Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiskunsági tejespite (2.)

Kiskunsági tejespite (2.)
Kiskunsági tejespite (2.)
40 perc / előkészület: 5 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olvastam itt a blogon többféle tejespite receptet, és ezek valamint a hozzászólások késztettek arra, hogy én is megosszam gyerekkorom egy meghatározó, hétköznapi ízélményét.
Ez is egy tejespite; nálunk, Kecskeméten mindig így csináltuk. Nagymamámtól tanultam a receptet, az ő régi tepsijében készült változathoz szoktam hozzá, és a család is ezt a verziót ismeri. Nálunk akkor sikerült jól a sütemény, ha szépen felpúposodott, a tészta teljesen átsült, és piroslottak a hólyagok. A közelharc jelenleg is a tejespite sarkaiért, meg a sült szélekért folyik, ha valamelyik hétköznap este ez készül vacsorára.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hétköznapokon megfelel gyorsan elkészülő második fogásnak, de jólesik uzsonnára vagy vacsorára is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt.
  2. Egy tálban összekeverjük a tojásokat a liszttel, a tejjel és a sóval. Fontos, hogy teljesen simára keverjük a tésztát, ha levegős, és keverés közben hólyagokat vet, akkor jó (kb. 3-5 perc).
  3. Egy ecsettel kiolajozunk egy közepes méretű bevonatos tepsit.
  4. Beleöntjük a tepsibe a palacsintatésztánál valamivel sűrűbb tésztát, és meglocsoljuk a tetejét egy kisebb evőkanálnyi étolajjal.
  5. Az előmegített sütőben addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje, és hólyagosra ("olyan domborzatosra") púposodik a tészta.
  6. Mivel a tésztában nincs cukor, házi baracklekvárral és / vagy porcukorral tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: kb. 26x34 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 548
elküldve: 2
receptkönyvben: 166
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Kata111

Mióta szakács: 2010.11.14.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

palacsintapite, pite tejből, cukormentes pite

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

LilaPalizsán
LilaPadlizsán / LilaPalizsán Tue, 2014-02-18 00:23

Nagymamám közel 10 éve meghalt, és sajnos senki nem tudta az általam
" csekmetrétes"- nek nevezett édesség receptjét.
Most valahogy a tejes piték közé keveredtem, és ennek a kiskunságinak a képe egy az egyben az volt, amit Mama szokott készíteni! És valóban...!
NAGYON KÖSZÖNÖM!!!!!

Szilveee
Szilveee / Szilveee Sun, 2010-11-21 17:17

Egyébként nincs valami ötletetek, hogy ha én ezt 'sósan' készíteném el, akkor milyen öntet vagy fűszer illene hozzá? Csak mert anyum nem szereti az édeset, és gondoltam, hogy neki lekvár helyett valami mártást adok rá, de nem tudom, mi illene hozzá...

laniko
laniko Sun, 2011-05-01 17:00

Egy hozzászólás másik tejpitéhez:
Lehet még a pitét készíteni sós változatában, cukor helyett sót,őrölt borst keverünk bele és a tepsit vékonyra szelt ( 0,5mm) burgonyával borítjuk. Amikor majdnem kész reszelt sajtot is szórhatunk rá aki szereti a sajtot. A sütési ideje kb. mint a receptben. Ellenőrzésként mielőtt kiveszem megszúrom ,hogy elég puha-e.

Katica7
Kata111 / Katica7 Mon, 2010-11-22 15:57

Szia!

Szerintem jó lehet, ha a tésztába több sót teszel és a sütőből kivéve, még forrón, reszelt sajtot (akár füstöltet is) olvasztasz rá. Valami fokhagymás mártással (pl. aioli) el tudnám képzelni.

Katica7
Kata111 / Katica7 Sun, 2010-11-21 11:32

Szia!
A tojások száma 3 db. Már többször próbáltam beírni, de sosem menti el a változtatásokat.

391
tojás 3 db
finomliszt 25 dkg
tej 5 dl
1 csipet
napraforgó olaj 1.5 ek
porcukor 2 ek