Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Párolt - pergős rizs

Párolt - pergős rizs
Párolt - pergős rizs
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rizses ill. rizibizis ételek hozzászólásaiban a párolt "pergős" rizsre jobbnál jobb elkészítési módokat olvastam, könnyűeket, nehezebbeket, gyorsakat, időigényesebbeket, sütőben pároltat, utópihentetettet... a rizs is egy "mumus" talán? Sokáig én sem tudtam elkészíteni ehető formában - rendszerint kívül mászkos, belül kemény lett a végeredmény. Aztán egyszer ebéd közben az egyik kedves kolléganőm megtanította a saját verzióját, azóta nekem ez a tuti. Csak az elején kell odafigyelnem, utána el is lehet felejteni. Mindig sikerül, és változatosan tudom fűszerezni pluszban, ha úgy tartja kedvem. De igazán "natúrban" ízlik leginkább. Gondoltam, hátha másnak is "bejön" ez a változat.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérünk - ahogyan Anyukám tanította, "ahányan leszünk, annyiszor laza két maréknyi" - rizst, ez személyenként kb. 8-10 dkg. Átmossuk több alkalommal, amíg a víz tisztán leöblíthető róla. Ezt a műveletet eleve egy mérőedényben végzem el, így pontosan látom, mennyi rizst készítek, és ehhez viszonyítom a szükséges - a rizshez számított dupla mennyiségű vizet. (Csak nem elfelejteni rápislantani, hogy mennyi rizs is volt, mielőtt a serpenyőbe öntjük!)
  2. Egy nagyobb serpenyőben, ill. wokban felhevítjük az olajat, és hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst. Magasabb hőfokon kevergetve, "fehéredésig" pirítjuk, amikor már a színe opálossá válik, és a szemek kezdenek összetapadni.
  3. Felöntjük a rizs mennyiségéhez viszonyított dupla mennyiségű vízzel, ízesítjük sóval, és beledobjuk a hagymát v. póréhagymát, egészben. Egyszer átkeverjük, majd fedő alatt alacsony hőfokon, kb. 15-20 percig hagyjuk főni. (Közben nem emeljük fel a fedőt, nem keverjük meg!)
  4. A 15 perc elteltével óvatosan ránézünk. Ha már nem látunk "vízbuborékokat", csak nedves gőzt felszállni, akkor elzárjuk, és visszatéve a fedőt még legalább 30 percig pihenni hagyjuk.
  5. A pihenőidő elteltével már tálalható is, tálalás előtt a vele főtt hagymát kidobjuk belőle.

  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 117 126
elküldve: 6
receptkönyvben: 345
elkészítve: 38/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiseszti

Mióta szakács: 2009.12.31.
22 recept

receptkategóriák

egyéb elnevezések

párolt rizs, rizs párolva

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SzBarbara89
SzBarbara89 Tue, 2015-11-24 22:02

Ha szeretnék rakni bele borsót vagy kukoricát, azt mikor tegyem bele? A tippem az lenne, hogy az elején, amikor felöntjük vízzel, hogy együtt főjjenek meg. De kérnék megerősítést :) köszönöm

kiscsillag1222
kiscsillag1222 Thu, 2014-07-03 17:01

Szia! Eddig nem sok sikert értem el én sem a pergős rizsek terén,viszont a te recepted nagyon jó! :) Ma elkészítettem,és szuper. Igaz,én hagymát nem tettem bele,de ki fogom úgyis próbálni. Én egy bögre rizshez 3dl meleg vizet tettem,nem 6dl-t,de így lett jó. Mostmár mindig így fogom elkészíteni. Köszönöm! :)

esanyi71
esanyi71 Thu, 2014-03-13 19:14

Nem 6 dl víz kell hozzá? Mivel dupla víz, mint rizs. A receptben 3 dl van!

csukcs
Csillu / csukcs Wed, 2014-01-22 14:40

Régen mindig a mikróban csináltam a rizst. Kipróbáltam ezt a receptet és tökéletes. Köszönöm!

nila6748
zsebipumba / nila6748 Mon, 2014-01-20 15:04

szia, ISTENI lett, eddig mindig bajlódtam a rizzsel, pedig barátom nagyon szereti, de sose tudtam rendesen megcsinálni, mindig összetapadt, kulimász lett belőle. Most meg nagyon finom, pont jó köszi szépen

Szotty
Szotty / Szotty Tue, 2013-12-17 14:31

Szia! Lehet én vagyok a vaksi, de menniy víz kell hozzá? Oké, hogy lemosom a szemeket, de azt nem látom sehol menniy vízzel kell felönteni. Választ előre is köszönöm. Üdv Évi

szeag
Sz. Ági / szeag Sun, 2012-03-18 18:57

Ma a te recepted szerint készítettem a rizst (jó lett), eddig sütőben csináltam (úgy is jó), de azt hiszem, maradok a tiednél. A főzési idő és a vízmennyiség nagyon jól be van lőve, és egyszerűbb megcsinálni, nem kell kirámolni a sütőből azt a sok tepsit...

blondevilke
Blondevilke / blondevilke Sun, 2011-09-18 01:11

Régen én is ugyanígy csináltam. A hagymát imádom benne, sztem attól lesz olyan finom íze. Viszont mostanában, mindennap kell 100 gr rizst főznöm, mikróban főzöm és 7 perc alatt kész. (abban a dobozban főzöm, amiben magammal viszem majd, így még plusz mosogatás sincs.)

325
rizs 32 dkg
víz 7 dl
olívaolaj 2 ek
1 kávéskanál
vöröshagyma 0.5 közepes fej