r
Nosalty Logó

Sült hekk Kornéltól

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Kornél
Sült hekk Kornéltól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
Összesen 2228 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
Összesen 4454 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
Összesen 417 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.3 g

Zsír

  • Összesen
    216.9 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    201 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1242.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    694 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    243.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    89 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    171 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    523 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    382 micro
Összesen 2228 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.6 g

Zsír

  • Összesen
    433.8 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    198 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    158 g
  • Koleszterin
    402 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2485.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    1388 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    486.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    279 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    178 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    342 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    396 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1046 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    765 micro
Összesen 4454 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 41% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 417 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fagyasztott halat engedjük ki. Ezt szobahőmérsékleten végezzük, ne használjunk meleg vizet vagy mikrót a folyamat gyorsítására. Számoljunk jó néhány órát az olvasztásra, a készítés előtt ezt bele kell kalkulálnunk a szükséges időbe.
  2. Ellenőrizzük, hogy a halat megtisztították-e, pikkelyeit megfelelően eltávolították. A megtisztított halat vágjuk fel végig a hasi részen, ha maradt benne belsőség távolítsuk el. Majd az oldalait kb. fél centis osztásokkal irdaljuk be. Ha ez kész, alaposan sózzuk be, ügyelve, hogy jusson a hasüregbe, valamint a beirdalt részeken is jól dörzsöljük be.
  3. Egy tányéron vagy tálcán keverjük össze a lisztet fűszerpaprikával. Ebbe forgassuk meg alaposan a halakat közvetlenül a sütés előtt.
  4. Hevítsünk olajat egy edényben. A mennyisége akkor jó, ha a halat ellepi sütéskor, a hőmérséklete pedig akkor, ha egy belemártott fogpiszkáló habzani kezd. A megfelelő hőfok elérésekor tegyük bele a halakat, majd kissé vegyük le a gázlángot. Forgassuk a halakat egyik oldalról a másikra gyakran (kb. 2 percenként). Összességében -a hal méretétől függően is- kb. negyedóra alatt készül el a hal. Ekkor már nem lesz belül sem étvágyrontóan félig sült, rosszabb esetben nyálkás, amit gyakran tapasztalhatunk a halsütőknél, az erőltetett, nem megfelelő ideig tartó sütésnek köszönhetően.
  5. Az elkészült halat fogyaszthatjuk magában akár friss citromlével is, illetve friss vagy majonézes salátákkal, esetleg citromos vagy lime-os majonéz mártással, tartár vagy hollandi mártással.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 631
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 99
  • Össznézettség: 306103
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 22.

Ajánló

Kitűnő családi ebéd vagy vacsora, gyerekek is előszeretettel fogyasztják.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sült hekk Kornéltól
Kornél 167 recept

A balatoni halsütők kínálatában majdnem mindegyikben megtaláljuk a sült Heck (Hekk, Hake, stb.) elnevezésű halat. Olyannyira elterjedt, hogy talán sokan közülünk hajlamosak azt gondolni, hogy a "balatoni" hekk a balatonban él, holott ez távolról sem igaz. Az Atlanti-óceán lakója, és leginkább Argentína partjainál halásszák, hazánkba már csak fagyasztott állapotban, mint törzs, vagy mint filé érkezik. Fehér, szálka nélküli ízletes húsa azonban tömegek kedvencévé tette, gyerekek és felnőttek is egyaránt fogyaszthatják. Kevés azonban az igazán jól elkészített sült hal belőle, melynek többféle oka is lehet, azonban nem tisztem ezen okokat firtatni, inkább megosztom azt a receptet, melyet magam is egy valamikori uszálykormányostól tanultam, és eddig még halsütéskor mindig bevált.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek