Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi hógolyók

Karácsonyi hógolyók
Karácsonyi hógolyók
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban Sopronban - egy ma már sajnos nem üzemelő cukrászdában - lehetett kapni mindenféle karácsonyfadíszt, amit a habkarika alapanyagából készítettek. Egy alkalommal nagyon sok hab maradt a mézeskalács díszítés után, és így jutott eszembe ez az ehető, ám nagyon mutatós karácsonyfadísz.

hozzávalók / 1 adag

A habhoz

A díszítéshez

ajánlat

Ajánlom a kreatív szakácsoknak, mert ebből az alpanyagból kézügyességgel és fantáziával nagyon sok kedves figurát lehet alkotni. A mézeskalács díszítésekor, vagy olyan sütemény sütésekor ajánlatos készíteni, mikor kimarad tojásfehérje. Pl. ha olyan linzert készítünk, vagy kelt tésztát, amibe csak a tojássárga kell. Vigyázni kell, hogy jó kemény legyen a hab, mert egyébként szétfolyik. Akinek nincs habzsákja, az nyugodtan kiskanállal tehet halmokat, az is éppen olyan szép lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjét a cukorral, és a citrommal keményre keverjük.
  2. Habzsákba töltjük, majd olajozott sütőpapírra, - melyet tálcára tettünk - és kb. 2 cm átmérőjű, egyforma halmokat nyomunk, 2-3 cm-re egymástól. Tetejüket apró dekorcukorral, vagy nagy szemű kristálycukorral meghintjük.
  3. Meleg helyen pl. radiátoron szárítjuk, de a sütőbe is tehetjük nagyon alacsony hőfokon (40-50 fok). A sütő ajtaját ajánlatos résnyire nyitva hagyni.
  4. Teljes száradás után maradék habbal úgy illesztünk kettőt-kettőt össze, hogy mindjárt a méretre vágott dekor kötözőt félbehajtva a lágy habba nyomjuk vágott felükkel. Így már akár szobahőmérsékleten is hamar megszárad.
  • sütési hőfok: 40°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 26 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 367
elküldve: 6
receptkönyvben: 120
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

pezo

Mióta szakács: 2009.12.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
adag: 1 főre
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromos habcsók, karácsonyfadísz habcsók, habcsók

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tomiboy
tomiboy Tue, 2012-11-20 22:01

Köszönöm szépen! Nem olyan bonyolult, és tényleg nagyon mutatós a karácsonyfán.

Pezo
pezo / Pezo Tue, 2012-11-20 23:08

Szerettem volna megnézni a receptjeidet, de a gép azt írta ki, hogy "a hozzáférés megtagadva" :(

Pezo
pezo / Pezo Tue, 2012-11-20 23:06

Kedves tomiboy!
Gratulálok! A sikeren felbuzdulva, próbálkozhatsz más figurákkal is, pl. hattyú, hóember. Kis ételfestékkel tudod díszíteni is. :)
További jó sütés-főzést!
pezo / Gyöngyi

tomiboy
tomiboy Tue, 2012-11-20 21:58

Nagyon finom lett.Egyszerűen isteni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tomiboy
tomiboy Tue, 2012-11-20 21:57

Nagyon finom lett.Egyszerűen isteni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mohonc
Mohonc / mohonc Fri, 2012-11-02 07:32

Szia!
Az ütötte meg a szememet, hogy keverjük a fehérjét. Ez elírás, vagy tényleg kevered és nem felvered?
Kösz!

Pezo
pezo / Pezo Fri, 2012-11-02 08:50

Szia mohonc!
Nem elírás, valóban fakanállal keverem. Ez a része eléggé fárasztó, de besegíthetnek a családtagok is. :) Próbáltam könnyíteni a dolgon habverővel, de az eredmény siralmas volt. Gőz fölött csak egyszer próbáltam, de az sem jött össze. Apránként adagolom a citromlevet, mikor már nehéz keverni, de még nem teljesen jó, az kicsit lazítja és könnyebb a keverés.
Üdv.: pezo / Gyöngyi

mohonc
Mohonc / mohonc Fri, 2012-11-02 09:12

Köszönöm! Ezek után már csak az érdekelne - de nagyon - hogy meddig kell ahhoz keverni, hogy majd én is ilyen szépet tudjak csinálni?

Pezo
pezo / Pezo Fri, 2012-11-02 09:17

Kb. fél óra - 40 perc, de ha besegítenek, hamarabb megvan. A 40 percben van azért némi pihenő is! :)

mohonc
Mohonc / mohonc Fri, 2012-11-02 12:02

Köszi! Közben eszembe jutott még valami: egy tojásfehérjéből hány ilyen gombócka lesz kb. ?

Pezo
pezo / Pezo Fri, 2012-11-02 12:10

Hááát, ezt még soha nem számoltam, ugyanis ezek mindig a "maradék" habból készülnek, a mézeskalács figurák diszítése után. Szerintem legalább 15-20 db lesz.

Pezo
pezo / Pezo Fri, 2012-11-02 07:22

Köszönöm szépen! Nem olyan bonyolult, és tényleg nagyon mutatós a karácsonyfán. :)

641
tojásfehérje 1 db
cukor 14 dkg
citromlé 1 teáskanál
dekorgyöngy 2 ek