Házi grillázs

- 4% Fehérje
- 79% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 1% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 21.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.6 g
-
Cukor 101 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 1.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 4% Fehérje
- 79% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 1% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.2 g
Zsír
-
Összesen 65.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 47 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 627.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 313.7 g
-
Cukor 302 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 4.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
- 4% Fehérje
- 79% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 1% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.4 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Elkészítés
- Előszészítünk egy sütőlapot vagy nagyobb tepsit, aminek az aljára sütőpapírt teszünk, és a tűzhely mellé helyezzük.
- A cukrot egy (lehetőleg teflonos vagy hasonló bevonatú) serpenyőbe öntjük.
- Közepes lángon, fakanállal folyamatosan kavargatva melegítjük. Először percekig nem fog történni semmi, nem kell bepánikolni, történni fog mindjárt. NEM ÖNTÜNK ALÁ SEM VIZET, SEM MÁST!
- Egyszer csak elkezd kicsit összecsomósodni a cukor, mintha vizes lenne, majd szépen lassan szétolvad. Pont úgy fog kinézni, mintha olaj lenne. Ha esetleg maradnak benne kisebb cukorrögök a barnulás és olvadás ellenére, inkább vegyük le a tűzről időben, a rögök később nem fognak érződni, de semmiképp se égessük túl!
- Nagyon kell figyelni a színét: fokozatosan sötétedik, de ha már körülbelül gyantaszínű-világosbarna, akkor levesszük a tűzről, és azonnal belekeverjük a darált diót.
- Amint elkeverjük, rögtön a sütőpapírra csorgatjuk, minél vékonyabb rétegben.
- Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, és megszilárduljon (kb. 1 óra), majd egy vastagabb nejlonzacskóba tördeljük, és nem érzékeny felületen (én kivittem a járdára) kalapáccsal vagy klopfolóval olyan apróra zúzzuk, amilyenre szeretnénk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 456
- Tegnapi nézettség: 29
- 7 napos nézettség: 162
- Össznézettség: 201441
- Feltöltés dátuma: 2012. június 27.
Ajánló
Bármilyen süteménybe, fagylaltba, pudingba szuper.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Grillázstortát szerettem volna sütni Apukámnak, meg is találtam a legszimpatikusabb receptet, de készítés közben döbbentem rá, hogy maga a grillázs elkészítéséről fogalmam sincs, legalábbis nem elég annyi, hogy "karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a diót, majd összetörjük". Lehet, hogy én vagyok teljesen dilettáns, de olyan gyerekes akadályokba ütköztem, mint például a hőfok, hogy kell-e hozzá víz, hogy kavarni kell-e (egyik forrás tiltotta, másik megkövetelte...legyek okos...), hogy mire öntsem, hogy mikor tegyem bele a diót, stb. Szóval ezernyi krízis, amire nem gondoltam előtte. Úgyhogy fogtam a telefont, tárcsáztam nagymamámat, illetve összeszedtem minden tudásomat és logikámat, majd megcsináltam. Hál' Istennek meg nagymamámnak (bár még ő is csomó mindent csak tippelt), tökéletesen olyan lett, mint amilyet megálmodtam. Olyan igazi, szépséges, "vásárban kaphatós". :) Ezért akármilyen egyszerűnek tűnik, megosztom ezt a "tutibiztos" receptet Veletek is, nehogy valaki ott kapjon idegrohamot a váratlan problémáktól, mikor már késő. Szándékosan gyagyás-stílusban van leírva, pont azért, hogy lehetőleg minden egyes lépés és mozdulat egyértelmű és elronthatatlan legyen. :) Azóta többször elkészítettem ugyanabban az edényben, ugyanazzal a kanállal és hőfokkal, mégis akár a cukor márkájától is függhet az eredmény, mert másodjára például elég sűrű maradt, nem is tudtam lappá teríteni. Az íze és illata ugyanúgy csodálatos volt, és úgyis össze kellett törnöm apróra a sütimhez, de ha valaki pusztán grillázst szeretne csinálni, készüljön fel erre a kis rizikófaktorra!
Hozzászólások (10)
Ezt mihamarabb ki fogom próbálni, mert eddig sosem voltam elégedett a grillázsommal. Köszi a receptet! Majd beszámolok róla, milyen lett. :)
Lejön a süt?papírról könnyen?
Szia Süt?tök! Nagyon örülök a "szájbarágós" stílus miatt, mert így tényleg teljesen világos! Bárcsak minden recept ilyen lenne. Meg?rjítenek a h?fok, tepsi méret, pontos arány, stb. nélküli receptek. Üdv.Marcsi-Boszi
Sziasztok! Nekem nagyon könnyen lejött a papírról, minden gond nélkül. Más felülettel nem mernék kísérletezni, ez a biztos. :) Örülök, hogy hasznosnak találjátok a receptet, ezek szerint nem voltam egyedül ezzel a problémával! :)
Koszi! Leirod, legyszi, a grillazstorta kremjet is? Egyik kedvencem es elvesztettem a receptet:-((
Kedves Boribon! Eddig azért nem tettem fel a grillázstorta teljes receptjét (pedig olyan szépséges képeket sikerült végre készítenem róla...:D), mert eléggé hasonlít az itt fenn lév? recepthez, amir?l az alapdolgokat néztem, és nem akartam "ellopni". Bár így utólag belegondolva jó pár dolgot változtattam, és ha már kérted, ezt jelnek veszem és mindjárt felpakolom! :) Remélem, nem bántódik majd meg senki.
Nagyszer? ötlet volt t?led, hogy feltetted. Bevallom, én sem tudtam pontosan, hogy kell készíteni. Holnap nekiállok :)
:):) Hát akkor most fény derült a "titokra"! Bár ez gonosz étel, nagyon kiszámíthatatlan (azóta már készítettem, akkor megküzdöttem vele férfiasan). Remélem, sikered lesz! :)
Én a grilázst és a karamellt mindig olajozott tepsire öntöm ki. Nem ragad le, és gyorsan kih?lik. Grillázst csak további felhasznállásra szoktam készíteni (töbnyire krémeket ízesítek vele),viszont ahoz sokkal jobban szeretem a mogyorós/mandulás verzió, egészben, cukorban pirított mogyoróval.
nagyon köszönöm ezt a részletes és egyértelm? leírást, számomra óriási segítség volt! grillázskrémes diótortához kellett a grillázs és tökéletesen sikerült most el?ször életemben! ami kicsit meglep? volt h. nagyon hamar kezd dermedni, ezt kiöntéskor vettem csak észre, de persze ez is tapasztalás kérdése (bár az is lehet h. sok volt bele a dió mert én másfélszer ennyit csináltam. még egyszer köszönöm!
Apukám szuperül csinál grillázst én t?le tanultam. Én általába szilikon formába rakom és mikor félig megkeményedett szépen lehet éles késsel vágni. (Akkor nem kell a kalapáccsal és zacsival bajlódni)