Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi grillázs

Házi grillázs
Házi grillázs
18 perc / előkészület: 3 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Grillázstortát szerettem volna sütni Apukámnak, meg is találtam a legszimpatikusabb receptet, de készítés közben döbbentem rá, hogy maga a grillázs elkészítéséről fogalmam sincs, legalábbis nem elég annyi, hogy "karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a diót, majd összetörjük". Lehet, hogy én vagyok teljesen dilettáns, de olyan gyerekes akadályokba ütköztem, mint például a hőfok, hogy kell-e hozzá víz, hogy kavarni kell-e (egyik forrás tiltotta, másik megkövetelte...legyek okos...), hogy mire öntsem, hogy mikor tegyem bele a diót, stb. Szóval ezernyi krízis, amire nem gondoltam előtte. Úgyhogy fogtam a telefont, tárcsáztam nagymamámat, illetve összeszedtem minden tudásomat és logikámat, majd megcsináltam. Hál' Istennek meg nagymamámnak (bár még ő is csomó mindent csak tippelt), tökéletesen olyan lett, mint amilyet megálmodtam. Olyan igazi, szépséges, "vásárban kaphatós". :) Ezért akármilyen egyszerűnek tűnik, megosztom ezt a "tutibiztos" receptet Veletek is, nehogy valaki ott kapjon idegrohamot a váratlan problémáktól, mikor már késő.

Szándékosan gyagyás-stílusban van leírva, pont azért, hogy lehetőleg minden egyes lépés és mozdulat egyértelmű és elronthatatlan legyen. :)

Azóta többször elkészítettem ugyanabban az edényben, ugyanazzal a kanállal és hőfokkal, mégis akár a cukor márkájától is függhet az eredmény, mert másodjára például elég sűrű maradt, nem is tudtam lappá teríteni. Az íze és illata ugyanúgy csodálatos volt, és úgyis össze kellett törnöm apróra a sütimhez, de ha valaki pusztán grillázst szeretne csinálni, készüljön fel erre a kis rizikófaktorra!

hozzávalók / 3 adag

  • 30 dkg cukor (kristály)
  • 10 dkg dió (darált)

ajánlat

Bármilyen süteménybe, fagylaltba, pudingba szuper.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előszészítünk egy sütőlapot vagy nagyobb tepsit, aminek az aljára sütőpapírt teszünk, és a tűzhely mellé helyezzük.
  2. A cukrot egy (lehetőleg teflonos vagy hasonló bevonatú) serpenyőbe öntjük.
  3. Közepes lángon, fakanállal folyamatosan kavargatva melegítjük. Először percekig nem fog történni semmi, nem kell bepánikolni, történni fog mindjárt. NEM ÖNTÜNK ALÁ SEM VIZET, SEM MÁST!
  4. Egyszer csak elkezd kicsit összecsomósodni a cukor, mintha vizes lenne, majd szépen lassan szétolvad. Pont úgy fog kinézni, mintha olaj lenne. Ha esetleg maradnak benne kisebb cukorrögök a barnulás és olvadás ellenére, inkább vegyük le a tűzről időben, a rögök később nem fognak érződni, de semmiképp se égessük túl!
  5. Nagyon kell figyelni a színét: fokozatosan sötétedik, de ha már körülbelül gyantaszínű-világosbarna, akkor levesszük a tűzről, és azonnal belekeverjük a darált diót.
  6. Amint elkeverjük, rögtön a sütőpapírra csorgatjuk, minél vékonyabb rétegben.
  7. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, és megszilárduljon (kb. 1 óra), majd egy vastagabb nejlonzacskóba tördeljük, és nem érzékeny felületen (én kivittem a járdára) kalapáccsal vagy klopfolóval olyan apróra zúzzuk, amilyenre szeretnénk.
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 64
össznézettség: 140 187
elküldve: 12
receptkönyvben: 624
elkészítve: 24/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellizált cukor, égetett cukor, grillázs házilag

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

amme
amme Mon, 2015-06-22 19:42

Apukám szuperül csinál grillázst én tőle tanultam. Én általába szilikon formába rakom és mikor félig megkeményedett szépen lehet éles késsel vágni. (Akkor nem kell a kalapáccsal és zacsival bajlódni)

sMeli
sMeli / sMeli Sun, 2015-03-29 17:44

nagyon köszönöm ezt a részletes és egyértelmű leírást, számomra óriási segítség volt! grillázskrémes diótortához kellett a grillázs és tökéletesen sikerült most először életemben! ami kicsit meglepő volt h. nagyon hamar kezd dermedni, ezt kiöntéskor vettem csak észre, de persze ez is tapasztalás kérdése (bár az is lehet h. sok volt bele a dió mert én másfélszer ennyit csináltam.
még egyszer köszönöm!

R.B.Lac
R.B.Lac Thu, 2014-03-27 23:14

Én a grilázst és a karamellt mindig olajozott tepsire öntöm ki. Nem ragad le, és gyorsan kihűlik.
Grillázst csak további felhasznállásra szoktam készíteni (töbnyire krémeket ízesítek vele),viszont ahoz sokkal jobban szeretem a mogyorós/mandulás verzió, egészben, cukorban pirított mogyoróval.

Virágh Bea
Virágh Bea Sat, 2012-12-22 19:53

Nagyszerű ötlet volt tőled, hogy feltetted. Bevallom, én sem tudtam pontosan, hogy kell készíteni. Holnap nekiállok :)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2012-12-22 20:32

:):) Hát akkor most fény derült a "titokra"! Bár ez gonosz étel, nagyon kiszámíthatatlan (azóta már készítettem, akkor megküzdöttem vele férfiasan). Remélem, sikered lesz! :)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Thu, 2012-06-28 12:47

Kedves Boribon! Eddig azért nem tettem fel a grillázstorta teljes receptjét (pedig olyan szépséges képeket sikerült végre készítenem róla...:D), mert eléggé hasonlít az itt fenn lévő recepthez, amiről az alapdolgokat néztem, és nem akartam "ellopni". Bár így utólag belegondolva jó pár dolgot változtattam, és ha már kérted, ezt jelnek veszem és mindjárt felpakolom! :) Remélem, nem bántódik majd meg senki.

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2012-06-28 02:57

Koszi! Leirod, legyszi, a grillazstorta kremjet is? Egyik kedvencem es elvesztettem a receptet:-((

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Wed, 2012-06-27 13:47

Sziasztok! Nekem nagyon könnyen lejött a papírról, minden gond nélkül. Más felülettel nem mernék kísérletezni, ez a biztos. :) Örülök, hogy hasznosnak találjátok a receptet, ezek szerint nem voltam egyedül ezzel a problémával! :)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Wed, 2012-06-27 10:55

Szia Sütőtök!
Nagyon örülök a "szájbarágós" stílus miatt, mert így tényleg teljesen világos! Bárcsak minden recept ilyen lenne. Megőrjítenek a hőfok, tepsi méret, pontos arány, stb. nélküli receptek.
Üdv.Marcsi-Boszi

nutria
Asszonycicc / nutria Wed, 2012-06-27 09:35

Ezt mihamarabb ki fogom próbálni, mert eddig sosem voltam elégedett a grillázsommal. Köszi a receptet! Majd beszámolok róla, milyen lett. :)

605
cukor 30 dkg
dió 10 dkg