r
Nosalty Logó

Kovászmentő indiai naan kenyér

Kenyér Művész
Kovászmentő indiai naan kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

355
Kalória
9.4g
Fehérje
70.5g
Szénhidrát
2.5g
Zsír
12.2g
Víz
-
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
135mg
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 355 kcal
  • 10% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1418 kcal
  • 10% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 254 kcal
  • 10% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    556.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    390 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 355 kcal
  • 10% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.7 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2225.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    400 mg
  • Nátrium
    1558 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    281.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    48.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 1418 kcal
  • 10% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    278 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    8.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 254 kcal

Elkészítés

  1. A hozzávalókat a víz kivételével összegyúrjuk. Ha túl kemény lenne, lazítsuk pár kanál vízzel. A lényeg, hogy egy nem kőkemény, ámbár nem ragadós tésztát kapjuk. Ha akarjátok pihentethetitek, de nem szükséges. Több órás pihentetés után pontosan ugyan olyan marhajóóó lesz, mintha azonnal sütitek.
  2. 4 egyenlő részre vágjuk, és kissé felgömbölyítjük. Ha jól dolgoztatok, akkor a nyújtáshoz liszt sem kell, mert egyáltalán nem tapad. Azért nem dőlünk a kardunkba, ha kissé mégis, ez esetben cseppet lisztezzetek, de úgysem fog kelleni, higgyetek nekem!
  3. Tűzforróra hevítünk egy serpenyőt (zsiradék nélkül), és kinyújtjuk az első gombócot. Szép vékony legyen! Ahogy rádobtuk a forró serpenyőbe, csepp olajat (de tényleg csak egy cseppet) kenjünk szét a felszínén. Nagy lángon sütjük, míg szép hólyagossá nem válik, és aranybarna pöttyökkel lesz tele, majd megfordítjuk, és alacsony lángon sütjük készre. Kb. 2-3 percet sül, majd megfordítás után még további 1-2 percet.
  4. Én most házi barbecue szósszal és fokhagymás joghurttal kentem meg, ment rá fűszeres-ropogósra sütött csirkemellkocka, és krémesre sütött tükörtojás. No és egy nagy adag friss saláta (lila hagyma, piros kaliforniai paprika, koktélparadicsom, jégsaláta és uborka). Olyan jó hogy már csak azért is sokat fogjátok frissíteni a kovászt, hogy süthessetek újra! Én szóltam! :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 5 p

Igen, aki kovászol, annak a frissítések során bizony kidobandó mennyisége is lesz. Igen, pazarolni természetesen nem jó, bár én azt mondom, hogy mindenki tegye a szívére a kezét, és úgy válaszoljon: azért marha sok étel kerül kidobásra mégis minden háztartásban (Nálad is, nálam is), mert megromlik, mert elfelejtettük, mert, mert... Szóval attól a heti 3 evőkanál liszt ki NEM dobásától esélyesen nem veszünk Ferrarit minden év végén. Még akkor sem ha manitobával eteted a kovászod. De viszont. Itt egy olyan recept a kovászchips mellett (aki nem látta, keressen rá blogomon), amivel tényleg nem kell a kidobandót kidobni. Én egy kis zárható dobozkában szoktam gyűjtögetni a frissítésből visszamaradt mennyiséget (a hűtőben), és ha összejön egy sütésre való adag, akkor elkészítem ezt az indiai naan kenyeret. 5 perc alatt megvan, és elképesztően finom.  Nekem most már közel 2 hete (!) gyűlik ez a mennyiség, és bár nem tudom az okát, de abszolút semleges a tészta, tehát cseppet sem savanyú.  Könnyen kezelhető tésztagombócot kapunk, ami nem ragad, nem szakad, és én, aki kifejezetten gyűlölök tésztát nyújtani (---mert ugye nem tudok---nem nevet) annak is már-már élvezet, annyira kezesbárány. 

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...