Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszibarackszörp és lekvár

Őszibarackszörp és lekvár
Őszibarackszörp és lekvár
40 perc / előkészület: 25 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eljött az ideje az őszibarackszörp és lekvár készítésének. Így az idén is elkészítettem ezt a kellemes ízű szörpöt és lekvárt. Az általam felhasznált hozzávalókkal, az elpárolgást is beleszámítva 100 gramm szörpben 220 kalória, és 100 gramm lekvárban 179 kalória van.

hozzávalók / 4 adag

  • 2.5 kg őszibarack
  • 2 citromból nyert citromlé (nálam a szörpnél 73 g, a lekvárnál 44 g)
  • 2.15 kg cukor (nálam ebből a levesítéshez 15 dkg, a szörphöz 1,5 kg, a lekvárhoz 50 dkg)
  • 25 g citromsav (szörphöz 15 g, a lekvárhoz 10 g)
  • 6 dl víz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az őszibarackot kimagozzuk, darabokra vágjuk, összekeverjük 15 dkg kristálycukorral, és lefedve állni hagyjuk 1 napig.
  2. Másnap feltesszük a vízzel főzni. Forrás után 1-2 perccel botmixerrel összetörjük (nem kell nagyon pürésnek lennie).
  3. Az őszibarackot átpasszírozzuk, de nem kell nagyon, hogy a lekvárba is maradjon egy kis nedvesség.
  4. Egy rozsdamentes edénybe beletesszük a levet. Ehhez hozzáadunk 1,5 kg kristálycukrot, és egy nagy, lédús citrom levét. Feltesszük főzni.
  5. Közben a darabosabb őszibarackot egy kisebb citrom levével, 0,5 kg cukorral feltesszük egy rozsdamentes edénybe főzni.
  6. Lehabozzuk a szörpöt, és ha kell, a lekvárt is. Pár percig kevergetve forraljuk mind a kettőt. Majd a szörphöz hozzáadjuk a 15 g citromsavat, és a lekvárhoz 10 g citromsavat. Ezután még mind a kettőt kevergetve 1-2 percig főzzük.
  7. Mikróban fertőtlenített üvegekbe töltjük a szörpöt is és a lekvárt is. Alaposan rácsavarjuk a tetejét az üvegeknek, majd fejre állítjuk őket pár percre.
  8. Száraz dunsztba tesszük, és itt hűtjük ki. (Én legalább 2-3 napig hagyom a dunsztban.)
  9. A szörpöt vízzel hígítva fogyasztjuk. A lekvárt süteményekbe vagy kenyérre kenve fogyasztjuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 8 465
elküldve: 2
receptkönyvben: 34
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

őszibarack szörp, őszibarack lekvár, lekvár és szörp barackból

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balintmonika
balintmonika Sat, 2016-01-09 14:22

Az elmúlt nyár a szörp jegyében telt el.Sok szörpöt készítettem.Ekkor akadtam a fenti receptre is.Miután elkészült a lekvár és a szörp is felcimkézve a kamrapolcra került.Meg is feledkeztem erről a szörpről.Tudtam,hogy még sok illetve sokféle szörp van a polcon.A fiam akadt az üvegre ami e csodát rejtegette.Mután megkóstolta elismeréssel kérdezte,hogy ki is az a Gonoszka.Merthogy a receptje alapján nagyon finom üdítőt készíthetett télvíz idején.Én viszont rájöttem,hogy a" Gonoszka" valójában gonoszságot jelent.Már tudom,hogy a jövő nyáron nem lebzselhetek,újra és (félek) újra el kell majd készítenem ezt a szörpöt.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2016-01-09 14:34

Köszönöm szépen Mónika! Nagyon örülök, hogy a fiadnak ennyire ízlik a szörp! Mindig öröm, ha sikerül olyan receptet feltenni, ami mások örömére is szolgál! Előre is jó szörp készítést (gyártást) kívánok, és addig élvezzétek ki családoddal a nyáron készített finomságok örömeit! Üdvözlettel: Kinga
Ui: a Gonoszka egyébként a cicám (volt már csak sajnos)!

2318
őszibarack 2.5 kg
citromlé 2 citromból nyert
cukor 2.15 kg
citromsav 25 g
víz 6 dl