r
Nosalty Logó

Párolt - pergős rizs

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kiseszti
Párolt - pergős rizs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 325 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1303 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 121 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    396 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    194.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 325 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2095.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    316 mg
  • Nátrium
    1583 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    257.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    778.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    747 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 1303 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    193.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 121 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kimérünk - ahogyan Anyukám tanította, "ahányan leszünk, annyiszor laza két maréknyi" - rizst, ez személyenként kb. 8-10dkg. Átmossuk többalkalommal, amíg a víz tisztán leöblíthető róla. Ezt a műveletet eleve egy mérőedényben végzem el, így pontosan látom, mennyi rizst készítek, és ehhez viszonyítom a szükséges - a rizshez számított dupla mennyiségűvizet.(Csak nem elfelejteni rápislantani, hogy mennyi rizs is volt, mielőtt a serpenyőbe öntjük!)
  2. Egy nagyobb serpenyőben, ill. wokban felhevítjük az olajat, és hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst. Magasabb hőfokon kevergetve, "fehéredésig" pirítjuk, amikor már a színe opálossá válik, és a szemek kezdenek összetapadni.
  3. Felöntjük a rizs mennyiségéhez viszonyított dupla mennyiségűvízzel, ízesítjük sóval, és beledobjuka hagymát v. póréhagymát, egészben. Egyszer átkeverjük,majd fedő alatt alacsony hőfokon, kb. 15-20 percighagyjuk főni. (Közben nem emeljük fel a fedőt, nem keverjük meg!)
  4. A 15 perc elteltével óvatosan ránézünk. Ha már nem látunk "vízbuborékokat", csak nedves gőzt felszállni, akkor elzárjuk, és visszatéve a fedőt még legalább 30 percig pihenni hagyjuk.
  5. A pihenőidő elteltével már tálalható is, tálalás előtt a vele főtt hagymát kidobjuk belőle.
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 209
  • Tegnapi nézettség: 43
  • 7 napos nézettség: 376
  • Össznézettség: 180814
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 17.

Receptkategóriák

Párolt - pergős rizs
Kiseszti 22 recept

A rizses ill. rizibizis ételek hozzászólásaiban a párolt "pergős" rizsre jobbnál jobb elkészítési módokat olvastam, könnyűeket, nehezebbeket, gyorsakat, időigényesebbeket, sütőben pároltat, utópihentetettet... a rizs is egy "mumus" talán? Sokáig én sem tudtam elkészíteni ehető formában - rendszerint kívül mászkos, belül kemény lett a végeredmény. Aztán egyszer ebéd közben az egyik kedves kolléganőm megtanította a saját verzióját, azóta nekem ez a tuti. Csak az elején kell odafigyelnem, utána el is lehet felejteni. Mindig sikerül, és változatosan tudom fűszerezni pluszban, ha úgy tartja kedvem. De igazán "natúrban" ízlik leginkább. Gondoltam, hátha másnak is "bejön" ez a változat.

Hozzászólások (9)

Törölt felhasználó

Régen én is ugyanígy csináltam. A hagymát imádom benne, sztem attól lesz olyan finom íze. Viszont mostanában, mindennap kell 100 gr rizst f?znöm, mikróban f?zöm és 7 perc alatt kész. (abban a dobozban f?zöm, amiben magammal viszem majd, így még plusz mosogatás sincs.)

Sz. Ági

Ma a te recepted szerint készítettem a rizst (jó lett), eddig süt?ben csináltam (úgy is jó), de azt hiszem, maradok a tiednél. A f?zési id? és a vízmennyiség nagyon jól be van l?ve, és egyszer?bb megcsinálni, nem kell kirámolni a süt?b?l azt a sok tepsit...

PEGS

Köszi:) szuper tipp és.....

Törölt felhasználó

Szia! Lehet én vagyok a vaksi, de menniy víz kell hozzá? Oké, hogy lemosom a szemeket, de azt nem látom sehol menniy vízzel kell felönteni. Választ el?re is köszönöm. Üdv Évi

Kiseszti

Igazad van, elt?nt bel?le...pedig az a lényeg. Javítom. Köszönöm, hogy jelezted! :)

Törölt felhasználó

szia, ISTENI lett, eddig mindig bajlódtam a rizzsel, pedig barátom nagyon szereti, de sose tudtam rendesen megcsinálni, mindig összetapadt, kulimász lett bel?le. Most meg nagyon finom, pont jó köszi szépen

Csillu

Régen mindig a mikróban csináltam a rizst. Kipróbáltam ezt a receptet és tökéletes. Köszönöm!

esanyi71

Nem 6 dl víz kell hozzá? Mivel dupla víz, mint rizs. A receptben 3 dl van!

Kiseszti

Köszönöm hogy szóltál,fura-úgy emlékszem helyes volt az eredeti receptfeltöltés.Javítom.

Törölt felhasználó

Szia! Eddig nem sok sikert értem el én sem a perg?s rizsek terén,viszont a te recepted nagyon jó! :) Ma elkészítettem,és szuper. Igaz,én hagymát nem tettem bele,de ki fogom úgyis próbálni. Én egy bögre rizshez 3dl meleg vizet tettem,nem 6dl-t,de így lett jó. Mostmár mindig így fogom elkészíteni. Köszönöm! :)

SzBarbara89

Ha szeretnék rakni bele borsót vagy kukoricát, azt mikor tegyem bele? A tippem az lenne, hogy az elején, amikor felöntjük vízzel, hogy együtt f?jjenek meg. De kérnék meger?sítést :) köszönöm

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek