Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi készítésű joghurt Ízek blogjától

Házi készítésű joghurt Ízek blogjától
Házi készítésű joghurt Ízek blogjától
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma van hivatalosan a tavasz első napja. Ezzel együtt nyilván sokunk számára a nagy tavaszi fogyókúrák is megkezdték könyörtelen visszaszámlálásukat. Tapasztalatom szerint csupán zöldségen nem lehet élni, de a nehezebb esti vacsorák kiválthatók egy-egy könnyebb és egészségesebb fogással. Például vacsizhatunk joghurtot, és hogy ne haljunk éhen tőle, készítsünk saját változatot, amit kedvünk szerint gazdagítsunk mindenféle finomsággal, ami belefér a fogyókúránkba… Bogyós gyümölcs, idénygyümölcs, házi vagy kézműves lekvár, esetleg icipici csokidarabok… Ezt a házi joghurtot érdemes egyébként gyermekeinkkel is megkóstoltatni, mert bifidus ide vagy oda, én azért nyugodtabb vagyok, ha tudom, mi van a joghurtban. Elkészítése időigényes, de ez épp elég arra, hogy bizonyosan ráhangolódjunk a fogyókúrára. :-)

hozzávalók / 4 adag

  • 1 l tej (házi, zsíros, legalább 3,5 % zsírtartalmú)
  • 4 ek joghurt

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. „Alapnak” házi (vagy kézműves), zsírosabb tejet válasszunk. Ha ehhez nem tudunk hozzájutni, akkor legalább 3,5% zsírtartalmú, zacskós és nem tartós-bolti kiszerelést válasszunk.
  2. Szükségünk lesz „oltóanyagra” is, azaz bolti natúr joghurtra. Itt is próbáljuk a kézműves vagy házi változatot vásárolni, illetve ennek híján az élőflórás, rövid lejárati idejű bolti változatot részesítsük előnyben.
  3. Lassú tűzön, tiszta edényben (olyat válasszunk, amiben korábban nem főztünk húst, stb.) forraljuk fel a tejet.
  4. Ha felforrt, vegyük le a tűzről, és kézmelegre hűtsük vissza.
  5. Ezután öntsük át a tejet üveg vagy kerámia edénybe, és keverjük hozzá a joghurtot (tudományosan nevezve: az oltóanyagot).
  6. A tejet próbáljuk 3 órán át kézmeleg hőmérsékleten tartani, mert a joghurt éréséhez szükséges baktériumok ebben a közegben szaporodnak leginkább. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy nagyobb edénybe állítjuk a joghurtos üvegünket, és folyamatosan cserélgetjük a meleg vizet az edény alatt, vagy réteszük a meleg konvektorra, kályhára.
  7. Nyári melegben a hőmérséklet viszonylag állandó marad melegítés nélkül is, de azért érdemes figyelgetni, és szükség esetén cserélni a vizet.
  8. 3 óra múltán már kezd sűrűsödni a „tej”, a végső állagot kb. 5 órás érlelés után éri el. 
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 046
elküldve: 4
receptkönyvben: 119
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

ÍZEK BLOGJA

Mióta szakács: 2013.01.07.
21 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan nyitó, Dukan lépegető, Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
alkalom: Anyák napja
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kezdjük a tavaszi fogyókúrát házi készítésű joghurttal!, házi joghurt, gyümölcsjoghurt házilag

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

petronela
petronela Sat, 2017-06-24 21:42

En is igy szoktam csinalni a joghurtot csak annyi kulonbseggel hogy edenybe hagyom es szaraz dunsztba teszem.Igy konnyebb azonos hon tartani.A joghurtot mikkor be tettem a tejba utana 1 oraval teszek egy kis folyekony oltot(10l tejhez 0,5 ml)igy kemenyebb lesz a joghurt.Ha le jart az ido(5 ora de en este szoktam kesziteni reggelig hagyom a dunsztba).Utana be teszem egy pelenka anyagba lecsorogtatni a savot.Ez azert szukseges hogy kemeny joghurt lesz belole.Ha nem csopogtetjuk le akkor csak at turmixolom ji kis ivos jogurtot kapunk.

furogabi
furogabi Tue, 2013-06-11 02:04

Szia!
Kipróbáltam a receptedet, kicsivel több görög joghurtot használtam fel hozzá. Finom lett:-)
Köszönöm!
Gabi

149
tej 1 l
joghurt 4 ek