Nosalty Logó

Sült hekk Kornéltól

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Kornél
Sült hekk Kornéltól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
Összesen 2228 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
Összesen 4454 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
Összesen 417 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.3 g

Zsír

  • Összesen
    216.9 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    201 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1242.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    694 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    243.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    89 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    171 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    523 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    382 micro
Összesen 2228 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.6 g

Zsír

  • Összesen
    433.8 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    198 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    158 g
  • Koleszterin
    402 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2485.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    1388 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    486.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    279 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    178 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    342 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    396 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1046 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    765 micro
Összesen 4454 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 417 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fagyasztott halat engedjük ki. Ezt szobahőmérsékleten végezzük, ne használjunk meleg vizet vagy mikrót a folyamat gyorsítására. Számoljunk jó néhány órát az olvasztásra, a készítés előtt ezt bele kell kalkulálnunk a szükséges időbe.
  2. Ellenőrizzük, hogy a halat megtisztították-e, pikkelyeit megfelelően eltávolították. A megtisztított halat vágjuk fel végig a hasi részen, ha maradt benne belsőség távolítsuk el. Majd az oldalait kb. fél centis osztásokkal irdaljuk be. Ha ez kész, alaposan sózzuk be, ügyelve, hogy jusson a hasüregbe, valamint a beirdalt részeken is jól dörzsöljük be.
  3. Egy tányéron vagy tálcán keverjük össze a lisztet fűszerpaprikával. Ebbe forgassuk meg alaposan a halakat közvetlenül a sütés előtt.
  4. Hevítsünk olajat egy edényben. A mennyisége akkor jó, ha a halat ellepi sütéskor, a hőmérséklete pedig akkor, ha egy belemártott fogpiszkáló habzani kezd. A megfelelő hőfok elérésekor tegyük bele a halakat, majd kissé vegyük le a gázlángot. Forgassuk a halakat egyik oldalról a másikra gyakran (kb. 2 percenként). Összességében -a hal méretétől függően is- kb. negyedóra alatt készül el a hal. Ekkor már nem lesz belül sem étvágyrontóan félig sült, rosszabb esetben nyálkás, amit gyakran tapasztalhatunk a halsütőknél, az erőltetett, nem megfelelő ideig tartó sütésnek köszönhetően.
  5. Az elkészült halat fogyaszthatjuk magában akár friss citromlével is, illetve friss vagy majonézes salátákkal, esetleg citromos vagy lime-os majonéz mártással, tartár vagy hollandi mártással.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 46
  • 7 napos nézettség: 437
  • Össznézettség: 230026
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 22.

Ajánló

Kitűnő családi ebéd vagy vacsora, gyerekek is előszeretettel fogyasztják.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kornél 167 recept

A balatoni halsütők kínálatában majdnem mindegyikben megtaláljuk a sült Heck (Hekk, Hake, stb.) elnevezésű halat. Olyannyira elterjedt, hogy talán sokan közülünk hajlamosak azt gondolni, hogy a "balatoni" hekk a balatonban él, holott ez távolról sem igaz. Az Atlanti-óceán lakója, és leginkább Argentína partjainál halásszák, hazánkba már csak fagyasztott állapotban, mint törzs, vagy mint filé érkezik. Fehér, szálka nélküli ízletes húsa azonban tömegek kedvencévé tette, gyerekek és felnőttek is egyaránt fogyaszthatják. Kevés azonban az igazán jól elkészített sült hal belőle, melynek többféle oka is lehet, azonban nem tisztem ezen okokat firtatni, inkább megosztom azt a receptet, melyet magam is egy valamikori uszálykormányostól tanultam, és eddig még halsütéskor mindig bevált.

Hozzászólások

Gabys

Kedves Kornél, rutinosnak tartom magam, de nekem még sose sikerült, mindig szétesett a hal a sütés végére. Ízre finom, átsül, de mert elemeiben kerül a tányérra, így mindig elvette a kedvem. Fogalmam sincs miért esik szét. A fogpiszkálós tippet még sose hallottam, de hát a jó papné is holtig tanul:) Apró hiba: a sztoriban kicsi "b" a Balaton ahol a "él" a hekk. Megpróbálom ismét, kedvet adtál hozzá:) Köszi: Gabi

