Párolt - pergős rizs
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kiseszti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
80g rizs286 kcal
-
175g víz0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
1g só0 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
Összesen
325
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
320g rizs1146 kcal
-
700g víz0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
4g só0 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
Összesen
1303
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
29.5g rizs106 kcal
-
64.5g víz0 kcal
-
1.5g olívaolaj13 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
4.1g vöröshagyma2 kcal
Összesen
121
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 523.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 396 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 194.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 187 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
325
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.3 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2095.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 316 mg
-
Nátrium 1583 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 257.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 778.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 747 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
1303
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 193.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
121
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Kimérünk - ahogyan Anyukám tanította, "ahányan leszünk, annyiszor laza két maréknyi" - rizst, ez személyenként kb. 8-10dkg. Átmossuk többalkalommal, amíg a víz tisztán leöblíthető róla. Ezt a műveletet eleve egy mérőedényben végzem el, így pontosan látom, mennyi rizst készítek, és ehhez viszonyítom a szükséges - a rizshez számított dupla mennyiségűvizet.(Csak nem elfelejteni rápislantani, hogy mennyi rizs is volt, mielőtt a serpenyőbe öntjük!)
- Egy nagyobb serpenyőben, ill. wokban felhevítjük az olajat, és hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst. Magasabb hőfokon kevergetve, "fehéredésig" pirítjuk, amikor már a színe opálossá válik, és a szemek kezdenek összetapadni.
- Felöntjük a rizs mennyiségéhez viszonyított dupla mennyiségűvízzel, ízesítjük sóval, és beledobjuka hagymát v. póréhagymát, egészben. Egyszer átkeverjük,majd fedő alatt alacsony hőfokon, kb. 15-20 percighagyjuk főni. (Közben nem emeljük fel a fedőt, nem keverjük meg!)
- A 15 perc elteltével óvatosan ránézünk. Ha már nem látunk "vízbuborékokat", csak nedves gőzt felszállni, akkor elzárjuk, és visszatéve a fedőt még legalább 30 percig pihenni hagyjuk.
- A pihenőidő elteltével már tálalható is, tálalás előtt a vele főtt hagymát kidobjuk belőle.
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 221
- Tegnapi nézettség: 26
- 7 napos nézettség: 90
- Össznézettség: 201366
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Kiseszti
22 recept
A rizses ill. rizibizis ételek hozzászólásaiban a párolt "pergős" rizsre jobbnál jobb elkészítési módokat olvastam, könnyűeket, nehezebbeket, gyorsakat, időigényesebbeket, sütőben pároltat, utópihentetettet... a rizs is egy "mumus" talán? Sokáig én sem tudtam elkészíteni ehető formában - rendszerint kívül mászkos, belül kemény lett a végeredmény. Aztán egyszer ebéd közben az egyik kedves kolléganőm megtanította a saját verzióját, azóta nekem ez a tuti. Csak az elején kell odafigyelnem, utána el is lehet felejteni. Mindig sikerül, és változatosan tudom fűszerezni pluszban, ha úgy tartja kedvem. De igazán "natúrban" ízlik leginkább. Gondoltam, hátha másnak is "bejön" ez a változat.