló rizsszemekkel.

Talina
Talina / Talina Wed, 2014-01-08 14:41

Hajimemashite!
Végre egy hozzám hasonló Ázsia-rajongó! :) Jól tévedek, hogy ez a rizs módszer sushi készítéshez is optimális? ^_^

358
rizs 300 g
víz 600 ml