Kornél

Igaz, a Balaton az nagy "b"..:) Szerintem azért esik szét, mert vagy egyszer már vissza volt fagyasztva korábban, vagy nagyon hamar olvadt fel (meleg, vagy langyos víz alatt pl.) Tévhit, hogy a halat vízben kell felengedni, ez nem igaz, és nem kívánatosan fellazítja a húst is, ami aztán valóban szét tud esni. Próbáld meg a recept szerint, nem lesz hiba! És még egy fontos mozzanat: minél szélesebb fej? csipeszt használsz a sütésnél, annál jobb. Ha nincs, akkor pedig egy széles fej? fakanállal alá kell támasztanod, amikor forgatod. Üdv.: Kornél

Gabys

Köszönöm a tippet, de most frit?zben fogom kipróbálni, hátha.....:) A halat és semmilyen fagyasztott terméket nem szoktam visszafagyasztani. Legalább is én nem, aztán ki tudja míg hozzám kerül. Vízet sem használok, mert tökéletesen úgy van, ahogy tanácsolod. De a jöv? heti menüsorba beillesztettem a halacskát:) Üdv: G

Kornél

Kedves Gabys, meg sem fordult a fejemben, hogy esetlegesen Te fagyasztanád vissza, ámbátor a nagykerek, vagy a multik nem ennyire körültekint?ek id?nként...

Jolimami

Gratulálok, kedves Kornél! Gyönyör? a fotó, igazi profi munka! A recept is jó, én is így csinálom és valóban sosem esik szét. Fogpiszkáló helyett kenyérmorzsát vagy egy csipet zsemlemorzsát dobok az olajba, az is ugyanúgy habzással jelzi az olaj optimális h?fokát. Hát ez a fotó... csodaszép! Üdv: Éva

Kornél

Köszi Évi! Igen a morzsás a másik megoldás, igaz, hogy egy id? után az már szénné ég az olajban. Ezért jobb talán a fogpiszkáló. De nagyanyáink is morzsát szórtak anno, mégis száz évig éltek...:)

Jolimami

Kedves Kornél! Igen, valóban megég a morzsa, hacsak ki nem szedjük kell? id?ben. Nagymamim 103 évig élt, zsírral sütött-f?zött, nem volt akkor még olaj. Húsokat evett f?leg, persze nem az éhínséges háborús id?kben, és ahogyan írod, magas kort ért meg, nagyobb betegségek nélkül. Neki is biztos néha-néha szénné égett a teszt-morzsája... Üdvözlet és örömteli sütés-f?zést kívánok! Éva

Artemisz

Üdv., tetszik, hogy részletesen, a "trükköket" ismertetve írod le a receptet! :)

Kornél

Elvileg az lenne a cél, hogy mások számára is érthet? legyen, hogy ténylegesen elkészíthet?vé váljék a recept. :)

sarai eva

Kedves Kornél! Már többször csináltam így a halat és semmi gond nincs a sütéssel kapcsolatban. Ami igazán tetszik, hogy milyen alaposan írtad le a tisztítással kapcsolatos teend?ket.Már több évtizedes gyakorlatom van a konyhában, de még mindig szeretek tanulni.Minden kezd? háziasszonynak így kellene tanítani a fortélyokat és bátrabbak lennének a konyhában. Üdvözöllek: Éva

csillanyu

Kedves Kornél! Családom nagyon szereti a sült halat, de eddig nem sikerült valami tökéletesre, pedig nem vagyok kezd? háziasszony. Köszönöm a tökéletes és részletes leírást, így nagyon finom lett. :) Csilla

Kornél

örülök, hogy segíthettem kedves Csilla! :)

Törölt felhasználó

Isteni!

Kornél

:)

Törölt felhasználó

Hali. Mádók, miért lesz málós, szinte pépes a Hekktörzs? Egy rácsra pakolva a haltörzseket kiolvasztom, kb 2-3 óra mire kiolvad, de még érzem hogy van tartása. Finoman megpucolom, lemosom. Majd jön a sütést, amit eddig 2 féleképp készítettetem vagy palacsintatésztával vagy bepaníroztam. Hekket most készítettem el?ször, és els? kisérletnek a panírozós változtatot készítettem el. Nagyon keser? lett a hal húsa, a bundája nem, emelett semmi tartása nem volt, szinte pépes volt. Ma készítettem a palacsintás módszerrel, ahogy írták a klasszikus balatoni hekk recept alapján. Nagyon finom bundája lett, amiben azt reméltem szépen átsül. Na annyira átsült ahogy a kicsit kemény bundáját áttörtem belül szinte egy halpépet kaptam. Csak a szálkák voltak egyben, az egész hal tocsogott mint valami s?r? leves, egy kibelezett cipóban. A kérdésem én basztam el valamit, vagy rossz a hal amit vettem? Egyébként classic Balatoni hekk a márkája.

