Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi készítésű pappardelle tészta pesto rossoval

Házi készítésű pappardelle tészta pesto rossoval
Házi készítésű pappardelle tészta pesto rossoval
120 perc / előkészület: 110 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hogy rászántam magam a friss tészta készítésére, a pesto szósznak köszönhetem, melyre a Balaton-felvidéken, egy kedves, vasárnapi piacon tettem szert. Régebben volt még egy halovány próbálkozásom, mikor a Nagymamám házi készítésű mákos tésztáját majszolva felbuzdultam, de ez inkább elvette a kedvem az egésztől, mintsem meghozta volna. Néhány évnek kellett eltelnie, hogy a kudarcélményt felül tudta múlni a kihívás iránti vágy. Egyszóval: elérkezett a pillanat.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (1 adag)

A tésztára

  • 20 dkg pesto (pesto rosso szósz)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. DAGASZTÁS A lisztet és a sót egy kupacba halmozzuk a munkafelületen, majd egy kis mélyedést készítetünk a tojásoknak. Egy villa segítségével, belülről haladva, a tojásokat óvatosan elkezdjük a liszttel összekeverni, vigyázva, hogy a tojások ne folyjanak ki a fészekből. Amikor a tojásos egyveleg már megszilárdult annyira, hogy ne folyjon szét, villáról átváltunk a két kezünkre, és laza mozdulatokkal beledolgozunk annyi lisztet, amennyit éppen felvesz. Vigyázzunk, nehogy túl sok lisztet erőltessünk a masszába, mert akkor túl kemény lesz a tésztánk. Ezután következik a karizmainkat alaposan megmozgató, csaknem 15 perces, dagasztási fázis. (Az elején előfordulhat, hogy kissé ragacsos a massza, ilyenkor meg kell hinteni liszttel.) A 15 perc nem szentírás, érezni, mikor a tésztabuci állaga eléri az optimális állapotot: rugalmas, ugyanakkor puha. (Fontos, hogy előre irányuló mozdulatokkal dolgozzunk, ezáltal elkerülhetjük, hogy a tésztát a munkafelületbe préseljük.) Amikor ezzel megvagyunk, follpackba csomagoljuk a tésztát, és 45 percre félretesszük pihenni (szobahőmérsékleten).
  2. NYÚJTÁS 45 perc alatt megpuhul annyira a tészta, hogy könnyedén tudjuk nyújtani. A nyújtás lényegében három fázisból állt: elsőként a fóliából kicsomagolt bucit kézzel pogácsává lapogatjuk, majd a tészta felső harmadától elkezdjük a nyújtófát kifelé tolni, s minden egyes nyújtás után 90º-al elforgatjuk, egészen addig, míg kerek nem lesz. Ezután a tésztalap túlsó végére helyezzük a nyújtófát, visszahajtjuk a tészta végét a fára, és nyomást kifejtve, oda-vissza mozdulatokkal legöngyöljük a nyújtófáról. Így folytatjuk, egyre többet visszahajtva a tésztalapból, mígnem a teljes mennyiséget feltekerjük, s visszagörgetjük. Ezután a tészta ellenkező végétől megismételjük a feltekerést. A végén egy ovális, 1 mm vastagságú tésztát kapunk, melyet félreteszünk néhány percre, míg a tészta megszikkad annyira, hogy készen áll a metéléshez.
  3. METÉLÉS A tésztalapot három rétegben összehajtjuk, és egy éles kés segítségével kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk. Nem kell arra törekedni, hogy szabályos, mm-re egyforma tésztacsíkokat kapjunk. (Nekem éppen az eltérésekből fakadó játékosságuk tetszik.)
  4. KIFŐZÉS Mialatt a tésztát metéljük, egy nagy lábasban vizet forralunk (olaj nélkül, sóval), s mikor lobog a víz, beledobjuk a csíkokat. A tésztát al dentére (roppanósra) főzzük.
  5. A pesto szószt egy kis tésztavízzel hígítva felmelegítjük, majd a kész, leszűrt tésztát beleforgatjuk.(A friss tészta a Szakácsok könyve alapján készült.)
  • költség: 250 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 40 137
elküldve: 1
receptkönyvben: 185
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd
konyha: olasz
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Omame
Omame Mon, 2013-08-26 09:44

Mi durumlisztből csináltuk, de csodálatos tészta lett belőle. Az arányok nagyon jók, rugalmas, könnyen kezelhető, nem szakadó. Köszönjük.

nyuszuli
nyuszuli Mon, 2012-07-23 23:54

Elkészítettem, igaz, amolyan lusta háziasszony módjára, felületesen követve az utasításokat, ám így is isteni lett! Köszönöm a receptet, nagymamám szélesmetéltjét idézi :)

pommepomme
pommepomme Thu, 2012-03-22 15:26

Petra! Lehet, hogy nekem lassú a felfogásom, de ezt nem egészen értem:
"a tészta felső harmadától elkezdjük a nyújtófát kifelé tolni, s minden egyes nyújtás után 90º-al elforgatjuk, egészen addig, míg kerek nem lesz. "

Nem az alsó harmadától? Ha mindig csak a felső harmadát nyújtod, akkor marad középen egy pukli, nem?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-09-18 20:12

A pappardelle tehát a metélt tészta!
Úgy jártam vele, mint a rendőr, aki egy teherautó rakományának ellenőrzése közben így förmedt rá a szállítóra: Maga át akar verni engem! Az van ráírva a rakományára, hogy JAM, maga azt mondja, hogy dzsem, a végén pedig kiderül, hogy lekvár!

380
rétesliszt 165 g
1 csipet
tojás 2 db
pesto 20 dkg