Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szülinapi gesztenyetorta

Szülinapi gesztenyetorta
Szülinapi gesztenyetorta
38 perc / előkészület: 10 perc főzés: 3 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta kerestem egy olyan gesztenyés sütemény receptet, ami nem túl tömény, nem túl édes. Többféle praktikát találtam rá a vaníliapuding főzésen át az almapéppel való fellazításig. A legegyszerűbb lehetőségre azonban egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet. Ekkor döntöttem el, hogy a régóta a mélyhűtőmben leledző, még akciósan vásárolt gesztenyemassza kihívását elfogadom, és lesz, ami lesz, csinálok egy KÖNNYŰ gesztenyés tortát. Egyik ismerősömnek születésnapja is volt, így még apropót is találtam hozzá. Szeretek növényi tejszínhabbal (Hulala) süteményeket készíteni, mert gyorsan kemény hab lesz belőle, és magától sokáig megtartja az állagát. Nekem nincs gesztenyenyomóm, ezért egyszerűen fokhagymanyomót használtam a teteje díszítéséhez.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A gesztenyemassza önmagában elég édes és rumos, de ízlés szerint lehet még a krémbe cukrot, és rumaromát keverni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a piskótát. A 6 tojást szétválasztjuk, a sárgájákat a cukorral krémesre keverjük. Ezután apránként hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. Egy kevéssel fellazítjuk a sárgájás masszát, végül a maradék habot óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  2. Ha a piskóta kihűlt, elkészítjük a krémet. Fontos, hogy előzőleg teljesen olvasszuk ki a gesztenyemasszát. Egy kis darabot belőle tegyünk félre a díszítéshez. Egy keverőtálban apró darabokra tördeljük és hozzáöntjük a növényi tejszínhabot. Ezzel simára, habosra keverjük, amíg egy egynemű krémet nem kapunk.
  3. A piskótát 2 részre (ügyesebbek 3 részre) vágjuk, és megkenjük a gesztenyés krémmel. Ebből is tegyünk félre 1-2 evőkanálnyit a díszítéshez.
  4. Kis lábosban felolvasztjuk az apróra tördelt csokoládét és a vajat. A tortát vékonyan bevonjuk vele. Ebből is fog maradni a díszítéshez.
  5. Kb. 20 percre tegyük hűtőbe a tortát, hogy a csokoládébevonat megdermedjen, és tudjuk folytatni a díszítést.
  6. A torta közepére, peremet hagyva rákenjük a gesztenyekrémet. Erre rányomjuk a félretett gesztenyemasszát, és végül a maradék csokoládéból kanál segítségével vékony csíkokat húzunk rá hosszában, majd keresztbe. Ha a csokoládé időközben megdermedt volna, tegyük vissza a tűzre egy picit, amíg újra folyóssá nem válik.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 42 693
elküldve: 23
receptkönyvben: 286
elkészítve: 17/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Kama Suflé

Mióta szakács: 2009.10.12.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egyszerű gesztenyetorta, gesztenyekrémes torta, gesztenyés torta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dehira
dehira Sun, 2014-11-09 23:22

Most lett kész, holnap kapja az 5 éves ünnepelt. Csak egy észrevételem van a krémhez: kellett a habfixáló a hulala felveréséhez és csak azután adtam hozzá a reszelt gesztenyemasszát. Szép kenhető krém lett. Dupla adaggal az egész tortát bevontam hogy cukordarával díszíthessem. Köszönöm a receptet! :)

LongbowPrincess
LongbowPrincess / LongbowPrincess Mon, 2014-01-13 12:24

Szia! Nagyon tetszik ez a torta, elkészíteném apukám születésnapjára (most csütörtökön lesz).
Viszont van egy olyan gondom, hogy előző nap tudnám csak elkészíteni... vajon mennyire esik össze, folyik szét a krém másnapra? :S (még eléggé kezdő vagyok, nincs tapasztalatom tejszínes krémmel)
Köszi a segítséget előre is! :)

Pirka
Kama Suflé / Pirka Mon, 2014-01-13 13:52

Szia! Szerintem ha Hulalával csinálod, akkor nem lesz semmi gond. Ez egy növényi tejszínhab, amit jól be kell hűteni (sima hűtőben) és így villámgyorsan kemény habbá lehet verni, utána pedig jól tartja az állagát. Mivel itt először pár másodpercig kell önmagában verni, aztán a gesztenyemasszával együtt, az egy kicsit "lefolytja" amúgy is a habot, de szép krémes lesz.
A cukrozásra viszont figyelj, mert ha cukrozott a gesztenyemassza is, akkor már nem kell bele plusz cukor, mert a Hulala is cukrozott. (Van nem cukrozott verziója is, de azt eddig csak nagyon kevés helyen láttam.)
Ha van még kérdés, írj nyugodtan! :)

LongbowPrincess
LongbowPrincess / LongbowPrincess Mon, 2014-01-13 22:43

Szia! Köszönöm szépen a gyors választ!
Sajnos sima habtejszínem van itthon :S Legutóbb abból is sikerült szép habot vernem valamihez, de akkor gyorsabban elfogyott, minthogy a tartósságáról meggyőződhettem volna... :) Azon gondolkodtam, hogy ha habfixálót/zselatint teszek hozzá pluszban, az segít-e? (túrós krémnél bevált a zselatin, de félek hogy itt a könnyedség rovására menne, bár nem tudom, pontosan milyen állaga lesz a habnak a gesztenyével összekeverve...)

LongbowPrincess
LongbowPrincess / LongbowPrincess Thu, 2014-01-16 23:05

Sziaaaa! Jelentem tegnap megcsináltam, úgy ahogy beszéltük, habfixálóval, és 5 tojásos, kakaós piskótával. Nagyon-nagyon finom lett, egyáltalán nem esett szét mára, nagyon szépen megtartotta a formáját és egyáltalán nem volt édes!!! (nem tettem az édes gesztenyemassza mellé plusz cukrot).
Hatalmas sikere volt, nagyon köszönöm a receptet és a segítséget!! :)

Gincsó
Gincsó Fri, 2012-05-04 11:57

Nagyon jó recept! :) Elkészítettem és nagy sikert aratott.
Most egy másik szülinaposnak készítem el! :)

Pirka
Kama Suflé / Pirka Fri, 2012-05-04 14:46

Szia! Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy siker koronázta a sütést! :)

edinazsofi
edinazsofi Thu, 2012-03-01 17:25

Nagyon jól néz ki a torta és biztos nagyon finom is ;) ....a legjobb barátnőm kedvence a gesztenye, ezt biztosan elkészítem majd neki.
Köszi a receptet!

Szuette
eSZeM / Szuette Thu, 2012-03-01 16:31

Szia, ez nagyon jól hangzik, biztosan megpróbálom elkészíteni. Gondolom állati eredetű tejszínhab is jó hozzá. Jól értelmezem, nem kell felverni, csak összekeverni a gesztenyemasszával? Köszönm szépen a receptet:) Üdv: szuette

Pirka
Kama Suflé / Pirka Thu, 2012-03-01 16:52

Szia! Szerintem biztos jó hozzá sima habtejszín is. Én robot habverővel vertem fel. Hab nem lesz belőle, mert a gesztenyemassza "lefogja", de szép krémet lehet így nyerni belőle. Egészségetekre! :)

536
tojás 6 db
finomliszt 6 evőkanál
cukor 6 ek
szódabikarbóna 1 kávéskanál
1 csipet
gesztenyemassza 250 g
növényi habtejszín 2 dl
étcsokoládé 300 g
teavaj 100 g