Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamburger puffancs

Hamburger puffancs
Hamburger puffancs
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem gondoltam volna, de lehetséges dolog elkészíteni házilag a hamburgerpuffancsokat! Igen, még olyanoknak is, akik ugyan nagyon szeretik a kelt tésztát, viszont az élesztő használatától ódzkodnak. Nos, hadd ne mondjam, én se vagyok nagy rajongója az élesztős ételkészítésnek, a procedúra előtt vettem is kettőt, hogy biztosra menjek. Szükség is volt rá, bénáztam az elején. Tisztázásképpen, felfuttatása során nincs másról szó, minthogy kézmeleg tejbe (én azt vettem észre, hogy inkább egy nagyon picit melegebbnek kell lennie, mint langyosnak) belemorzsoljuk az élesztőt. Kis cukor hozzáadása is szükségeltetik - ezt keverjétek a tejbe, hogy feloldódjon-, hiszen az élesztőgombák abból tudnak táplálkozni.
A leírt mennyiséggel átlagosan 13 cm átmérőjű 6 db hamburgerzsemle készülhet el. Vigyázni érdemes, ugyanis nem mindegy, hogy az élesztő milyen aktív, hiszen könnyen megeshet, hogy másnak sokkal nagyobbra kel meg. Értelemszerűen, ha többet szeretnénk és kisebbeket, akkor több részre kell szedni a tésztát.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha kellően kihűltek a zsemlék, mehet bele húspogácsa, sajt, ketchup, mustár, és mértéktelen mennyiségű zöldség!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is felfuttatjuk az élesztőt a tejben, majd azt egy nagy tálba öntve a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk.
  2. A tésztát letakarva 20-25 percig pihentetni kell, és az eltelt idő után újra összegyúrni.
  3. Még egyszer 20-25 percnyi pihentetésre van szükség, s ezután akkora kis zsemléket kell formázni, ami kényelmesen belefér a tenyerünkbe, hiszen még keleszteni kell őket. Kb. 6-8 zsemlét kell kapnunk. Figyeljünk, hogy a tetejük minél simább legyen. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük a kis puffancsokat, és hagyjunk kis helyet köztük.
  4. Még 35-40 percig úgy kell hagynunk őket, azaz az utolsó pihentetés következik. Mielőtt azonban otthagynánk őket, egy tojás felverése után meg kell kenni a zsemlebucik tetejét, attól kapják a sütés utáni barna színt.
  5. Ha lejárt a fent említett idő, akkor még egyszer meg kell kenni őket a tojással, ahogy azelőtt.
  6. Mehetnek is a 190 °C-ra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre - ez az időintervallum sütőnként változhat, figyelni kell, míg el nem érik a képen látható színt. Ez idő alatt, ha mindent jól csináltunk, a zsemlék belseje is tökéletesen megsülnek, lágy finomságokat kapunk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 201
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

P. Adél

Mióta szakács: 2014.05.13.
2 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: buci
hasonló kategóriák: croissant, bagel, édes leveles, briós, perec, burek, pita, zsemle, kifli, hamburger-buci

egyéb elnevezések

hamburger zsemle, házi hamburger buci

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

899
finomliszt 70 dkg
porcukor 15 g
tojássárgája 3 db
tojás 1 db
élesztő 40 g
1 kávéskanál
tej 330 ml
vaj 70 g