r
Nosalty Logó

Házi készítésű pappardelle tészta pesto rossoval

Petra
Házi készítésű pappardelle tészta pesto rossoval
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához (1 adag)

A tésztára

  • 20 dkg pesto (pesto rosso szósz)
380
Kalória
10.8g
Fehérje
35.7g
Szénhidrát
20.7g
Zsír
23.3g
Víz
90g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
3.7g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához (1 adag)

A tésztára

Összesen 380 kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához (1 adag)

A tésztára

Összesen 1519 kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához (1 adag)

A tésztára

Összesen 319 kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    672.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    525 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    23.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 380 kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.2 g

Zsír

  • Összesen
    82.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2690.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    86 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    2101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    142.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    93.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    302 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    517 micro
Összesen 1519 kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    19.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 319 kcal

Elkészítés

A tésztához (1 adag)

  1. DAGASZTÁS A lisztet és a sót egy kupacba halmozzuk a munkafelületen, majd egy kis mélyedést készítetünk a tojásoknak. Egy villa segítségével, belülről haladva, a tojásokat óvatosan elkezdjük a liszttel összekeverni, vigyázva, hogy a tojások ne folyjanak ki a fészekből. Amikor a tojásos egyveleg már megszilárdult annyira, hogy ne folyjon szét, villáról átváltunk a két kezünkre, és laza mozdulatokkal beledolgozunk annyi lisztet, amennyit éppen felvesz. Vigyázzunk, nehogy túl sok lisztet erőltessünk a masszába, mert akkor túl kemény lesz a tésztánk. Ezután következik a karizmainkat alaposan megmozgató, csaknem 15 perces, dagasztási fázis. (Az elején előfordulhat, hogy kissé ragacsos a massza, ilyenkor meg kell hinteni liszttel.) A 15 perc nem szentírás, érezni, mikor a tésztabuci állaga eléri az optimális állapotot: rugalmas, ugyanakkor puha. (Fontos, hogy előre irányuló mozdulatokkal dolgozzunk, ezáltal elkerülhetjük, hogy a tésztát a munkafelületbe préseljük.) Amikor ezzel megvagyunk, follpackba csomagoljuk a tésztát, és 45 percre félretesszük pihenni (szobahőmérsékleten).
  2. NYÚJTÁS 45 perc alatt megpuhul annyira a tészta, hogy könnyedén tudjuk nyújtani. A nyújtás lényegében három fázisból állt: elsőként a fóliából kicsomagolt bucit kézzel pogácsává lapogatjuk, majd a tészta felső harmadától elkezdjük a nyújtófát kifelé tolni, s minden egyes nyújtás után 90º-al elforgatjuk, egészen addig, míg kerek nem lesz. Ezután a tésztalap túlsó végére helyezzük a nyújtófát, visszahajtjuk a tészta végét a fára, és nyomást kifejtve, oda-vissza mozdulatokkal legöngyöljük a nyújtófáról. Így folytatjuk, egyre többet visszahajtva a tésztalapból, mígnem a teljes mennyiséget feltekerjük, s visszagörgetjük. Ezután a tészta ellenkező végétől megismételjük a feltekerést. A végén egy ovális, 1 mm vastagságú tésztát kapunk, melyet félreteszünk néhány percre, míg a tészta megszikkad annyira, hogy készen áll a metéléshez.
  3. METÉLÉS A tésztalapot három rétegben összehajtjuk, és egy éles kés segítségével kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk. Nem kell arra törekedni, hogy szabályos, mm-re egyforma tésztacsíkokat kapjunk. (Nekem éppen az eltérésekből fakadó játékosságuk tetszik.)
  4. KIFŐZÉS Mialatt a tésztát metéljük, egy nagy lábasban vizet forralunk (olaj nélkül, sóval), s mikor lobog a víz, beledobjuk a csíkokat. A tésztát al dentére (roppanósra) főzzük.
  5. A pesto szószt egy kis tésztavízzel hígítva felmelegítjük, majd a kész, leszűrt tésztát beleforgatjuk.(A friss tészta a Szakácsok könyve alapján készült.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 110 p
  • Főzés ideje: 10 p

Hogy rászántam magam a friss tészta készítésére, a pesto szósznak köszönhetem, melyre a Balaton-felvidéken, egy kedves, vasárnapi piacon tettem szert. Régebben volt még egy halovány próbálkozásom, mikor a Nagymamám házi készítésű mákos tésztáját majszolva felbuzdultam, de ez inkább elvette a kedvem az egésztől, mintsem meghozta volna. Néhány évnek kellett eltelnie, hogy a kudarcélményt felül tudta múlni a kihívás iránti vágy. Egyszóval: elérkezett a pillanat.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...