Kornél

A hiba Nálad lesz... Egyrészt egész halat nem szokás panírozni, csak szeletet, vagy filét, miután képtelenség átsütni a húst. Másrészt pedig a palacsinta tésztás verzió esetében el?tte paprikás lisztbe forgatják a halat, majd közvetlen a forró olajba tétel el?tt mártják a híg tésztába. Ami alapvet?en még mindig s?r?bb, mint a klasszikus palacsinta tészta, és nem is egészen az. Hiba továbbá, ha a hal a felolvasztásakor túl sok id?t tölt szoba h?mérsékleten, ilyenkor nagyon megpuhul, és sütéskor málóssá válhat, mégis csak fagyasztott húsról van szó. Legjobb, ha el?z? nap kiveszed a fagyasztóból, és a h?t?ben enged ki a hal. Szobah?mérsékleten pedig csak annyi ideig szabad kint tartani feldolgozás nélkül, amennyi a legszükségesebb.

Gabys

Kedves Kornél, még mindig isteni:) Ma ismét megcsináltam, ez volt a kés?i ebédünk. Baromi gyorsan készen van, a frit?zt nem igazán szeretem. De 15 perc alatt sült krumplival együtt a komplett ebéd készen lett. A férjem azt mondta tökéletes, már csak a Balaton hiányzik a feelinghez:) Még 1x köszönöm! Üdv: Gabi

Törölt felhasználó

Kedves Kornél! Filével is elkészíthet? így a hal?

Kornél

Szia, filéb?l is készítheted, de a paprikás liszt alapvet?en b?rös halakhoz passzol. Filéb?l ha b? zsíradékban sütöd, akkor valamilyen bundázott étel készíthet?, tehát panír, tempura, vagy sörtésztába kell forgatnod közvetlenül a sütés el?tt a húst. Üdv.: Kornél

rcskvm

Hát ez valami szuper lett! Végre! Évek óta kínlódtunk itthon a belül pépesen trutymós hekkel, tényleg a melegvíz alatt történ? felengedés volt a ludas.... köszi a tippet!!! Ezentúl gyakrabban fogjuk csinálni!!! :-)

Törölt felhasználó

A kalória tartalom nem lett véletlenül hibásan kiszámolva? Az olaj amiben sül, nem szívódik fel a halban teljesen. Lehet, hogy rosszul gondolom, de az túlzásnak t?nik.

Kodia1

Nálam nem ilyen szép a külseje. Olajba helyezés után ledobja a hal a paprikás liszt nagy részét. Nem tudom, hogy lehetne elkerülni. Próbáltam úgy is, hogy paprikás liszt-tojás-paprikás liszt, az nagyon rossz ötlet volt. Úgyhogy maradtunk az els? verziónál, ami amúgy jó volt, csak nem annyira gusztusos. Üdv: Klaudia

Kornél

Kedves Klaudia, elvileg nem dobhatná le. A gyakorlat viszont a következ?: amennyiben a kiolvasztáskor túlságosan vizes lenne a haltörzs, konyhai törl?kend?vel érdemes kissé leitatni róla a felesleges vizet. Másrészt a paprikás lisztbe történ? forgatáskor alaposan bele kell nyomkodni a hal b?rébe a lisztet, a felesleges mennyiséget pedig egyszer?en le kell rázni a törzsr?l. A legfontosabb pedig, hogy a lisztbe közvetlenül a sütés el?tt forgatjuk csak bele. Akkor nem fogja ledobni. Remélem segítettem. Üdv.: kornél

Kodia1

Köszönöm a tanácsot! Nem adom fel! :-) Üdv: Klaudia

mannyer

Kedves Kornél! A recept szerint megcsináltam a hekket, tökéletes lett. 9 éves fiam bókja erre a garancia: "Anya, ez jobb, mint a balatoni" :) Köszi a részletes útmutatót!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

8 csodásan zöldellő, harsanó, mégis puha spárgás fogás a tavasz...

Bár az elmúlt hetekben csak néhány olyan nap volt, amikor igazán csodálhattuk a tavasz szépségét, afelől nem lehet kétségünk, hogy a spárgaszezon már javában tart! Nincs sok időnk kiélvezni ezt a csodás zöldséget, éppen ezért összegyűjtöttük a legfinomabb recepteket egy helyre, hogy neked már ne menjen el az időd a keresgéléssel.

Nosalty

További cikkek