Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászmentő indiai naan kenyér

Kovászmentő indiai naan kenyér
Kovászmentő indiai naan kenyér
15 perc / előkészület: 10 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igen, aki kovászol, annak a frissítések során bizony kidobandó mennyisége is lesz.

Igen, pazarolni természetesen nem jó, bár én azt mondom, hogy mindenki tegye a szívére a kezét, és úgy válaszoljon: azért marha sok étel kerül kidobásra mégis minden háztartásban (Nálad is, nálam is), mert megromlik, mert elfelejtettük, mert, mert...

Szóval attól a heti 3 evőkanál liszt ki NEM dobásától esélyesen nem veszünk Ferrarit minden év végén. Még akkor sem ha manitobával eteted a kovászod.

De viszont. Itt egy olyan recept a kovászchips mellett (aki nem látta, keressen rá blogomon), amivel tényleg nem kell a kidobandót kidobni. Én egy kis zárható dobozkában szoktam gyűjtögetni a frissítésből visszamaradt mennyiséget (a hűtőben), és ha összejön egy sütésre való adag, akkor elkészítem ezt az indiai naan kenyeret.

5 perc alatt megvan, és elképesztően finom. 

Nekem most már közel 2 hete (!) gyűlik ez a mennyiség, és bár nem tudom az okát, de abszolút semleges a tészta, tehát cseppet sem savanyú. 

Könnyen kezelhető tésztagombócot kapunk, ami nem ragad, nem szakad, és én, aki kifejezetten gyűlölök tésztát nyújtani (---mert ugye nem tudok---nem nevet) annak is már-már élvezet, annyira kezesbárány. 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat a víz kivételével összegyúrjuk. Ha túl kemény lenne, lazítsuk pár kanál vízzel. A lényeg, hogy egy nem kőkemény, ámbár nem ragadós tésztát kapjuk. Ha akarjátok pihentethetitek, de nem szükséges. Több órás pihentetés után pontosan ugyan olyan marhajóóó lesz, mintha azonnal sütitek.
  2. 4 egyenlő részre vágjuk, és kissé felgömbölyítjük. Ha jól dolgoztatok, akkor a nyújtáshoz liszt sem kell, mert egyáltalán nem tapad. Azért nem dőlünk a kardunkba, ha kissé mégis, ez esetben cseppet lisztezzetek, de úgysem fog kelleni, higgyetek nekem!
  3. Tűzforróra hevítünk egy serpenyőt (zsiradék nélkül), és kinyújtjuk az első gombócot. Szép vékony legyen! Ahogy rádobtuk a forró serpenyőbe, csepp olajat (de tényleg csak egy cseppet) kenjünk szét a felszínén. Nagy lángon sütjük, míg szép hólyagossá nem válik, és aranybarna pöttyökkel lesz tele, majd megfordítjuk, és alacsony lángon sütjük készre. Kb. 2-3 percet sül, majd megfordítás után még további 1-2 percet.
  4. Én most házi barbecue szósszal és fokhagymás joghurttal kentem meg, ment rá fűszeres-ropogósra sütött csirkemellkocka, és krémesre sütött tükörtojás. No és egy nagy adag friss saláta (lila hagyma, piros kaliforniai paprika, koktélparadicsom, jégsaláta és uborka). Olyan jó hogy már csak azért is sokat fogjátok frissíteni a kovászt, hogy süthessetek újra! Én szóltam! :)
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 2 682
elküldve: 2
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kenyér Művész

Mióta szakács: 2020.04.02.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

indiai lepénykenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

355
kovász 340 g
finomliszt 200 g
napraforgó olaj 1 ek
víz 1 ek
1 kávéskanál