Nosalty Logó

Házi készítésű joghurt Ízek blogjától

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Házi készítésű joghurt Ízek blogjától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 22% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 149 Kcal
  • 22% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 597 Kcal
  • 22% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 56 Kcal
  • 22% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    451.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    132 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 149 Kcal
  • 22% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.1 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1806.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    1213 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    528 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.8 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 597 Kcal
  • 22% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 56 Kcal

Hozzávalók

  • 1 l tej (házi, zsíros, legalább 3,5 % zsírtartalmú)

Elkészítés

  1. „Alapnak” házi (vagy kézműves), zsírosabb tejet válasszunk. Ha ehhez nem tudunk hozzájutni, akkor legalább 3,5% zsírtartalmú, zacskós és nem tartós-bolti kiszerelést válasszunk.
  2. Szükségünk lesz „oltóanyagra” is, azaz bolti natúr joghurtra. Itt is próbáljuk a kézműves vagy házi változatot vásárolni, illetve ennek híján az élőflórás, rövid lejárati idejű bolti változatot részesítsük előnyben.
  3. Lassú tűzön, tiszta edényben (olyat válasszunk, amiben korábban nem főztünk húst, stb.) forraljuk fel a tejet.
  4. Ha felforrt, vegyük le a tűzről, és kézmelegre hűtsük vissza.
  5. Ezután öntsük át a tejet üveg vagy kerámia edénybe, és keverjük hozzá a joghurtot (tudományosan nevezve: az oltóanyagot).
  6. A tejet próbáljuk 3 órán át kézmeleg hőmérsékleten tartani, mert a joghurt éréséhez szükséges baktériumok ebben a közegben szaporodnak leginkább. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy nagyobb edénybe állítjuk a joghurtos üvegünket, és folyamatosan cserélgetjük a meleg vizet az edény alatt, vagy réteszük a meleg konvektorra, kályhára.
  7. Nyári melegben a hőmérséklet viszonylag állandó marad melegítés nélkül is, de azért érdemes figyelgetni, és szükség esetén cserélni a vizet.
  8. 3 óra múltán már kezd sűrűsödni a „tej”, a végső állagot kb. 5 órás érlelés után éri el.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7326
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 05.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ma van hivatalosan a tavasz első napja. Ezzel együtt nyilván sokunk számára a nagy tavaszi fogyókúrák is megkezdték könyörtelen visszaszámlálásukat. Tapasztalatom szerint csupán zöldségen nem lehet élni, de a nehezebb esti vacsorák kiválthatók egy-egy könnyebb és egészségesebb fogással. Például vacsizhatunk joghurtot, és hogy ne haljunk éhen tőle, készítsünk saját változatot, amit kedvünk szerint gazdagítsunk mindenféle finomsággal, ami belefér a fogyókúránkba… Bogyós gyümölcs, idénygyümölcs, házi vagy kézműves lekvár, esetleg icipici csokidarabok… Ezt a házi joghurtot érdemes egyébként gyermekeinkkel is megkóstoltatni, mert bifidus ide vagy oda, én azért nyugodtabb vagyok, ha tudom, mi van a joghurtban. Elkészítése időigényes, de ez épp elég arra, hogy bizonyosan ráhangolódjunk a fogyókúrára. :-)

Hozzászólások

Torma

Köszi, ezt kipróbálom; jó a leírás :) üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Köszi Torma! Majd várok egy visszajelzést akár itt, akár a blogban! Köszönöm szépen! Üdv: Ízek Blogja

furogabi

Szia! Kipróbáltam a receptedet, kicsivel több görög joghurtot használtam fel hozzá. Finom lett:-) Köszönöm! Gabi

petronela

En is igy szoktam csinalni a joghurtot csak annyi kulonbseggel hogy edenybe hagyom es szaraz dunsztba teszem.Igy konnyebb azonos hon tartani.A joghurtot mikkor be tettem a tejba utana 1 oraval teszek egy kis folyekony oltot(10l tejhez 0,5 ml)igy kemenyebb lesz a joghurt.Ha le jart az ido(5 ora de en este szoktam kesziteni reggelig hagyom a dunsztba).Utana be teszem egy pelenka anyagba lecsorogtatni a savot.Ez azert szukseges hogy kemeny joghurt lesz belole.Ha nem csopogtetjuk le akkor csak at turmixolom ji kis ivos jogurtot kapunk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek