Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi vajas alaptészta

Házi vajas alaptészta
Házi vajas alaptészta
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is szerettem kipróbálni mindenféle étel készítését, így a házi tészta készítésbe is belefogtam. Megéri a fáradtságot, hisz a 'házi' mindenkor a legjobb!!!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Felhasználhatjuk sós és édes rolók, krémesek, rétesek, bármilyen leveles tésztából készült ételhez, desszerthez.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a vajas tömböt készítjük el, amihez 20 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, majd 2 centi vastagságú téglalappá alakítjuk.
  2. Fóliába csomagoljuk, és készítésig hűtőszekrényben hűtjük.
  3. A hideg vízben feloldjuk a sót, az ecetet hozzáadjuk. A maradék lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a többi vajjal, majd összedolgozzuk az ecetes-sós vízzel.
  4. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, sima, egyenletes nem lesz. Cipóvá alakítjuk, majd nedves konyharuhával letakarva 25 percig pihentetjük.
  5. A tésztát enyhén lisztezett deszkán négylevelű lóhere formájúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas téglatömböt. Ráhajtjuk a tésztaleveleket úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a lisztes vajat.
  6. A tésztát először lazán paskolgatjuk a nyújtófával, majd fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ezután hajtogatjuk. A jobb oldali tésztarész harmadot a középső részre hajtogatjuk, majd az így keletkezett kettős tésztarészre ráhajtjuk a bal oldali tésztarész harmadot. Ez az úgynevezett egyszerű szimpla hajtogatás.
  7. A tésztát elforgatjuk 90 fokos szögben, majd újra kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Az így keletkezett téglalap jobb oldalát behajtjuk a közepéig, majd a bal oldalát is, végül a két részt egymásra hajtjuk. Ezt dupla hajtásnak is nevezik.
  8. A tésztát nedves konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
  9. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük, a pihentetési időket is beleértve. Ezután a készítendő tésztának használhatjuk fel.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 18 212
elküldve: 1
receptkönyvben: 111
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
714 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vajas leveles tészta házilag, leveles tészta házilag, vajas tészta házilag

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

676
finomliszt 25 dkg
vaj 25 dkg
0.5 teáskanál
ecet 1 teáskanál
víz 1.25 dl