r
Nosalty Logó

Házi grillázs

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Sütőtök89
Házi grillázs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 79% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 605 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 79% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1815 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 79% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 454 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 79% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 1% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    21.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.6 g
  • Cukor
    101 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    1.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 605 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 79% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 1% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    65.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    627.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    346 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    313.7 g
  • Cukor
    302 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    4.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 1815 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 79% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 1% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.4 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 454 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előszészítünk egy sütőlapot vagy nagyobb tepsit, aminek az aljára sütőpapírt teszünk, és a tűzhely mellé helyezzük.
  2. A cukrot egy (lehetőleg teflonos vagy hasonló bevonatú) serpenyőbe öntjük.
  3. Közepes lángon, fakanállal folyamatosan kavargatva melegítjük. Először percekig nem fog történni semmi, nem kell bepánikolni, történni fog mindjárt. NEM ÖNTÜNK ALÁ SEM VIZET, SEM MÁST!
  4. Egyszer csak elkezd kicsit összecsomósodni a cukor, mintha vizes lenne, majd szépen lassan szétolvad. Pont úgy fog kinézni, mintha olaj lenne. Ha esetleg maradnak benne kisebb cukorrögök a barnulás és olvadás ellenére, inkább vegyük le a tűzről időben, a rögök később nem fognak érződni, de semmiképp se égessük túl!
  5. Nagyon kell figyelni a színét: fokozatosan sötétedik, de ha már körülbelül gyantaszínű-világosbarna, akkor levesszük a tűzről, és azonnal belekeverjük a darált diót.
  6. Amint elkeverjük, rögtön a sütőpapírra csorgatjuk, minél vékonyabb rétegben.
  7. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, és megszilárduljon (kb. 1 óra), majd egy vastagabb nejlonzacskóba tördeljük, és nem érzékeny felületen (én kivittem a járdára) kalapáccsal vagy klopfolóval olyan apróra zúzzuk, amilyenre szeretnénk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 456
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 162
  • Össznézettség: 201441
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 27.

Ajánló

Bármilyen süteménybe, fagylaltba, pudingba szuper.

Receptkategóriák

Házi grillázs
Sütőtök89 66 recept

Grillázstortát szerettem volna sütni Apukámnak, meg is találtam a legszimpatikusabb receptet, de készítés közben döbbentem rá, hogy maga a grillázs elkészítéséről fogalmam sincs, legalábbis nem elég annyi, hogy "karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a diót, majd összetörjük". Lehet, hogy én vagyok teljesen dilettáns, de olyan gyerekes akadályokba ütköztem, mint például a hőfok, hogy kell-e hozzá víz, hogy kavarni kell-e (egyik forrás tiltotta, másik megkövetelte...legyek okos...), hogy mire öntsem, hogy mikor tegyem bele a diót, stb. Szóval ezernyi krízis, amire nem gondoltam előtte. Úgyhogy fogtam a telefont, tárcsáztam nagymamámat, illetve összeszedtem minden tudásomat és logikámat, majd megcsináltam. Hál' Istennek meg nagymamámnak (bár még ő is csomó mindent csak tippelt), tökéletesen olyan lett, mint amilyet megálmodtam. Olyan igazi, szépséges, "vásárban kaphatós". :) Ezért akármilyen egyszerűnek tűnik, megosztom ezt a "tutibiztos" receptet Veletek is, nehogy valaki ott kapjon idegrohamot a váratlan problémáktól, mikor már késő. Szándékosan gyagyás-stílusban van leírva, pont azért, hogy lehetőleg minden egyes lépés és mozdulat egyértelmű és elronthatatlan legyen. :) Azóta többször elkészítettem ugyanabban az edényben, ugyanazzal a kanállal és hőfokkal, mégis akár a cukor márkájától is függhet az eredmény, mert másodjára például elég sűrű maradt, nem is tudtam lappá teríteni. Az íze és illata ugyanúgy csodálatos volt, és úgyis össze kellett törnöm apróra a sütimhez, de ha valaki pusztán grillázst szeretne csinálni, készüljön fel erre a kis rizikófaktorra!

Hozzászólások (10)

Törölt felhasználó

Ezt mihamarabb ki fogom próbálni, mert eddig sosem voltam elégedett a grillázsommal. Köszi a receptet! Majd beszámolok róla, milyen lett. :)

Törölt felhasználó

Lejön a süt?papírról könnyen?

Boszi

Szia Süt?tök! Nagyon örülök a "szájbarágós" stílus miatt, mert így tényleg teljesen világos! Bárcsak minden recept ilyen lenne. Meg?rjítenek a h?fok, tepsi méret, pontos arány, stb. nélküli receptek. Üdv.Marcsi-Boszi

Sütőtök89

Sziasztok! Nekem nagyon könnyen lejött a papírról, minden gond nélkül. Más felülettel nem mernék kísérletezni, ez a biztos. :) Örülök, hogy hasznosnak találjátok a receptet, ezek szerint nem voltam egyedül ezzel a problémával! :)

Boribon

Koszi! Leirod, legyszi, a grillazstorta kremjet is? Egyik kedvencem es elvesztettem a receptet:-((

Sütőtök89

Kedves Boribon! Eddig azért nem tettem fel a grillázstorta teljes receptjét (pedig olyan szépséges képeket sikerült végre készítenem róla...:D), mert eléggé hasonlít az itt fenn lév? recepthez, amir?l az alapdolgokat néztem, és nem akartam "ellopni". Bár így utólag belegondolva jó pár dolgot változtattam, és ha már kérted, ezt jelnek veszem és mindjárt felpakolom! :) Remélem, nem bántódik majd meg senki.

Virágh Bea

Nagyszer? ötlet volt t?led, hogy feltetted. Bevallom, én sem tudtam pontosan, hogy kell készíteni. Holnap nekiállok :)

Sütőtök89

:):) Hát akkor most fény derült a "titokra"! Bár ez gonosz étel, nagyon kiszámíthatatlan (azóta már készítettem, akkor megküzdöttem vele férfiasan). Remélem, sikered lesz! :)

R.B.Lac

Én a grilázst és a karamellt mindig olajozott tepsire öntöm ki. Nem ragad le, és gyorsan kih?lik. Grillázst csak további felhasznállásra szoktam készíteni (töbnyire krémeket ízesítek vele),viszont ahoz sokkal jobban szeretem a mogyorós/mandulás verzió, egészben, cukorban pirított mogyoróval.

Törölt felhasználó

nagyon köszönöm ezt a részletes és egyértelm? leírást, számomra óriási segítség volt! grillázskrémes diótortához kellett a grillázs és tökéletesen sikerült most el?ször életemben! ami kicsit meglep? volt h. nagyon hamar kezd dermedni, ezt kiöntéskor vettem csak észre, de persze ez is tapasztalás kérdése (bár az is lehet h. sok volt bele a dió mert én másfélszer ennyit csináltam. még egyszer köszönöm!

Törölt felhasználó

Apukám szuperül csinál grillázst én t?le tanultam. Én általába szilikon formába rakom és mikor félig megkeményedett szépen lehet éles késsel vágni. (Akkor nem kell a kalapáccsal és zacsival bajlódni)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.