r
Nosalty Logó

Spaghetti alla Carbonara 4.

Kornél
Spaghetti alla Carbonara 4.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

837
Kalória
29.3g
Fehérje
94.2g
Szénhidrát
36.7g
Zsír
50.6g
Víz
179.7g
Koleszterin
4g
Élelmi rost
3.5g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 837 kcal
  • 14% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3348 kcal
  • 14% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 377 kcal
  • 14% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1204.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    261 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    471 mg
  • Nátrium
    289 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    94.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    314 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 837 kcal
  • 14% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.1 g

Zsír

  • Összesen
    146.9 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    719 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4819.5 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    377 mg
  • Kálcium
    1044 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    318 mg
  • Foszfor
    1885 mg
  • Nátrium
    1158 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    376.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    202.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    329 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    128 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1258 micro
  • Kolin:
    509 mg
  • Retinol - A vitamin:
    327 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    820 micro
Összesen 3348 kcal
  • 14% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    22.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 377 kcal

Elkészítés

  1. A spagetti tésztát tegyük fel főni lobogó, sós vízben.
  2. A szalonnát kockázzuk fel (csíkozhatjuk is), és az olívaolajon pirítsuk üvegesre, majd tegyük félre.
  3. A tojásokat verjük fel egy keverőtálban, és adjuk hozzá a reszelt sajtokat, majd frissen őrölt feketeborsot, közben a serpenyőt a szalonnákkal tegyük vissza kis lángra.
  4. Amikor a tésztánk megfőtt (al dente - a közepe kissé roppanós még), szűrjük le, majd öntsük a serpenyőbe a közben felforrósodott szalonna kockákra, majd jól forgassuk át.
  5. Közben adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, forgassuk még át néhányszor, majd öntsük a keverőtálba a sajtos tojásra.
  6. Gyors mozdulatokkal, de alaposan forgassuk át a tésztát, hogy a sajtos tojás bevonja az összeset.
  7. Azonnal tálaljuk, frissen reszelt parmezánnal és frissen őrölt feketeborssal szórjuk meg.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p

Ez az első tésztarecept, melyet egy olasz barátomtól tanultam még tizenévesen. Azóta is nagyon szeretjük, bár ha igazán jót akarunk enni ebből a fajta tésztából, mi magunk készítjük el, kevés helyen ismerik, és főzik tradicionális módon. Nagyon sok étteremben (helyenként még Olaszországban is!) használnak a tojáshoz tejszínt vagy besamelt, illetve tesznek bele hagymát, petrezselymet, valahol még főtt sonkát is. Szuverén döntés mondhatni, a gasztronómiai értelmezés szabadsága, én azonban azon a véleményen vagyok, hogy ez a tészta ezzel a módozattal a legjobb, nem véletlen készítették e módon generációkon keresztül. Az egyszerűségében lakozik nagyszerűsége.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek