Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spaghetti alla Carbonara 4.

Spaghetti alla Carbonara 4.
Spaghetti alla Carbonara 4.
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az első tésztarecept, melyet egy olasz barátomtól tanultam még tizenévesen.
Azóta is nagyon szeretjük, bár ha igazán jót akarunk enni ebből a fajta tésztából, mi magunk készítjük el, kevés helyen ismerik, és főzik tradicionális módon. Nagyon sok étteremben (helyenként még Olaszországban is!) használnak a tojáshoz tejszínt vagy besamelt, illetve tesznek bele hagymát, petrezselymet, valahol még főtt sonkát is. Szuverén döntés mondhatni, a gasztronómiai értelmezés szabadsága, én azonban azon a véleményen vagyok, hogy ez a tészta ezzel a módozattal a legjobb, nem véletlen készítették e módon generációkon keresztül. Az egyszerűségében lakozik nagyszerűsége.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A spagetti tésztát tegyük fel főni lobogó, sós vízben.
  2. A szalonnát kockázzuk fel (csíkozhatjuk is), és az olívaolajon pirítsuk üvegesre, majd tegyük félre.
  3. A tojásokat verjük fel egy keverőtálban, és adjuk hozzá a reszelt sajtokat, majd frissen őrölt feketeborsot, közben a serpenyőt a szalonnákkal tegyük vissza kis lángra.
  4. Amikor a tésztánk megfőtt (al dente - a közepe kissé roppanós még), szűrjük le, majd öntsük a serpenyőbe a közben felforrósodott szalonna kockákra, majd jól forgassuk át.
  5. Közben adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, forgassuk még át néhányszor, majd öntsük a keverőtálba a sajtos tojásra.
  6. Gyors mozdulatokkal, de alaposan forgassuk át a tésztát, hogy a sajtos tojás bevonja az összeset.
  7. Azonnal tálaljuk, frissen reszelt parmezánnal és frissen őrölt feketeborssal szórjuk meg.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 599
elküldve: 0
receptkönyvben: 243
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
167 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

spagetti szénégető módra, spaghetti carbonara

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-18 16:08

Az itt leírtak alapján készítettem el, egyáltalán nem volt nehéz.
Megfelelő, igazi olasz alapanyagot nem sikerült találni, így parmigiano-reggiano helyett csak annak zacskós, reszelt utánzatát, pancetta helyett jobb fajta bacont, pecorino helyett hazai érlelt juhsajtot használtam. Ennek ellenére isteni finom lett, nagyon hasonló ahhoz, mint amilyet nemrég ettem Rómában.
Köszönöm! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-01-14 05:18

Ezt nem mint Carbonara 4., hanem mint Carbonara No. 1. kéne besorolni, ugyanis ez az eredeti, klasszikus recept.

(A tejszínt talán az magyarázza, hogy a házi receptben a tojás majdnem nyers, s úgy tudom, ez éttermekben tilos; tojásport vagy előkezelt tojást használnak, és annak a lágyítására vethették be a tejszínt. Talán van itt szakértő, aki többet tud erről, én csak tippelek.)

salumeria
Kornél / salumeria Fri, 2011-01-14 15:18

Kedves Jakobi,

először is köszönöm az elismerésed.
Másodszor a tojás tekintetében valóban nyers tojást keverünk össze sajtokkal, azonban az a forró tésztára kerül, és át is van forgatva, tehát a tojás nem lesz nyers többé ( a sajt is megolvad), mindössze nem csapódik ki, mint a rántottánál (ezért nem használunk már direkt hőt). Az olvadt sajttal pedig egy krémes állagot kölcsönöz a tésztának. Azokon a helyeken adnak hozzá tejszínt, ahol nincsenek tisztában az arányokkal, és a tészta emiatt száraz. Ezt tejszínnel ellensúlyozzák (hallottam már besamelről is, hát az meg maga a botrány). Őszintén szólva a hülye túristák miatt még egyes felkapottabb olasz üdülőhelyeken is találkozni ilyen eljárással.
Az én célom azonban nem az, hogy birkabőrbe bújva beálljak ebbe a táborba, hanem az autentikus módon történő ételkészítés, a receptúrák eredeti formájának megőrzése. Ami jó, azt felesleges "újragondolni", "átértelmezni", mert attól jobb nem lesz, csak más, esetenként el is veszíti az étel a jellegét. (lásd: tejszínes carbonara...pffffff)
A jó olasz éttermek itthon is ezzel az eljárással készítik a carbonara-t, ahol meg másképp, azt egyék is meg.
Mégegyszer köszi.
Üdv.: Kornél

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-09-08 11:46

Szia Kornél! Na, ezt nem gondoltam volna, hogy még Olaszországban is van olyan hely, ahol tejszínt tesznek a carbonarába...... Még valami. Elfogadsz egy aprócska megjegyzést? A tészta főzővizéből egy kisebb merőkanálnyi igazán jót tesz neki. Legalábbis én szoktam hozzá tenni, meg általában más tészták mártásához is (2 adag carbonarához kb. 2 evőkanálnyit) illetve eleve nem leszűröm a tésztát, hanem a főzővízből merem ki, bele a serpenyőbe - így marad rajta egy kis főzővíz . Ezt az olasz barátnőmtől tanultam. Juci

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2010-09-08 21:39

Kedves Juci,

Sok olyan tsézta recept van (pl. amatriciana, arrabiata, puttanesca, stb.), amelyeknek direkt jót tesz a főzőlé. Általában használom is. A carbonara esetében viszont nem, én nem érzem, hogy hiányozna. Üdv.: K.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-09-08 11:57

Egyik alkalommal, amikor Olaszországban jártunk, nekünk is helyi "illetékes" adta át a tejszínes receptet, mi azóta is úgy készítjük. Szóval tényleg létezik ilyen változat! A tészta főzővíz hozzáadás tényleg jó dolog! Üdv: Mrs Smith

837
spagetti tészta 500 g
kolozsvári szalonna 130 g
tojás 3 db
pecorino sajt 30 g
parmezán sajt 45 g
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint